Æbleflæsk

Æbleflæsk – Endnu en god, gammeldags, dansk ret. Som regel serveret som en ret på frokostbordet til jul. Æbleflæsk må siges at være mad med tre gode ingredienser – æbler, flæsk og løg.

I vores familie er der børn som ikke bryder sig om løg, er det tilfældet, kan man undlade løgene eller endnu bedre servere dem til f.eks. i form af nogle lynsyltede løgringe. De behøver ikke blive varmet, de varmes op af de varme æbler – med mindre man vælger at servere kold æbleflæsk hvilket der jo er nogle der gør.

Opskrift på gammeldags æbleflæsk med løg eller uden

Hvis du vælger at servere løgene til i stedet for at komme dem i retten, starter du med at tilberede de lynsyltede løg. De behøver ikke at trække længe, men de bliver bedre og bedre jo længere tid de får lov til det.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 30 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 12-16 skiver flæsk – gerne røget
  • 6-8 lidt syrlige æbler – afhængig af størrelse
  • 2 store løg – evt. rødløg
  • 4 tsk. sukker
  • Salt og peber
  • æblecidereddike – vi brugte Aspall æblecidereddike og det gør vi sådan set altid når vi bruge æblecidereddike da de i høj grad har formået at fastholde en mere fyldig smag end andre æblecidereddkiker på markedet – men andre kan naturligvis også bruges.

Sådan gør du

Først lynsyltede løgringe

  • Pil løgene, og skær dem i tynde, tynde ringe, og læg dem tæt sammen i en lille skål.
  • Smag æblecidereddike til med sukker, salt og peber. Der skal være så meget eddike at det dækker løgringene.
  • Lad løgringene trække til de skal serveres.

Så æbleflæsk

  • Skær løg – hvis du ikke har lavet lynsyltede løgringe – i skiver, og æbler i både.
  • Læg flæsket på en kold pande, og skru højt op for varmen under panden.
  • Vend flæsket når det er brunet.
  • Skru lidt ned for varmen når flæsket er brunet på begge sider, og steg flæsket færdigt – vend et par gange undervejs – det skal være sprødt og knasende.
  • Tag flæsket af panden, læg det på fedtsugende papir, og drys det med salt.
  • Hæld fedtet af panden – hvis der er meget af det – men lad lidt blive tilbage.
  • Kom nu æbler – og evt. løg – i panden, og steg ved jævn varme, til æblerne begynder at falde sammen.
  • Smag til med sukker, salt og peber.

Traditionelt serveres æbleflæsk med rugbrød til og det gør vi også her i huset. Men der er også mange der serverer æbleflæsk med kartoffelmos og det kan du naturligvis også gøre!

Denne tekst blev sidst opdateret den 24. april 2020 3:45

Laust

Se kommentarer

  • Vil du sende et billed af den Pascall æbleeddike du bruger.

    På forhånd tak

    Lise