Farsbrød

Græsk farsbrød, farsroulade, forloren hare. Alle sammen hører de til kategorien farsbrød. Hakket kød af den ene eller andens slags blandet med lækre krydderier, grøntsager og andre ingredienser – deraf ordet fars. Bagt i ovnen – deraf ordet brød.

Farsbrød er – udover at være velsmagende – en nem måde at øge kød på, fordi du kan komme champignoner i, bacon i, hakkede nødder eller hakkede grøntsager. Jo flere ekstra ingredienser du tilfører, jo større brød kan du slå op. Og jo sundere bliver det.

Hvor lang tid skal farsbrød have i ovnen?

Ca. 1 time skal “brødet” bage i ovnen. Det kommer selvfølgelig an på størrelse, ovnens temperatur og så kan der også være forskel på ovne. Kommer du farsbrødet i en ovn, der er forvarmet til omkring 200° C, skal brødet have ca. 50-60 minutter. Prik i brødet med en kødnål eller lignende. Når kødsaften er klar, er brødet færdigt.

farsbrød

Amerikansk farsbrød med bacon og oksekød

Samlet tid: 1 time 15 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Et farsbrød der ligger blandt mine favoritter er amerikansk – guderne skal vide hvorfor det er amerikansk – farsbrød med bacon og oksekød. Så den opskrift kommer her.

Ingredienser

  • 1 løg
  • 200 g champignoner
  • 75 g valnøddekerner
  • Lidt olie
  • 2 fed hvidløg
  • 500 g hakket oksekød
  • 1 dl rasp
  • 1 æg
  • 1 bdt. bredbladet persille
  • 2 spsk. tomatketchup
  • 1 spsk. stærk sennep – f.eks. dijon
  • 1 spsk. worcestershire sauce – og nej det er ikke grunden til, at farsbrødet er amerikansk, for det er en engelsk sauce
  • 8-10 skiver bacon
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Hak løg og champignoner fint.
  • Varm lidt olie i en pande, og steg løget, til det er blødt – det skal ikke tage farve.
  • Tilsæt champignonerne og presset hvidløg – begge fed.
  • Stil panden til side i 5 minutter, når alt væde er fordampet.
  • Hak imens valnøddekernerne og den bredbladede persille fint.
  • Bland alle ingredienser – undtagen baconskiverne – til en ensartet fars.
  • Form farsen som et franskbrød, og læg det i et ovnfast fad penslet med lidt olie.
  • Læg baconskiverne på tværs hen over farsbrødet og lidt ind under brødet.
  • Sæt fadet i ovnen, og bag brødet i ca. 50-60 minutter, til farbrødet er gennembagt.
  • Lad farsbrødet hvile ca. 5 minutter, inden du skærer det i tykke skiver.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Sovs til farsbrød

Til denne variant – og til mange andre varianter – smager champignonsovs fortrinligt eller hvis du er mere til den klassiske stil så kan du lave brun sovs til. Min favorit er dog champignonsovsen.

Tilbehør til farsbrød

Hasselbagte kartofler eller hasselback kartofler smager skønt til farsbrød, for der skal jo mere til end bare sovs og brød. Derudover kan du servere dampede grøntsager til.

Indbagt farsbrød

En af mine andre favoritter er indbagt farsbrød. Du kan bruge samme opskrift bare uden baconen. Den kan du evt. riste og komme i brødet, hvis du vil. Det er en rigtig lækker variant af den klassiske ret.

Du skal bruge ca. 400 g butterdej, som du ruller ud og pakker farsbrødet ind i med sammenføjningen i bunden. Fold enderne sammen, og skær overskydende dej væk. Skær 2-3 snit i dejen. Bag brødet som nævnt. Læg et stykke stanniol over undervejs, hvis dejen bliver for mørk.

Velbekomme!

Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter