Bagt kartoffelmos

bagt kartoffelmos

Bagt kartoffelmos opskrift

Samlet tid: 1 time 5 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Det er ikke særlig svært at lave bagt kartoffelmos. Egentlig kan du lave kartoffelmosen som du plejer og bage den i ovnen efterfølgende, men jeg synes altså at den bliver mere lækker og luftig hvis man kommer æg i. I princippet kan du også komme alle mulige krydderier og krydderurter i eller bacon eller hakkede nødder måske. Men her vælger vi den ”rene” vare.

Ingredienser

  • 1 kg kartofler – gerne melede så de koger godt ud for eksempel bagekartofler
  • 50 g smør
  • ½ dl piskefløde
  • 3 æg
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre stykker.
  • Kom kartoflerne i en gryde, og dæk med vand.
  • Kog kartoflerne møre – ca. 20 minutter – afhængig af hvor småt du har skåret dem ud, selvfølgelig.
  • Hæld vandet fra, og sæt gryden tilbage på det slukkede blus – eller på laveste blus – og damp kartoflerne helt tørre.
  • Tænd nu ovnen på 225° C – ikke varmluft.
  • Mos kartoflerne, og pisk smør og fløde i.
  • Smag til med salt og peber.
  • Del æggene, hæld hviden i en skål, og tilsæt blommerne én ad gangen til mosen. Pisk godt før næste æggeblomme tilsættes.
  • Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i kartoffelmosen.
  • Smør et ovnfast fad med lidt smør – ikke for meget mosen skal ikke ud at svømme.
  • Fordel det meste af kartoffelmosen i fadet, men gem lidt som du kan sætte i toppe ovenpå. Det er selvfølgelig ikke nødvendigt for smagens skyld, men det ser flot ud. Har du ikke en sprøjte du kan lave toppe med, så bare fordel al mosen i fadet.
  • Sæt fadet i ovnen til kartoffelmosen er gylden og sprød i kanten – ca. 25 minutter.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Opskrift på bagt kartoffelmos i ovn

Bagt kartoffelmos i ovn! Jeg elsker kartoffelmos. Helt almindeligt, gammeldags kartoffelmos, bagt kartoffelmos, stegt kartoffelmos, gratineret kartoffelmos, kartoffelmos med andre rodfrugter eller grøntsager i. Der er nu bare noget ved kartoffelmos.

Så nu skal det handle om kartoffelmos. Bagt kartoffelmos. Du kan bage det i portionsforme, eller du kan bage det, som jeg har gjort her, i et fad.

Hvad kan man servere til bagt kartoffelmos, eller hvad serverer man bagt kartoffelmos til?

Når den lækre kartoffelmos tages ud af ovnen, er den parat til at blive serveret. Men til hvad? Altså i realiteten kan du vel servere bagt kartoffelmos sammen med alt hvad du serverer sammen med almindelig kartoffelmos.

Ligesom med almindelig kartoffelmos er det rart med en sovs af en eller anden art som kan give lidt væde til mosen. Det kan være bøf stroganoffmillionbøfosso buco eller måske mørbradgryde.

Det gode ved den bagte kartoffelmos frem for den almindelige er at du kan lave mosen i forvejen, stille den på køl og først sætte den i ovnen den lille halve times tid inden den skal serveres. Det er jo en fordel hvis du skal have gæster til middag. Så slipper du for at stå i køkkenet i længere tid end højst nødvendigt.

Et sundt alternativ til bagt kartoffelmos er blomkålsmos. Blot følg linket og du vil få opskriften på blomkålsmos.

Se flere retter til aftensmad her.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

10 reaktioner

    1. Hej Susanne
      Det kan du godt. Men den er bedst, når den lige kommer ud af ovnen. Du kan evt. gøre det hele klart – undtagen at bage den – sætte fadet på køl, indtil 25 minutter før, I skal spise og så bage den dér.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

  1. Hej, jeg vil lave bagt kartoffelmos tirsdag i næste uge og servere for gæster onsdag.er i tvivl om jeg skal vente til onsdag formiddag, med at piske hviderne og komme dem i ??
    Venlig hilsen
    Lisbeth

    1. Hej Lisbeth
      Jeg har ikke prøvet at vente med at komme hviderne i, men det kan da godt tænkes, at mosen bliver mere luftig, hvis du gør det. Til gengæld kan jeg også frygte for, at det bliver svært at vende æggehviderne i den kolde mos uden at banke luftigheden ud af dem. Jeg har før haft lavet hele mosen færdig, kommet den i fadet, sat den på køl og så bagt den dagen efter. Og det har fungeret fint.

  2. Hej vil det være lige så godt resultat hvis du tager halv kartoffel og halv rodselleri og ellers gør på samme måde:)? Mange hilsener

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce