Bagt kartoffelmos opskrift
Ingredienser
- 1 kg kartofler – gerne melede så de koger godt ud for eksempel bagekartofler
- 50 g smør
- ½ dl piskefløde
- 3 æg
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre stykker.
- Kom kartoflerne i en gryde, og dæk med vand.
- Kog kartoflerne møre – ca. 20 minutter – afhængig af hvor småt du har skåret dem ud, selvfølgelig.
- Hæld vandet fra, og sæt gryden tilbage på det slukkede blus – eller på laveste blus – og damp kartoflerne helt tørre.
- Tænd nu ovnen på 225° C – ikke varmluft.
- Mos kartoflerne, og pisk smør og fløde i.
- Smag til med salt og peber.
- Del æggene, hæld hviden i en skål, og tilsæt blommerne én ad gangen til mosen. Pisk godt før næste æggeblomme tilsættes.
- Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i kartoffelmosen.
- Smør et ovnfast fad med lidt smør – ikke for meget mosen skal ikke ud at svømme.
- Fordel det meste af kartoffelmosen i fadet, men gem lidt som du kan sætte i toppe ovenpå. Det er selvfølgelig ikke nødvendigt for smagens skyld, men det ser flot ud. Har du ikke en sprøjte du kan lave toppe med, så bare fordel al mosen i fadet.
- Sæt fadet i ovnen til kartoffelmosen er gylden og sprød i kanten – ca. 25 minutter.
Opskrift på bagt kartoffelmos i ovn
Bagt kartoffelmos i ovn! Jeg elsker kartoffelmos. Helt almindeligt, gammeldags kartoffelmos, bagt kartoffelmos, stegt kartoffelmos, gratineret kartoffelmos, kartoffelmos med andre rodfrugter eller grøntsager i. Der er nu bare noget ved kartoffelmos.
Så nu skal det handle om kartoffelmos. Bagt kartoffelmos. Du kan bage det i portionsforme, eller du kan bage det, som jeg har gjort her, i et fad.
Hvad kan man servere til bagt kartoffelmos, eller hvad serverer man bagt kartoffelmos til?
Når den lækre kartoffelmos tages ud af ovnen, er den parat til at blive serveret. Men til hvad? Altså i realiteten kan du vel servere bagt kartoffelmos sammen med alt hvad du serverer sammen med almindelig kartoffelmos.
Ligesom med almindelig kartoffelmos er det rart med en sovs af en eller anden art som kan give lidt væde til mosen. Det kan være bøf stroganoff, millionbøf, osso buco eller måske mørbradgryde.
Det gode ved den bagte kartoffelmos frem for den almindelige er at du kan lave mosen i forvejen, stille den på køl og først sætte den i ovnen den lille halve times tid inden den skal serveres. Det er jo en fordel hvis du skal have gæster til middag. Så slipper du for at stå i køkkenet i længere tid end højst nødvendigt.
Et sundt alternativ til bagt kartoffelmos er blomkålsmos. Blot følg linket og du vil få opskriften på blomkålsmos.
Se flere retter til aftensmad her.
10 Responses
JEg kan ikke lide KArtoffelmos, hvad gør jeg?
Kære Astrid,
Tak for din kommentar! Det var da ærgerligt at du ikke kan lide kartoffelmos. Er det konsistensen du ikke kan lide? I så fald vil jeg anbefale dig vores kartoffelgratin: https://bit.ly/2qTttzB eller kartoffelroulade: https://bit.ly/2OM71lv
Er det bare kartoflerne du ikke kan lide? Så vil jeg anbefale dig vores blomkålsmos: https://bit.ly/2PCP1PK 🙂
MVH – Pernille fra HurtigMums
Hej kan jeg gøre det klar og småvarme inden vi skal spise det
Hej Susanne
Det kan du godt. Men den er bedst, når den lige kommer ud af ovnen. Du kan evt. gøre det hele klart – undtagen at bage den – sætte fadet på køl, indtil 25 minutter før, I skal spise og så bage den dér.
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums
Kan den stå på køl et døgn, før den skal bages?
Hej Elsebeth
Ja, det vil jeg da sagtens mene, den kan. Tildækket.
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums
Hej, jeg vil lave bagt kartoffelmos tirsdag i næste uge og servere for gæster onsdag.er i tvivl om jeg skal vente til onsdag formiddag, med at piske hviderne og komme dem i ??
Venlig hilsen
Lisbeth
Hej Lisbeth
Jeg har ikke prøvet at vente med at komme hviderne i, men det kan da godt tænkes, at mosen bliver mere luftig, hvis du gør det. Til gengæld kan jeg også frygte for, at det bliver svært at vende æggehviderne i den kolde mos uden at banke luftigheden ud af dem. Jeg har før haft lavet hele mosen færdig, kommet den i fadet, sat den på køl og så bagt den dagen efter. Og det har fungeret fint.
Hej vil det være lige så godt resultat hvis du tager halv kartoffel og halv rodselleri og ellers gør på samme måde:)? Mange hilsener
Hej Lena
Jeg har ikke prøvet, men det lyder lækkert.