Hvis du siger æblekage, så siger jeg god og gammeldags æblekage – for jeg har ikke oplevet den slags æblekage andre steder end i Danmark, altså RIGTIG æblekage. Æbletærter, æblekage med smuldredej, æblekager i formkager – alle sammen bagt. God, gammeldags, dansk æblekage bliver ikke bagt.

æblekage

Enhver dansk restauration med respekt for sig selv, serverer naturligvis den gammeldags version. Den er lavet af æbler kogt til en grød lagt lagvis i en skål – stor eller lille – med sukkeristet rasp, evt. tilsat knuste makroner og afsluttet med et lag flødeskum på toppen og måske en lille, blævrende klat rød gele.

Elsker du kager så tag et kig med her hos Saxo på deres kagehylde. Her finder du de bedst bøger i Danmark om at lave kager!

Gammeldags æblekage – opskrift

Ikke noget med et lille drys kanel, et jordbær på toppen eller andre uhyrligheder. Du skal ikke pille ved god, gammeldags, dansk æblekage! Hvorfor fikse noget der virker?

Ingredienser til 4-6 personer

  • 500 g æbler – gerne nogle, lækre, saftige, velsmagende madæbler
  • ½ dl vand
  • 150 g sukker
  • ½ vaniljestang
  • 75 g rasp
  • 75 g makroner
  • 50 g smør
  • 2 dl piskefløde
  • nogle klatter ribsgele eller lignende

Sådan laver du æblekage

  1. Skræl æblerne, og skær dem i mindre stykker.
  2. Skrab kornene ud af den halve vaniljestang.
  3. Bring æbler, vaniljekorn og -stang i kog i vandet, skru ned, når vandet koger, og kog æblerne, til de begynder at koge ud – ca. 10 minutter.
  4. Fjern vaniljestangen, tilsæt 100 g sukker, rør det hele til en ensartet mos, og lad det køle af. Du kan sagtens lave æblegrøden dagen før, kagen skal bruges, og lad den køle af til dagen efter i køleskabet.
  5. Bland rasp og de sidste 50 g sukker, og brun det i smørret, uden at det svider på. Rør i det hele tiden.
  6. Knus makronerne – f.eks. i en frysepose med en kagerulle eller lignende.
  7. Anret æblekagen i en gennemsigtig skål, eller portionsanret i et velegnet glas.
  8. Læg først et lag kold æblemos, så et lag rasp, og så et lag knuste makroner, fortsæt, til alt er brugt – det sidste lag skal være rasp eller evt. knuste makroner. Hvor mange og hvor tykke lag, du lægger, afgør du selv.
  9. Pisk fløden til flødeskum lige inden servering, og pynt kagen/portionsanretningerne med det.
  10. Pynt evt. med gele.

Bryg en god kop kaffe, så bliver eftermiddagståren ikke bedre med en dejlig syrligt kage toppet med mild flødeskum, der giver kagen sin fuldkommenhed.

Æblekage med smuldredej

En anden form, der er utrolig populær og velsmagende er æblekage med smuldredej. Den finder du opskriften på her. Eller du kan lave den efter samme opskrift som denne rabarberkage blot med æbler i stedet.

Æbletærte

På samme måde kan du lave æbletærte efter opskriften på rabarbertærte. Og ja og hvis du allerede har gennemskuet det, så er det netop det syrlige ved både æbler og rabarber, der gør at man kan erstatte de forskellige ingredienser med hinanden. Nå ja og så har vi i skrivende stund ikke en opskrift på æbletærte her på siden, så du bliver nød til at nøjes med  denne rabarbertærte, men til gengæld er det en rigtig god opskrift på rabarbertærte og rabarberkage, som du kan finde her på siden.

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Æblekage
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 26 Review(s)

x