Bankekød

Bankekød er ét af de ord, der anvendes på flere forskellige måder i det danske sprog. Jeg kender tre ”betydninger”. Men mon ikke retten bankekød har lagt navn til de to andre? Jeg ved det ikke, det er kun et gæt.

Bankekød er en film, en action/komedie, med Clint Eastwood. ”Bankekød til slemme drenge” handler (selvsagt) bl.a. om noget med at slå på næven – banke kød. Men nu er dette jo ikke et anmeldersite for middelmådige (ikke min mening, men anmeldernes) film.

Annonce

Bankekød er også en gammel tælle- og fangeleg for børn, hvor der uddeles bankekød – i form af kærlige klap på ryggen – til nr. 20, der bliver fanget. Men dette er heller ikke et site med lærerige idéer til børnehavepædagoger.

bankekød

Hvad er bankekød?

Bankekød er en middagsret, der laves af oksekødsskiver, der bliver banket let og stegt sammen med laurbærblade og peber. Der serveres en velsmagende, brun sovs – lavet af stegefonden – til. Og derforuden gerne kartoffelmos – men rodfrugter er også godt – og surt og/eller grønt.

Bankekød – opskrift

Og det er stort set det. Det er ikke svært at lave retten. Det handler egentlig mest om at stege det længe nok, så det bliver så lækkert mørt, at du kan trække det fra hinanden med tungen. Det betyder også en lidt lang tilberedningstid, hvor kødet dog bare skal passe sig selv i gryden. Der er heller ikke ret mange ingredienser.

Ingredienser til 4 personer

  • 600-800 g skært oksekød
  • 6 spsk. hvedemel
  • 25 g stegemargarine
  • 2 løg
  • 4-5 laurbærblade
  • 10 hele peberkorn
  • ½ l kogende vand
  • 1 oksebouillonterning
  • Kulør
  • Salt og peber

Sådan laver du bankekød

  1. Skær kødet i tynde skiver – hvis det ikke allerede er det. Sådan ca. 1-1½ cm tykke.
  2. Bank skiverne let, og vend dem i ca. 4 spsk. af melet blandet med salt og peber.
  3. Brun en passende mængde margarine i en gryde, og brun kødskiverne på begge sider ad flere gange, så de ikke ligger og koger i egen saft. Kom mere margarine i gryden om nødvendigt.
  4. Pil løget, imens kødet bruner, og skær det i små både.
  5. Tag sidste hold kød op af gryden, når det er brunet, tilsæt løgene, og lad dem svitse, til de er gyldne.
  6. Kom kødet tilbage i gryden, hæld så meget kogende vand ved, at det dækker – tilsæt ekstra hen ad vejen, hvis det bliver nødvendigt – og tilsæt laurbær og peberkorn, og lad det hele simre under låg i 1-1½ time, til kødet er absolut mørt.
  7. Tag kødet op af gryden, og jævn – om nødvendigt – sovsen med det sidste mel udrørt i lidt vand.
  8. Tilsæt evt. bouillonterning, farv sovsen med kulør, og smag til med salt og peber.
  9. Læg kødet tilbage i gryden, og servér med kartoffelmos, kogte eller dampede grøntsager samt en syltet agurk eller rødbedeskive.

Bliver der rester, kan du blande et eller to æg i kartoffelmosen og lave bagt kartoffelmos dagen efter. Kødet kan du varme i sovsen – evt. i mikroovnen.

Da retten er lavet af meget magert kød, vil en god vin fra Bordeaux eller en Chianti Classico smage lækkert til.

 

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 1½ time

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Bankekød
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here