Peberrodssovs høres oftest i samme sætning som oksespidsbryst, kalvebryst eller noget i den retning. Men hvad er der galt med at servere peberrodssovs til andre retter? Farsbrød f.eks.? Absolut ingenting! Spis den til farsbrød, hvis du vil. Peberrodssovs er mums.
Sovsen serveres også til kogt kylling, og jeg har faktisk også engang fået den til krebinetter. Det er en hvid sovs – eller sauce … peberrodssauce – der er krydret med peberrod, så enkelt er det – næsten.
Peberrodssovs med eddike – opskrift
Ingredienser
- 30 g smør
- 3 spsk. hvedemel
- 4-5 dl siet suppe/fond fra det kogte kød eller købefond
- 1 dl fløde eller mælk – kan udelades det er mest for farvens skyld
- 1 spsk. eddike
- 4-5 spsk. frisk skrællet og revet peberrod
- Salt og peber
Sådan gør du
- Smelt smørret i en lille gryde, uden at det bruner.
- Tilsæt melet, og rør rundt, til du har en ensartet masse.
- Tilsæt suppe og fløde/mælk lidt ad gangen, og kog op.
- Smæd mere væde til, indtil sovsen har en tilpas tykkelse.
- Lad sovsen koge 5-8 minutter under jævnlig omrøring.
- Smag sovsen til med eddike samt salt og peber.
- Kog op, og smag til med revet peberrod.
- Tag gryden af varmen, sovsen skal ikke koge med peberroden i, da noget af smagen så forsvinder.
Noter
Frisk, revet peberrod eller bare revet peberrod
Du kan købe et stykke hel peberrod, men revet peberrod kan også købes i bøtte eller pose. Det kan godt bruges i sovs, men det er ikke så stærkt som den friske, hele peberrod.
Min erfaring er, at revet peberrod i pose er stærkere end revet peberrod i bøtte, men til gengæld har det en mere smattet konsistens, hvor det i bøtten rent faktisk ligner friskrevet peberrod.
Kan peberrod fryses?
Den friske peberrod er klart den med mest smag. Nu tænker du måske, ”ja, det er fint, men hvordan pokker skal jeg få brugt resten af peberroden?” Men ser du, for det første kan frisk peberrod holde sig i køleskabet i op til 6-8 uger, for det andet kan du fryse den. Og så kan den holde sig endnu længere.
Du kan enten skrælle den og rive den, før du fryser den i små portioner, der passer til en portion sovs. Eller du kan fryse den hel.
Fryser du den hel, kan du tage den op, rive det du skal bruge og lægge den i fryseren igen. Peberroden er nemlig nemmest at rive frossen, fordi den mister spændstigheden ved frost. Derfor er den også bedst egnet til at bruge i varme retter efter frost – ikke oven på et stykke smørrebrød med roastbeef.
2 Responses
Når der skal eddike i, skal der også sukker i. Men så bliver det sur/sød peberrodssovs. Og ikke rigtig peberrodssovs.
Lavede din peberrodssovs til stegt helleflynder, hold nu op hvor en konge-ret som jeg kun kan anbefale. Hilsen Martin