LCHF opskrifter

LCHF opskrifter er kendetegnet ved at der kun er lidt kulhydrater og en stor mængde fedt. LCHF står også for Low Carb High Fat. Her på siden kan du finde nogle af vores mest populære LCHF opskrifter.

lchf opskrifter med laks

Hvis du vil læse mere om LCHF principperne kan du læse HurtigMums forklaring i bunden af denne artikel.

LCHF opskrifter oversigt

Nedenfor kan du finde de gode LCHF opskrifter, som du kan finde på HurtigMums.

Stenalderbrød – LCHF’ernes svar på rugbrød

Stenalderbrød – I et land som Danmark hvor så meget mad baseres på rugbrød eller alternativt andre mel-brød, der kan det være svært at være LCHF’er. Stenalderbrød er et godt alternativ til rugbrød. Stenalderbrød er lavet på nødder og æg, hvilket gør at du får en brødlignende konsistens uden at blive proppet med kulhydratbomber! Derfor har vi faktisk valgt at placere stenalderbrød, som den første opskrift i oversigten over LCHF opskrifter!

stenalderbrød

Blomkålsgratin – Resteret med æg og smør.

Blomkålsgratin er en selvstændig ret, som sagtens kan udgøre et selvstændig måltid, og du kan servere den som sådan eller med en sidedish som fyldte champignoner. Du kan finde opskriften på fyldte champignoner nedenfor. Som så mange andre gratinopskrifter er blomkålsgratin også en resteret. Der er en smule mel og rasp i denne opskrift, men det er absolut småtingsafdelingen.

Se retten blomkålsgratin nedenfor:

blomkålsgratin

Blomkålspizza – Pizza med blomkålsdej

Blomkålspizza er et godt junkfood alternativ for os, der gerne vil spare kulhydraterne. Bunden er lavet af blomkål eller rettere blomkålsris. I opskriften anbefales det at du bruger pofiber, og det er en vigtig detalje. En blomkålspizza kan nemlig godt blive ret klæg, og det er netop det som pofiber kan fikse.

Nedenfor kan du se et eksempel på en blomkålspizza.

blomkålspizza

Blomkålsris – alternativet til normale ris

Blomkålsris er for dig, der lever efter LCHF principperne, men faktisk savner pasta og ris. De ingredienser er jo relativt tunge på kulhydrater, men det er blomkålsris ikke. Personligt bruger jeg blomkålsris stort set alle steder, hvor jeg ville have brugt ris normalt. I en del tilfælde kan jeg også finde på at bruge det som alternativ til pasta og kartofler.

Du kan se blomkålsris nedenfor:

blomkålsris

Champignonsuppe med muskat og citron

Champignonsuppe er en super lækker suppe. Den er meget lav på kulhydrater, og vi har brugt piskefløde for at øge fedtprocenten. Det er dog ikke denne ret, som er bedst på fedt, og det kan være en ide at tilsætte lidt bacon for at få mere fedt ind i retten.

Du kan se et billede af champignonsuppen nedenfor:

champignonsuppe

Coq au vin

Coq au vin er en god klassisk fransk ret. Den passer perfekt ind i LCHF principperne. Traditionelt vil man nok servere en form for kartoffelret til. Her vil jeg anbefale at du i stedet serverer blomkålsris og blomkålsmos til din coq au vin.

Du kan se en klassisk coq au vin nedenfor.

coq au vin

Fyldte champignoner

Fyldte champignoner er en lille delikatesse ret. Den kan eventuelt serveres som sidedish til blomkålsris eller en suppe. Fyldte champignoner er en af mine små livretter med hvidløg og parmasanost. Rent mums. Du kan se de fyldte champignoner nedenfor:

fyldte champignoner

Meatza – Pizza uden dej

Meatza er en fantastisk opfindelse. En meatza er i bund og grund en pizza uden dej. Eller dejen er køden selv. Meatza er både gode for palæo og LCHF entusiaster. Denne opskrift har masser af kød og æg i sig, og så bliver en meatza lavet på panden og ikke i ovnen. Så der er alligevel lidt forskel på klassisk pizza og meatza.

Nedenfor kan du se meatza på den måde som vi lavede den på.

meatza

Musaka – God græsk aubergineret

Musaka har for mig altid været et godt alternativ til lasagne. Faktisk syntes jeg ofte musaka er noget mere spændende end lasagne, der faktisk kan blive en noget kedelig med alt det pasta. Det er netop fraværet af pasta, der gør musaka, så oplagt en ret for LCHF entusiaster.

Du kan se billedet af musaka her:

musaka

Spinatroulade – Lækker roulade med laks og spinat

Spinatroulade er en ret, der har benyttet sig af kagens form. På samme tid er en spinatroulade, en ret der har ladet sig inspirere af sushiens verden. Hvis du vil forkæle dig selv, så prøv denne spinatroulade med laks og masser af spinat.

Se et billede nedenfor af spinatroulade

spinatroulade

Thaisuppe med rejer

Thaisuppe med rejer er en dejlig suppe for LCHF entusiaster. Kokosmælken giver en god portion fedt til retten, der gør at thaisuppe er ideel i en LCHF madplan.

Du kan se et billede af thaisuppen nedenfor:

thaisuppe

Græsk salat

Græsk salat er også en rigtig lækker LCHF opskrift. Særligt fetaen gør den velegnet som LCHF opskrift. Du kan eventuelt tilføre lidt mere feta, hvis du skal øge mængden af fedt i retten. Denne græske salat er lavet ret simpelt med kalamata-oliven, tomater, agurk og så lidt rødløg og peberfrugt. Du kan eventuelt spise noget stenalderbrød til.

Græsk salat

Pocheret æg

Pocheret æg er i bund og grund en utrolig simpel ret. Det betyder dog ikke det er helt nemt at lave pocheret æg. Det kræver nemlig noget madteknisk snilde at pochere æg, så de bliver lavet rigtigt! Her får du opskriften på pocheret æg. Det tager kun 10 minutter at lave, men de første gange du laver det, så er det en god ide at have et par ekstra æg klar. Hvis det nu gør galt 🙂

pocheret ægOmelet

Omelet – Æg er bare gode til LCHF. Det syntes jeg i hvert fald, og her kommer en opskrift på omelet. I denne opskrift er der sat fokus på indhold, og der er forslag til at fylde den med grøntsager og cheddar-ost. Et problem der er ved æg og LCHF er proteinindholdet. Det kan ofte blive lige lovligt højt i forhold til fedtprocenten. Det er ret simpelt at justere i denne opskrift på omelet. Bare sørg for at komme noget mere cheddar-ost ind i omeletten eller en ost med højere fedtprocent!

omelet

Sådan virker LCHF

Dette er ikke en opfordring til at gå ekstrem på LCHF. Det er vigtig at tage alting med måde, og jeg skal være den første til at indrømme jeg ikke følger LCHF til punkt og prikke. Det sagt, så er der nogle rigtig interessante tanker i LCHF, og anbefalingen herfra er, at du lader dig inspirere af principperne.

lchf opskrifter

Det er meget fornuftige tanker og overvejelser der ligger til grund for Low Carb tilgangen til madverdenen. Filosofien bag LCHF tager udgangspunkt i noget så specielt som evolutionsteorien.

Sådan er du designet til at spise fra naturens hånd

Udviklingen af den menneskelige race har været i gang i millionvis af år. Mennesket har altid været jæger og samlere, og der vare meget få kulhydrater i vores kost. Det mennesket spiste fik vi fra jagt, fiskeri, og hvad der kunne samles i naturen. Kulhydratholdige retter som pasta, brød og kartofler var ikke en del af menneskets oprindelige kost.

For 10.000 år siden blev landbruget opfundet og er siden blevet udviklet til perfektion. Det er først i denne periode de kulhydratholdige madretter er kommet på bordet. Selvom 10.000 år er lang tid, så er det kort tid i evolutionen af racer, og den menneskelige races krop har langt fra tilpasset sig til kulhydratholdige kost fra landbruget, og med den industrielle revolutions forfining af landbrugsprodukterne.

I 80’erne kom begrebet fedtfattig for alvor på banen, og det var en ren hype. Problemet er blot, at når du spiser mindre fedt, så behøves du flere kulhydrater for at føle dig mættet. Dette var en kæmpefejltagelse og begyndelsen på den forfærdelige fedmeepidemi, som har hærget verden lige siden.

I dag har det vist sig at frygten for naturlig mad med naturlige fedtsyrer har været en katastrofal fejltagelse

Sukker og stivelse er problembarnet

Kulhydrater bliver omdannet til simple sukkerstoffer i tarmene, og derfra bliver sukkeret optaget i blodet og øger niveauet i blodsukker. Dette forhøjer produktionen af insulin hormonet, som er vores fedt opbevarende hormon. Insulin produceres i bugspytkirtlen. Store mængder af insulin forhindrer forbrændingen af fedt og beskytter og opbevarer overskydende næringsstoffer i fedtceller. Efter nogle få timer af indtag af store mængder insulin eller nogle gange kortere, så resulterer dette rigtig ofte i en oplevelse af manglende næringsstoffer i blodet. Sagt på almindeligt dansk, så begynder man at opleve sult og få cravings for noget sødt. Dette får rigtig mange folk til at spise igen, og så har vi problemet igen og det er tale om en rigtig ondskabsfuld spisecirkel, der fører til massive forøgelser af vægten på sigt.

Alternativet

blomkålspizza
Blomkålspizza

Et lavt indtag af kulhydrater holder blodsukkeret lavere og på et meget mere stabilt niveau med meget mindre mængder af insulin. Det vil sige, at fedtet frigives meget hurtigere fra dine fedtopbevarende hormoner, og dette øger derfor fedtforbrændingen. Det vil for de fleste føre til vægttab, og særligt de steder, hvor der ikke bør være ekstra ophobninger af fedt, som omkring maven.

Her på siden har vi en række forskellige retter, der går i god tråd med LCHF. For det første er der hele vores sektion om blomkålsretter, hvor særligt sidens opskrift på blomkålsris er ekstremt populær.

Her på siden forsøger vi så vidt muligt altid at have LCHF bud på opskrifter, som du for eksempel kan se i denne mørbradgryde , der traditionelt set ikke har meget med LCHF at gøre, men som en af Danmarks mest populære retter har vi valgt at tilføje en opskrift på LCHF mørbradgryde.

Spis til du er mæt

Der er en række forskellige kostomlægninger, der har fokus på at veje mad og tælle kalorier. LCHF tilgangen er noget anderledes. Hvis du ovenfor noterede dig, at problemet er at man gennem for store mængder sukker får alt for meget sult og snyder ens egen krop, så den alt for ofte er sulten. Det er helt centralt med LCHF, at du i langt højere grad mætter din krop gennem hvad du spiser. Derfor lyder rådet også at du skal fokusere på din sult og stoppe med at spise når du er mæt. På LCHF kost skal du lytte til din krop fremfor at tælle kalorier og veje din mad.

LCHF opskrifter opdateres løbende

Denne side med LCHF opskrifter opdateres som der kommer flere og flere LCHF opskrifter og retter ind på siden.

Laust Kehlet

Laust Kehlet

Laust Kehlet er fast madskribent hos HurtigMums.dk
den sorte gryde opskrift
Gammeldags danske opskrifter

Den sorte gryde

Den sorte gryde bliver også kaldt kød i mørke. I bund og grund var det til at starte med bare en sammenkogt ret af ugens

Læs mere »
gullashsuppe
HurtigMums Opskrifter

Gullashsuppe

Gullashsuppe eller gullaschsuppe, som det rent faktisk staves, er kun svært at stave til ikke at lave. Men ting tager tid, sådan er det tit

Læs mere »
grønlangkål
Gammeldags danske opskrifter

Grønlangkål

Grønlangkål er en egnsret fra Jylland. Den er også kendt i Nordtyskland, Halland og det nordvestlige Skåne. I de to sidstnævnte anses grønlangkål som julemad,

Læs mere »
kylling i karry
Gryderetter

Kylling i karry

Kylling i karry er blevet en rigtig populær ret herhjemme, og så kan det laves forholdsvist hurtigt og nemt. Du kan selv lave din egen karry

Læs mere »
Helstegt oksemørbrad
HurtigMums Opskrifter

Helstegt oksemørbrad

Saftigt, mørt og velsmagende er rammende betegnelser for en helstegt oksemørbrad, hvis den vel at mærke er stegt til perfektion. En oksemørbrad skal ikke være

Læs mere »
Cookie indstillinger
Annonce