LCHF opskrifter

LCHF opskrifter er kendetegnet ved at der kun er lidt kulhydrater og en stor mængde fedt. LCHF står også for Low Carb High Fat. Her på siden kan du finde nogle af vores mest populære LCHF opskrifter.

Hvis du vil læse mere om LCHF principperne kan du læse HurtigMums forklaring i bunden af denne artikel.

LCHF opskrifter oversigt

Nedenfor kan du finde de gode LCHF opskrifter, som du kan finde på HurtigMums

spinatroulade

LCHF opskrifter

LCHF opskrifter er kendetegnet ved at der kun er lidt kulhydrater og en stor mængde fedt. LCHF står også for Low Carb High Fat. Her på siden kan du finde

blomkålsris

Blomkålsris – det sunde alternativ

Blomkålsris opskrift – en vej til færre kalorier Blomkålsris er blevet uhyre populært i forbindelse med, at forskning har vist, at det er usundt at spise for meget stivelse. Der er

blomkålsgratin

Blomkålsgratin

Blomkålsgratin –  Oprindeligt stammer ordet gratin fra det franske gratte, som betyder skrabe/kradse. Tidligere lavede man også gratin af madrester – som altså også kunne være de sidste fastbrændte skorper, der

Græsk salat

Græsk salat

Hurtig græsk salat opskrift Horiatiki salata – eller græsk salat som vi kalder den i Danmark er af græsk oprindelse. Altså ikke dansk som svensk pølseret, franske kartofler og lignende.

pocheret æg

Pocheret æg

Min opskrift på pocheret æg Pocheret æg – At pochere betyder at tilberede mad i vand, der har en temperatur lige under kogepunktet. Det gør man for ikke at koge ”sarte”

meatza

Meatza

En meatza er en pizza uden dej. Det er kødet (meat), som udgør bunden. Det er en fantastisk opfindelse for os, der ikke er så vild med alt det bagværk,

champignonsuppe

Champignonsuppe

Champignonsuppe kan godt blive lidt grumset og kedelig at se på. Champignoner er bare ikke særligt festlige i deres look. Men bruger du lidt fløde – som i opskriften herunder –

spinatroulade

Spinatroulade

Spinatroulade – Jeg morer mig ofte over folks indbildte kræsenhed. ”Spinatroulade? Nej, tak, jeg kan ikke lide spinat.” Da jeg lavede denne spinatroulade sidst meldte en veninde sin ankomst, men

stenalderbrød

Stenalderbrød

Dette brød hedder stenalderbrød, fordi det er lavet efter principperne i stenalderkost – også kaldet paleo eller palæo. Det er principper, hvor man spiser som hulemænd. Altså spiser den kost,

squash lasagne

Squash lasagne

En squash lasagne er en lasagne, hvor pastapladerne er udskiftet med squashskiver. Jeg har lært at lade være med at sige ”jeg kan ikke lide”. For ”jeg kan ikke lide

fyldte champignoner

Fyldte champignoner

Fyldte champignoner, der får tænderne til at løbe i vand – Mums! Normalt bliver champignoner serveret som en ingrediens i salater, farsretter, saucer og lignende, men i denne opskrift er

omelet

Omelet

Jo større en omelet er, jo sværere er den at håndtere. Sædvanligvis laver man ikke omeletter på mere end 5-6 æg. Jeg laver altid portionsomeletter – 2 æg pr. stk.

coq au vin

Coq au vin

Min coq au vin opskrift og et par kommentarer Coq au vin er fransk og betyder hane med vin. Rettelig en ung hane. Men det er ikke så nemt at

thaisuppe med rejer

Thaisuppe med rejer

Min opskrift til thaisuppe med rejer Der er ikke noget, der signalerer kulde og indendørs hygge som en god suppe, der har stået på komfuret hele dagen og simret. Meeeen…

musaka

Musaka

Musaka – I 80’erne kom Karolines kogebøger i handlen. Hele fire styks. Til stor inspiration rundt omkring i de danske køkkener. Der var opskrifter på retter som flødekartofler, tunfiskemousse, culottesteg,

blomkålspizza

Blomkålspizza

Blomkålspizza er nem og hurtig aftensmad Du kan ikke engang nå at bestille og hente en Vesuvio eller Margherita hos din lokale pizzapusher på den samme tid. Men det er

Sådan virker LCHF

Dette er ikke en opfordring til at gå ekstrem på LCHF. Det er vigtig at tage alting med måde, og jeg skal være den første til at indrømme jeg ikke følger LCHF til punkt og prikke. Det sagt, så er der nogle rigtig interessante tanker i LCHF, og anbefalingen herfra er, at du lader dig inspirere af principperne.

Det er meget fornuftige tanker og overvejelser der ligger til grund for Low Carb tilgangen til madverdenen. Filosofien bag LCHF tager udgangspunkt i noget så specielt som evolutionsteorien.

Sådan er du designet til at spise fra naturens hånd

Udviklingen af den menneskelige race har været i gang i millionvis af år. Mennesket har altid været jæger og samlere, og der vare meget få kulhydrater i vores kost. Det mennesket spiste fik vi fra jagt, fiskeri, og hvad der kunne samles i naturen. Kulhydratholdige retter som pasta, brød og kartofler var ikke en del af menneskets oprindelige kost.

For 10.000 år siden blev landbruget opfundet og er siden blevet udviklet til perfektion. Det er først i denne periode de kulhydratholdige madretter er kommet på bordet. Selvom 10.000 år er lang tid, så er det kort tid i evolutionen af racer, og den menneskelige races krop har langt fra tilpasset sig til kulhydratholdige kost fra landbruget, og med den industrielle revolutions forfining af landbrugsprodukterne.

I 80’erne kom begrebet fedtfattig for alvor på banen, og det var en ren hype. Problemet er blot, at når du spiser mindre fedt, så behøves du flere kulhydrater for at føle dig mættet. Dette var en kæmpefejltagelse og begyndelsen på den forfærdelige fedmeepidemi, som har hærget verden lige siden.

I dag har det vist sig at frygten for naturlig mad med naturlige fedtsyrer har været en katastrofal fejltagelse

Sukker og stivelse er problembarnet

Kulhydrater bliver omdannet til simple sukkerstoffer i tarmene, og derfra bliver sukkeret optaget i blodet og øger niveauet i blodsukker. Dette forhøjer produktionen af insulin hormonet, som er vores fedt opbevarende hormon. Insulin produceres i bugspytkirtlen. Store mængder af insulin forhindrer forbrændingen af fedt og beskytter og opbevarer overskydende næringsstoffer i fedtceller. Efter nogle få timer af indtag af store mængder insulin eller nogle gange kortere, så resulterer dette rigtig ofte i en oplevelse af manglende næringsstoffer i blodet. Sagt på almindeligt dansk, så begynder man at opleve sult og få cravings for noget sødt. Dette får rigtig mange folk til at spise igen, og så har vi problemet igen og det er tale om en rigtig ondskabsfuld spisecirkel, der fører til massive forøgelser af vægten på sigt.

Alternativet

Et lavt indtag af kulhydrater holder blodsukkeret lavere og på et meget mere stabilt niveau med meget mindre mængder af insulin. Det vil sige, at fedtet frigives meget hurtigere fra dine fedtopbevarende hormoner, og dette øger derfor fedtforbrændingen. Det vil for de fleste føre til vægttab, og særligt de steder, hvor der ikke bør være ekstra ophobninger af fedt, som omkring maven.

Her på siden har vi en række forskellige retter, der går i god tråd med LCHF. For det første er der hele vores sektion om blomkålsretter, hvor særligt sidens opskrift på blomkålsris er ekstremt populær.

Her på siden forsøger vi så vidt muligt altid at have LCHF bud på opskrifter, som du for eksempel kan se i denne mørbradgryde , der traditionelt set ikke har meget med LCHF at gøre, men som en af Danmarks mest populære retter har vi valgt at tilføje en opskrift på LCHF mørbradgryde.

Spis til du er mæt

Der er en række forskellige kostomlægninger, der har fokus på at veje mad og tælle kalorier. LCHF tilgangen er noget anderledes. Hvis du ovenfor noterede dig, at problemet er at man gennem for store mængder sukker får alt for meget sult og snyder ens egen krop, så den alt for ofte er sulten. Det er helt centralt med LCHF, at du i langt højere grad mætter din krop gennem hvad du spiser. Derfor lyder rådet også at du skal fokusere på din sult og stoppe med at spise når du er mæt. På LCHF kost skal du lytte til din krop fremfor at tælle kalorier og veje din mad.

LCHF opskrifter opdateres løbende

Denne side med LCHF opskrifter opdateres som der kommer flere og flere LCHF opskrifter og retter ind på siden.

Laust Kehlet

Laust Kehlet

Laust Kehlet er fast madskribent, står for drinksopskrifter og han er også anmelder hos HurtigMums.dk Laust er fungerende chefredaktør på siden, så du er altid velkommen til at skrive til ham direkte på [email protected]
Røræg
Æg

Røræg

Afhængig af hvem du taler med, kan røræg være flere ting end det røræg oprindeligt er: Æg (og mælk) stegt under omrøring! Men i daglig tale bliver

Læs mere »
Bagt æblekage
Bagning

Bagt æblekage

En gammeldags bagt æblekage ser måske ikke særlig fancy ud, men bare vent, til du har smagt den. Det er en opskrift, jeg har fundet

Læs mere »
kransekage
Inspiration

Nytårsmenuen

Nytåret og julen konkurrerer lidt om førstepladsen for årets største fest, afhængig af hvem du spørger. Men uanset hvad, så er nytåret en begivenhed, der

Læs mere »
vaniljecreme
Dessert

Vaniljecreme

Når jeg laver hjemmelavet vaniljecreme, så bliver der intet tilbage. Slet intet. Skål og redskaber bliver med glæde slikket absolut rene af børn og/eller mand.

Læs mere »
Mangosalat
kvikretter

Mangosalat

Mangosalat er en dejligt forfriskende salat. Både at spise og at se på. Se bare de kønne, grønne, gule og røde nuancer, de vil lyse op

Læs mere »
Cookie indstillinger
Annonce