Pocheret æg

pocheret æg

Pocheret æg opskrift

Samlet tid: 10 minutter
Ret: Morgenmad
Køkken: Dansk, Fransk
Antal: 4 personer
Kalorier: 63kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Når du pocherer æg, skal du være omhyggelig og tålmodig. I starten vil jeg anbefale dig kun at pochere ét æg ad gangen, senere – når du har fod på teknikken – kan du godt lave tre æg ad gangen. Det afhænger selvfølgelig også af gryden/pandens størrelse, hvor mange æg du har plads til, samtidig med at du skal kunne holde styr på rækkefølgen, æggene er kommet ned i, da de højst sandsynligt skal op i samme rækkefølge. En bred, lidt dyb pande – for eksempel en sauterpande – er bedre end en kasserolle.

Ingredienser

 • 4 æg friske æg er nemmere at pochere end gamleså jo friskere, jo bedre
 • 1-1½ l vand – afhængig af gryden
 • 3 spsk. eddike pr. liter vand

Sådan gør du

 • Kom vand og eddike i gryden/panden, bring i kog, og skru ned, så vandet holder sig lige under kogepunktet.
 • Slå æggene ud i hver deres kop eller lille skål – eller slå et æg ud ad gangen i en kop eller lignende.
 • Bring vandet i bevægelse i samme retning. Det kan du gøre ved at røre rundt med en ske med eller mod urets retning, men kun den ene vej.
 • Hæld forsigtigt ægget ud i vandet, og saml hviden rundt om blommen med en hulske.
 • Lad ægget pochere i ca. 3-4 minutter – hviden skal være stivnet, men blommen skal være flydende, du kan mærke det ved at trykke let med en finger på ægget.
 • Tag ægget op, og læg det hurtigt i en skål med koldt vand, så kogningen stopper. Tag det derefter op igen, så ikke det bliver koldt. Nøjagtigt som med et blødkogt æg.
 • Fjern evt. flydende hvide fra kogevandet, og fortsæt med det næste æg.
 • Puds æggene fint rent for løs hvide inden servering.

Noter

Derudover kan det være praktisk at have en skål med koldt vand stående parat.

Nutrition

Kalorier: 63kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 6g | Fedt: 4g | Mættet fedt: 1g | Kolesterol: 164mg | Natrium: 81mg | Kalium: 61mg | Sukker: 1g | Calcium: 36mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Min opskrift på pocheret æg

pocheret æg

Pocheret æg – At pochere betyder at tilberede mad i vand, der har en temperatur lige under kogepunktet. Det gør man for ikke at koge ”sarte” madvarer i smadder, men stadig tilberede dem, så de ikke er rå. Man gør det bl.a. med fisk, men æg er nok det, der er bedst kendt i forbindelse med pochering.

Pochering af æg kan være lidt besværligt, for du skal helst ende med at have en stivnet hvide, der danner en lomme omkring den bløde blomme. Og er du ikke helt med på teknikken, kan du ende med en æggehvide og blomme, der flyder rundt i vandet mere eller mindre hver for sig eller i en lysegul, udefinerbar blanding.

Pocheret æg i film

En anden måde at lave pocherede æg på er at bruge husholdningsfilm. Det holder godt på hviden, men til gengæld synes jeg, det er lidt sværere at beregne kogetiden og at mærke på ægget, og blommen må jo helst ikke blive fast i et pocheret æg.

Du kommer et stykke husholdningsfilm ned i en kop, så det det danner en lomme/pose. Smør med lidt olie, og slå ægget ud i filmen. Saml filmen omkring ægget, og sno det rundt, så det lukker tæt. Sænk folie og æg ned i en gryde med kogende vand i 3-4 minutter. Tag pakken op, dyp i koldt vand, og pak ægget ud.

Pocheret æg sous vide

Det virker måske lidt omstændeligt at hive sous vide-karret eller -staven og den store gryde frem for at lave et pocheret æg. Men det kan være smart nok, især hvis du skal lave mange, som skal være færdige på én gang.

Varm vandet op til 63° C.

Fyld en lynlåspose med varmt vand, og læg det hele æg (str. M/L) ned i den. Pres forsigtigt luften ud af posen ved at nedsænke den i vand. Luk posen, og læg den i karret/gryden i 30 minutter.

Skal det have en lidt fastere hvide, så det er nemmere at pille, kan du efterfølgende lægge det i kogende vand i et par minutter og derefter i isvand.

Pocherede æg kan holde sig i sous vide-vandet i op til en time, men blommen stivner lidt.

Ligesom ovenfor nævnt kan du fore en kop med køkkenfilm, smøre det med lidt olie og slå ægget ud i koppen. Pak filmen sammen om ægget, og tilbered det sous vide. Hvidens overflade får et lidt rynket udseende, men du slipper for at skulle pille ægget bagefter – og er det mange æg, er det værd at overveje.

Det kan du bruge pocherede æg til

Pocherede æg er blandt andet kendt fra retten Eggs Benedict. Den engelske, luksuriøse morgenmad, som består af en skive ristet brød – eller en engelsk muffin – med skinke eller bacon, pocheret æg, hollandaise og et drys purløg.

Men du kan bruge pocherede æg til andre ting. Det smager f.eks. også superlækkert sammen med avocado, rejer, laks, spinat, hvide asparges eller grønne asparges. Men du kan også bruge det oven på pariserbøffen, hvis du af en eller anden grund vil undgå den rå æggeblomme.

Du kan også pifte en – måske lidt kedelig – grøntsags- eller legeret suppe op med. For eksempel gulerodssuppe, spinatsuppe, ærtesuppe, græskarsuppe eller jordskoksuppe.

Andre opskrifter med æg på HurtigMums

Omelet – Der er ikke meget der slår en lækker omelet med smeltet ost og bacon. Det er den opskrift du får her på en lækker og nem omelet.

Blødkogt æg – Det svære ved at lave et godt blødkogt æg er timingen. Det er den vi har det meste fokus på her i denne opskrift.

Skidne æg – Det er nok noget af det mest grimme navn for nogle ret jeg kender, men skidne æg smager faktisk rigtig godt.

Du kan finde flere opskrifter med æg her: Retter med æg!

Sidst opdateret: 14. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

En reaktion

3.45 from 20 votes (19 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter