Bankekød

22. november 2017 16:26

Bankekød er ét af de ord, der anvendes på flere forskellige måder i det danske sprog. Jeg kender tre ”betydninger”. Men mon ikke retten bankekød har lagt navn til de to andre? Jeg ved det ikke, det er kun et gæt. Hvad tænker du?

Bankekød er en film, en action/komedie, med Clint Eastwood. ”Bankekød til slemme drenge” handler (selvsagt) bl.a. om noget med at slå på næven – banke kød. Men nu er dette jo ikke et anmeldersite for middelmådige (ikke min mening, men anmeldernes) film.

Bankekød er også en gammel tælle- og fangeleg for børn, hvor der uddeles bankekød – i form af kærlige klap på ryggen – til nr. 20, der bliver fanget. Men dette er heller ikke et site med lærerige idéer til børnehavepædagoger.

 

Bankekød opskrift

Og det er stort set det. Det er ikke svært at lave retten. Det handler egentlig mest om at stege det længe nok, så det bliver så lækkert mørt, at du kan trække det fra hinanden med tungen. Det betyder også en lidt lang tilberedningstid, hvor kødet dog bare skal passe sig selv i gryden. Der er heller ikke ret mange ingredienser.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 1 time 40 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 600-800 g skært oksekød
  • 6 spsk. hvedemel
  • 25 g stegemargarine
  • 2 løg
  • 4-5 laurbærblade
  • 10 hele peberkorn
  • ½ l kogende vand
  • 1 oksebouillonterning
  • Kulør
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skær kødet i tynde skiver – hvis det ikke allerede er det. Sådan ca. 1-1½ cm tykke.
  • Bank skiverne let, og vend dem i ca. 4 spsk. af melet blandet med salt og peber.
  • Brun en passende mængde margarine i en gryde, og brun kødskiverne på begge sider ad flere gange, så de ikke ligger og koger i egen saft. Kom mere margarine i gryden om nødvendigt.
  • Pil løget, imens kødet bruner, og skær det i små både.
  • Tag sidste hold kød op af gryden, når det er brunet, tilsæt løgene, og lad dem svitse, til de er gyldne.
  • Kom kødet tilbage i gryden, hæld så meget kogende vand ved, at det dækker – tilsæt ekstra hen ad vejen, hvis det bliver nødvendigt – og tilsæt laurbær og peberkorn, og lad det hele simre under låg i 1-1½ time, til kødet er absolut mørt.
  • Tag kødet op af gryden, og jævn – om nødvendigt – sovsen med det sidste mel udrørt i lidt vand.
  • Tilsæt evt. bouillonterning, farv sovsen med kulør, og smag til med salt og peber.
  • Læg kødet tilbage i gryden, og servér med kartoffelmos, kogte eller dampede grøntsager samt en syltet agurk eller rødbedeskive.

Oprindeligt kommer den fra den norditalienske region Piemonte, men den er også blevet ret populær i Argentina, hvor den er en del af den traditionelle julemad.

Hvad er bankekød?

Bankekød er en middagsret, der laves af oksekødsskiver, der bliver banket let og stegt sammen med laurbærblade og peber. Der serveres en velsmagende, brun sovs – lavet af stegefonden – til. Og derforuden gerne kartoffelmos – men rodfrugter er også godt – og surt og/eller grønt.

Hvis der er rester tilbage

Bliver der rester, kan du blande et eller to æg i kartoffelmosen og lave bagt kartoffelmos dagen efter. Kødet kan du varme i sovsen – evt. i mikroovnen.

En god vin til

Da retten er lavet af meget magert kød, vil en god vin fra Bordeaux eller en Chianti Classico smage lækkert til.

Til inspiration

Denne opskrift er til inspiration. Har du ikke de fornødne kerner og frø, eller har du nogle andre du hellere vil bruge. Så kan det sagtens lade sig gøre. Du kan også komme færre kerner i, hvis du synes, dog kan det så blive nødvendigt at tilsætte mere mel, for at dejen ikke skal blive for klistreret igen.

God fornøjelse og velbekomme!

Server eventuelt også de lidt eksotiske varianter som pandebrød eller chapati her til bankekød.

Denne tekst blev sidst opdateret den 13. maj 2020 16:21

Laust

Seneste indlæg