Æbleflæsk – Endnu en god, gammeldags, dansk ret. Som regel serveret som en ret på frokostbordet til jul. Æbleflæsk må siges at være mad med tre gode ingredienser – æbler, flæsk og løg.
I vores familie er der børn som ikke bryder sig om løg, er det tilfældet, kan man undlade løgene eller endnu bedre servere dem til f.eks. i form af nogle lynsyltede løgringe. De behøver ikke blive varmet, de varmes op af de varme æbler – med mindre man vælger at servere kold æbleflæsk hvilket der jo er nogle der gør.

Opskrift på gammeldags æbleflæsk med løg eller uden
Hvis du vælger at servere løgene til i stedet for at komme dem i retten, starter du med at tilberede de lynsyltede løg. De behøver ikke at trække længe, men de bliver bedre og bedre jo længere tid de får lov til det.
5 fra 1 stemme
Samlet tid: 30 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer
Ingredienser
- 12-16 skiver flæsk – gerne røget
- 6-8 lidt syrlige æbler – afhængig af størrelse
- 2 store løg – evt. rødløg
- 4 tsk. sukker
- Salt og peber
- æblecidereddike – vi brugte Aspall æblecidereddike og det gør vi sådan set altid når vi bruge æblecidereddike da de i høj grad har formået at fastholde en mere fyldig smag end andre æblecidereddkiker på markedet – men andre kan naturligvis også bruges.
Sådan gør du
Først lynsyltede løgringe
- Pil løgene, og skær dem i tynde, tynde ringe, og læg dem tæt sammen i en lille skål.
- Smag æblecidereddike til med sukker, salt og peber. Der skal være så meget eddike at det dækker løgringene.
- Lad løgringene trække til de skal serveres.
Så æbleflæsk
- Skær løg – hvis du ikke har lavet lynsyltede løgringe – i skiver, og æbler i både.
- Læg flæsket på en kold pande, og skru højt op for varmen under panden.
- Vend flæsket når det er brunet.
- Skru lidt ned for varmen når flæsket er brunet på begge sider, og steg flæsket færdigt – vend et par gange undervejs – det skal være sprødt og knasende.
- Tag flæsket af panden, læg det på fedtsugende papir, og drys det med salt.
- Hæld fedtet af panden – hvis der er meget af det – men lad lidt blive tilbage.
- Kom nu æbler – og evt. løg – i panden, og steg ved jævn varme, til æblerne begynder at falde sammen.
- Smag til med sukker, salt og peber.
Traditionelt serveres æbleflæsk med rugbrød til og det gør vi også her i huset. Men der er også mange der serverer æbleflæsk med kartoffelmos og det kan du naturligvis også gøre!
2 reaktioner
Vil du sende et billed af den Pascall æbleeddike du bruger.
På forhånd tak
Lise
Hej Lise
Æbleeddiken hedder Aspall og kan købes i Helsebiksen.
De bedste hilsner
Beate, HurtigMums