Peberrodssovs

Peberrodssovs høres oftest i samme sætning som oksespidsbryst, kalvebryst eller noget i den retning. Men hvad er der galt med at servere peberrodssovs til andre retter? Farsbrød f.eks.? Absolut ingenting! Spis den til farsbrød, hvis du vil. Peberrodssovs er mums.

Sovsen serveres også til kogt kylling, og jeg har faktisk også engang fået den til krebinetter. Det er en hvid sovs – eller sauce … peberrodssauce – der er krydret med peberrod, så enkelt er det – næsten.

Peberrodssovs

Peberrodssovs med eddike – opskrift

Samlet tid: 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Sovsen skal helst laves til et eller andet stykke kogt kød, så du har noget kraft og saft – altså kogevandet – som du kan bruge som bouillon/fond. Men har du ikke det – altså hvis du serverer den til farsbrød eller krebinetter – så kan en god købefond også bruges.
Er du ligesom os bidt af saucer, så tag et kig her på saucehylden hos Saxo her.

Ingredienser

  • 30 g smør
  • 3 spsk. hvedemel
  • 4-5 dl siet suppe/fond fra det kogte kød eller købefond
  • 1 dl fløde eller mælk – kan udelades det er mest for farvens skyld
  • 1 spsk. eddike
  • 4-5 spsk. frisk skrællet og revet peberrod
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Smelt smørret i en lille gryde, uden at det bruner.
  • Tilsæt melet, og rør rundt, til du har en ensartet masse.
  • Tilsæt suppe og fløde/mælk lidt ad gangen, og kog op.
  • Smæd mere væde til, indtil sovsen har en tilpas tykkelse.
  • Lad sovsen koge 5-8 minutter under jævnlig omrøring.
  • Smag sovsen til med eddike samt salt og peber.
  • Kog op, og smag til med revet peberrod.
  • Tag gryden af varmen, sovsen skal ikke koge med peberroden i, da noget af smagen så forsvinder.

Noter

Tip: Har du suppe/fond tilovers, kan det sies og fryses. Så har du suppe/fond næste gang, du vil lave peberrodssovs til krebinetter …
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Frisk, revet peberrod eller bare revet peberrod

Du kan købe et stykke hel peberrod, men revet peberrod kan også købes i bøtte eller pose. Det kan godt bruges i sovs, men det er ikke så stærkt som den friske, hele peberrod.

Min erfaring er, at revet peberrod i pose er stærkere end revet peberrod i bøtte, men til gengæld har det en mere smattet konsistens, hvor det i bøtten rent faktisk ligner friskrevet peberrod.

Kan peberrod fryses?

Den friske peberrod er klart den med mest smag. Nu tænker du måske, ”ja, det er fint, men hvordan pokker skal jeg få brugt resten af peberroden?” Men ser du, for det første kan frisk peberrod holde sig i køleskabet i op til 6-8 uger, for det andet kan du fryse den. Og så kan den holde sig endnu længere.

Du kan enten skrælle den og rive den, før du fryser den i små portioner, der passer til en portion sovs. Eller du kan fryse den hel.

Fryser du den hel, kan du tage den op, rive det du skal bruge og lægge den i fryseren igen. Peberroden er nemlig nemmest at rive frossen, fordi den mister spændstigheden ved frost. Derfor er den også bedst egnet til at bruge i varme retter efter frost – ikke oven på et stykke smørrebrød med roastbeef.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

  1. Når der skal eddike i, skal der også sukker i. Men så bliver det sur/sød peberrodssovs. Og ikke rigtig peberrodssovs.

  2. 5 stars
    Lavede din peberrodssovs til stegt helleflynder, hold nu op hvor en konge-ret som jeg kun kan anbefale. Hilsen Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce