Mac and cheese

Mange børns favoritret, Mac and cheese, kan du også lave helt selv fra bunden. Kender du udtrykket ”three good things”? Her er vi nede på to. Makaroni og ost. Okay, der er mere i end det, men det er hovedingredienserne i den amerikanske ret mac and cheese, som er en forkortelse af macaroni and cheese – makaroni og ost.

Retten er ikke bare makaroni og ost. Du skal faktisk have gang i tre gryder og et ovnfast fad – med mindre du har en gryde, der kan tåle at komme i ovnen, for så kan du spare fadet.

Få tonsvis af lækker inspiration fra vores super gode venner fra Gastrofun

Mac and cheese

Mac and cheese – opskrift

Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Ret: Forret, Hovedret
Antal: 4 personer
Kalorier: 614kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Da jeg var barn, var makaroni, lange tykke pastarør – lige så lange som spaghetti, bare tykkere. Der var hul igennem, så man kunne bruge dem som sugerør. I dag er makaroni stadig tykke rør, men de findes i forskellige (korte) længder. Det er lidt med forskel, hvilken type pasta jeg bruger til mac and cheese, men de skal ikke være for store, slet ikke være for lange, og de må heller ikke være for små. Dem på billedet hedder Amorosi, men de hedder sikkert noget andet, hvis de kommer fra en anden producent.

Ingredienser

  • 6 dl sødmælk
  • Et par laurbærblade
  • Et par kviste rosmarin
  • 400 g makaroni
  • 60 g parmesan
  • 60 g cheddar
  • 25 g smør
  • 4 spsk. hvedemel
  • Muskatnød
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Kom mælk, laurbærblade og rosmarin i en gryde, og kog op ved svag varme og under jævnlig omrøring.
  • Kog makaroni efter anvisningen på emballagen, men sluk 4-5 minutter før, de ifølge anvisningen er færdige.
  • Riv parmesan og cheddar.
  • Smelt smørret, og tilsæt melet under omrøring, til du har en fast, ensartet masse.
  • Hæld den varme mælk i lidt ad gangen under omrøring (undlad at hælde laurbærblad og rosmarin i, eller fisk det op inden.
  • Lad saucen koge godt igennem i 5-7 minutter, og smag den herefter til med muskat, salt og peber.
  • Kom pastaen i saucen ved hjælp af en hulske – det gør ikke noget, at der følger lidt vand med.
  • Hæld osten i, og rør det hele grundigt sammen. Virker det tørt, så kom lidt af kogevandet fra pastaen i. Du skal forvente, at det bliver endnu mere tørt i ovnen.
  • Hæld nu hele herligheden over i et ovnfast fad, hvis gryden ikke kan tåle at komme i ovnen, og sæt det i ovnen i ca. 20 minutter, til det er gyldent på toppen.

Noter

Mac and cheese kan spises som det er, eller du kan spise det til f.eks. hotwings eller barbecuekyllingelår.
Prøv også den mest populære opskrift på hurtigmums: Pandekager! – eller hvis det skal være sundt og samtidigt børnevenligt: Blomkålsmos

Nutrition

Kalorier: 614kcal | Kulhydrat: 83g | Protein: 27g | Fedt: 19g | Mættet fedt: 11g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 5g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 51mg | Natrium: 455mg | Kalium: 461mg | Fiber: 3g | Sukker: 10g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 486mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter