Blomkålsmos – en himmelsk mundfuld

blomkålsmos
Blomkålsmos

Blomkålsmos – Er du vild med kartoffelmos, men vil du på samme tid gerne være fri for de meget stivelsesrige kartofler? Så er et udmærket alternativ blomkålsmosen. Du vil blive overrasket over, hvor godt det smager, og så er det bare det sundere end kartoffelmos.

Nu tænker du måske: ”Hvorfor i himlens navn skal jeg dog udskifte min lækre, luftige kartoffelmos?” Det skal du heller ikke, med mindre du f.eks. har tænkt dig at lægge din kost om til en af de meget populære livsstile som paleo (stenalderkost) eller LCHF (Low Carb, High Fat), eller du vil tabe dig i vægt. For blomkål har væsentligt lavere kalorieindhold end kartofler.

blomkålsmos

Blomkålsmos opskrift

Samlet tid: 25 minutter
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 117kcal
Forfatter: Sune Berg Hansen
Du kan tilsætte alle mulige smage til din blomkålsmos i form af krydderier, krydderurter, ristede champignoner, eller hvad du nu synes smager dejligt.

Ingredienser

 • 1 blomkålshoved
 • 45 g smør
 • krydderier eller andre ønskede smage
 • Salt

Sådan gør du

 • Fjern de grønne blade og stokken fra blomkålen, og del blomkålen i små buketter.
 • Damp blomkålen i vand. Det skal dampes ikke koges – dvs. en smule vand i en gryde, en dampindsats eller en sigte i gryden. Blomkålen i indsatsen, så den ikke kommer i forbindelse med vandet. Låg på gryden. *
 • Damp blomkålen i 10-15 minutter, til den er mør – helt mør. Tidsforbruget afhænger naturligvis af størrelsen på buketterne.
 • Hæld kålen i en foodprocessor, sammen med smør og krydderier og lidt salt.
 • Kør nu kålen jævn og moset. Det tager lidt tid, så hav tålmodighed, og tilsæt aldrig væske, så bliver mosen våd og sjasket. Skrab det, der sætter sig på siderne ned en gang imellem, så alt kommer med. **
 • Smag yderligere til, når mosen har fået den perfekte konsistens.
 • * Hvis du ikke kan finde ud af at dampe, kan du koge blomkålen i lidt vand, og efterfølgende presse vandet ud af den ved at komme den i et dørslag og dræne den med hjælp fra en kartoffelpresser.

Noter

** En elpisker (med piskeris) kan også bruges, hvis du ikke er den lykkelige ejer af en foodprocessor.

Nutrition

Kalorier: 117kcal | Kulhydrat: 7g | Protein: 3g | Fedt: 10g | Mættet fedt: 6g | Kolesterol: 24mg | Natrium: 123mg | Kalium: 430mg | Fiber: 3g | Sukker: 3g | Vitamin C: 69mg | Calcium: 34mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Du kan servere mosen til alle de retter, du normalt ville servere kartoffelmos til.

Blomkålsmos til LCHF entusiaster

Som nævnt er blomkålsmosen et godt alternativ, når du vil følge eksempelvis LCHF kuren. LCHF (Low Carb, High Fat) betyder, du skal spise færre kulhydrater (især sukker og stivelse) og spise mere fedtholdig mad. Når du følger en bestemt livsstil kostmæssigt, vil der tit være en eller anden madvare, du vil savne, og er det kartoffelmosen, så kan blomkålsmosen helt klart erstatte den.

Blomkålsmos med ost

Synes du stadig, at den lige mangler det sidste pift, så prøv at tilsætte ost. Ovennævnte opskrift tilsat 100 g neutral flødeost. Det giver både smag og konsistens et løft.

Du kan også bruge parmesan. Blend det i samtidig med smørret.

Blomkålsmos med andre grøntsager

Hvis du ikke vil nøjes med blomkålssmagen, så kan du med fordel mikse med andre grøntsager, broccoli græskar eller rodfrugter (hvis du ikke er på LCHF kost).

Som du kan se, er der rigtig mange muligheder og alternativer. God appetit!

Læs også en af vores andre blomkålsopskrifter her om Blomkålsris og Blomkålspizza.

Sune Berg Hansen

Sune Berg Hansen

Sune Berg Hansen er madskribent og medejer af HurtigMums.dk. Så er Sune også kendt som 7 dobbel danmarksmester i skak, debatør og klummeskribent hos både Politiken og Jyllandsposten.

10 reaktioner

  1. Hej Lotte

   Takker 🙂 Kan den fryses? Godt spørgsmål. Jeg har faktisk aldrig prøvet selv, men som udgangspunkt vil jeg sige ja. Blomkål har i hvert fald ubearbejdet ikke de store problemer ved at blive frosset ned, men om det som mos skulle være et problem at fryse ned – det ved jeg faktisk ikke.

 1. 5 stars
  Hej HurtigMums, tak for den lækre opskrift på blomkålsmos!
  Jeg har haft en virkelig god oplevelse med at tilberede det i mit køkken.
  Jeg kogte blomkålen som anvist i opskriften, i stedet for at dampe det, da jeg ikke har det nødvendige udstyr.
  Jeg bemærkede, at mine kogte blomkål var dejligt møre, og jeg kunne nemt skære dem i mindre stykker. Jeg brugte min stavblender til at blende blomkålen, men jeg har et par spørgsmål. Hvordan sikrer jeg mig, at min blomkålsmos bliver helt glat? Skal jeg tilsætte mere smør eller måske fløde?
  Er der nogen friske krydderurter du ville anbefale for at give mosen en ekstra lækker smag?
  Jeg tilsatte lidt persille, men ville også prøve med purløg eller andre krydderurter næste gang.
  Til sidst, jeg følger en keto kost, er der en måde at gøre denne opskrift mere keto-venlig, mens jeg stadig opretholder det høje proteinindhold?
  Mange tak for din hjælp og for al den inspiration, jeg får fra din side.
  God fornøjelse med dit køkken-eventyr!

  1. Hej Louise,

   Det er fantastisk at høre, at du nød opskriften og har haft en positiv oplevelse med at lave blomkålsmos. Jeg vil meget gerne hjælpe dig med at besvare dine spørgsmål.

   For at sikre, at din blomkålsmos bliver helt glat, er det afgørende at bruge en god stavblender eller en foodprocessor. Det er vigtigt at blende de kogte blomkål i flere minutter til de er helt glatte. Hvis du finder, at blomkålsmosen er for tyk, kan du tilsætte lidt ekstra smør eller fløde, lidt ad gangen, indtil du opnår den konsistens, du foretrækker. Men husk, hvis du tilsætter for meget væske, kan mosen blive for tynd.

   Med hensyn til friske krydderurter, er både persille og purløg gode valg. Du kan også prøve med frisk dild eller timian for en anderledes smag. Jeg vil også anbefale at afprøve et tip: tilsæt en lille smule citronsaft. Det giver en dejlig friskhed til mosen.

   Om din sidste bemærkning om at følge en keto-kost, så er blomkålsmos allerede meget keto-venligt, da det har lavt kulhydratindhold og højt indhold af sunde fedtstoffer, især hvis du tilsætter smør eller fløde. Du kan også tilsætte flødeost til mosen for at gøre den mere cremet og øge proteinindholdet.

   Jeg håber, dette svar hjælper dig med at forbedre din blomkålsmos oplevelse endnu mere. Jeg vil glæde mig til at høre om dine fremtidige køkkeneventyr og opfordrer dig til at dele dine erfaringer i kommentarfeltet. Velbekomme og god fornøjelse med madlavningen!

   Bedste hilsener,
   Laust Kehlet

 2. 5 stars
  Hej igen Laust, jeg er tilbage med endnu et spørgsmål!
  Jeg har virkelig fået øjnene op for hvor lækkert kål kan være efter at have prøvet din blomkålsmos. Har du nogen anbefalinger til andre retter med forskellige typer kål? Jeg er åben for alt, lige fra hovedretter til tilbehør og vil gerne udforske flere måder at inkorporere kål i min daglige kost. På forhånd tak!

  1. Hej Louise,

   Det glæder mig at høre, at du er blevet begejstret for kål! Kål er en utrolig alsidig ingrediens, og der er så mange lækre retter, du kan lave med det.

   En af mine favoritter er stegt spidskål. Det er nemt at lave, og når det steges, får spidskålet en dejlig sød og nøddeagtig smag. Du kan stege det i lidt smør, tilsætte hvidløg, salt og peber, og endda lidt citronsaft for at give det et ekstra frisk pift.

   Hvis du er fan af gryderetter, er en traditionel kålgryde også et godt bud. Du kan lave det med hvidkål, hakket oksekød, løg, hvidløg, tomatpuré og lidt bouillon. Det er en skøn, varmende ret, der er perfekt til kølige aftener.

   Til sidst, hvis du er i humør til noget lidt anderledes, kan du prøve at lave en rødkålssalat. Det er en smuk og farverig ret, der er fantastisk som tilbehør til kødretter. Du kan tilsætte lidt æble og nødder for ekstra crunch og sødme, og krydre det med lidt olivenolie, citronsaft, salt og peber.

   Jeg håber, dette giver dig nogle idéer til, hvordan du kan inkorporere flere kålretter i din kost. God fornøjelse i køkkenet, og husk at dele dine oplevelser i kommentarfeltet!

   Bedste hilsener,
   Laust Kehlet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter