Osso buco er oprindeligt en italiensk ret. Navnet betyder ”knoglens hul” – dér hvor marven sidder. Netop marven er en væsentlig del for at osso bucoen skal få den rette smag.
Hovedingrediensen i gryderetten osso buco er kalveskank som er skåret på tværs af benet således at knogle med marv stadig sidder i ”bøffen”. Disse bøffer sælges ofte i dagligvarebutikker under navnet ”osso buco” – hvilket jo ikke er helt korrekt.
For ud over kødet skal der også tomater, gulerødder, løg, hvidløg, krydderurter, citronskal og vin i retten før den kan kaldes osso buco.
Opskrift på osso buco med vin eller øl
Ingredienser
- 3 løg
- 3 fed hvidløg
- 4 gulerødder
- 4-6 skiver kalveskank med knogle og marv
- 25 g smør/margarine
- 2 spsk. olie
- 2 spsk. rørsukker
- 140 g tomatpasta
- ½ l mørkt øl eller 3 dl hvidvin
- 3 laurbærblade
- 1 bdt. Timian
- ¾ l oksebouillon
- Salt og peber
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 150° C.
- Pil løg og hvidløg, og skær dem ud i den ønskede størrelse.
- Skræl gulerødderne, og skær ligeledes dem i den ønskede størrelse.
- Snit med mellemrum små, fine snit hele vejen rundt i kanten af hver skive kød – så undgår du at kødet ”krøller” under stegningen.
- Brun smør/margarine og olie i en stor støbejernsgryde – eller en anden gryde og låg der kan tåle at komme i ovnen. I
- Brun nu kødskiverne godt af samtidig med at du drysser friskkværnet peber over dem undervejs. Brun kun så mange skiver ad gangen at de kan ligge fladt i gryden uden at ligge i lag.
- Tag kødskiverne op af gryden.
- Skru lidt ned for varmen, og kom løgene i, og brun dem langsomt.
- Tilsæt rørsukker, og lad løgene karamellisere.
- Tilsæt gulerødder og hvidløg, og lad det hele brune et par minutter, og tag det herefter op af gryden.
- Svits tomatpastaen af i gryden i et par minutter.
- Tilsæt øl (eller vin), laurbærblade, timian, bouillon og lidt salt, og bring osso buco i kog under omrøring.
- Læg halvdelen af kødskiverne i saucen, herefter halvdelen af løg- og gulerodsblandingen, dernæst resten af kødskiverne og til sidst resten af løg- og gulerodsblandingen – altså lagvis. Ryk lidt rundt på det så både kød og grøntsager er dækket med sauce.
- Læg låg på gryden, og sæt den ind i ovnen, og lad osso buco stå og simre i 5 timer.
- Smag til med salt og peber.
Serveringsforslag
Servér med frisk pasta eller luftig kartoffelmos og et drys persille og eventuelt revet citronskal – alternativt kan du bruge blomkålsmos eller blomkålsris, hvis du vil have en lidt sundere ret.
Se eventuelt også opskriften på en af Danmarks mest populære retter: Mørbradgryde her. Mørbradgryde går også under navnet “den sorte gryde” men på vores opskriftsside om mørbradgryde har vi meget andre varianter af mørbradgryde, som nok ikke rigtig kan gå under betegnelsen “den sorte gryde”. Klik ind på linket, der siger “mørbradgryde” og se fem forskellige varianter af mørbradgryde.
Har du en kommentar eller spørgsmål til opskriften på osso buco, så skriv meget gerne i kommentarfeltet nedenfor.
Andre italienske opskrifter på HurtigMums
Osso Buco er kun en af en lang rækker fantastiske retter i det italienske køkken. Nedenfor kommer der et par varianter.
Blomkålspizza – Denne variant af pizzaen er den “sunde” variant. Blomkålspizza er sund fast food. Blomkålspizza er en af de mest hippe retter i den vestlige verden, men hvis det skal blive en succes for dig, så husk at følge HurtigMums trick for at undgå en klæg bund.
Lakselasagne – Vi har naturligvis en opskrift på plain lasagne, men her får du en variant med laks. Lakselasagne er min personlige favoritret blandt fiskeretter, og du kan finde en opskrift på lakselasagne lige her.
Pasta carbonara – Denne italienske ospkrift er nærmest så langt fra osso buco i stil som den kan være. Pasta carbonara er en lynhurtig lille pastaret, som smager superlækkert.
Polenta – Hvis jeg skal være helt ærlig, så er de fleste polenta opskrifter og retter noget så kedelige. Det er den her opskrift på polenta ikke. Polenta er en af de niche retter i Italien, som vinder mere og mere indpas.