Tiramisu – Det skønne Italien har bidraget med mange lækre retter, som vi har taget til os med kyshånd her i det lidt køligere nord. Tiramisu er bestemt en af disse retter. Et sødt punktum.

Hvornår tiramisu tog sit indtog i Danmark, skal jeg ikke kloge mig på. Men på lige fod med pizza, pasta carbonara og biscotti, har vi taget den til os som vor egen. Det lidt en luksusdessert – ikke noget man laver i hverdagen. Den tager jo også lidt tid, da den helst skal trække i hvert fald mindst 4-5 timer, men meget gerne længere.

Hvad er tiramisu?

Tiramisu er en dessert, som stammer fra det italienske køkken. Den er lavet på en bund af savoiardi (på godt dansk: Ladyfingers), der er gjort bløde og fugtige af at blive vædet med kaffe og mandellikør. Derforuden er den italienske flødebaserede friskost, mascarpone, indblandet sammen med æg, sukker og vanilje. Til sidst er den toppet med et drys kakaopulver.

tiramisu

Tiramisu – opskrift

Så nemt er det. Okay, måske er det bedre, hvis du også lige får de nøjagtige mål.

Ingredienser til 6 personer

  • 2 dl stærk kaffe – f.eks. espresso
  • ½ dl mandellikør – jeg bruger Disaronno Amaretto – som jo er italiensk
  • 4 æg
  • 100 g sukker
  • Kornene fra ½ stang vanilje
  • 500 g mascarpone – mascarpone kan du lave selv, hvis du starter i god tid … sådan et par dage før
  • 1 pakke savoiardi eller ladyfingers, om du vil (200 g/24 stk.)
  • 2-3 spsk. kakaopulver

Sådan laver du tiramisu

  1. Start med at lave kaffen, så den kan køle af.
  2. Bland mandellikøren i.
  3. Slå æggene ud – hvider for sig og blommer for sig.
  4. Rør æggeblommer, sukker og vaniljekorn til en let og luftig masse. Rør, rør, rør. Det tager sin tid.
  5. Rør mascarpone i, så den er godt inkorporeret.
  6. Pisk æggehviderne stive, og vend dem nænsomt i æggeblomme-mascarpone-massen.
  7. Tag en aflang form – jeg bruger min rugbrødsform – den skal passe så godt som muligt til, hvad et lag ladyfingers fylder – altså 12 ladyfingers.
  8. For formen med husholdningsfilm, hvis du vil kunne tage din tiramisu op af formen, når den er færdig.
  9. Læg et lag ladyfingers i bunden af formen. De skal dække helt. Knæk dem evt. i mindre stykker. Pensl dem nu med kaffeblandingen – evt. kan du dyppe ladyfingers kortvarigt i kaffen i stedet for at pensle, men pas på, de ikke bliver for våde og bløde.
  10. Læg et lag creme – ½ af portionen – oven på.
  11. Læg et nyt lag ladyfingers, pensl med kaffeblandingen eller dyp, og læg resten af cremen oven på.
  12. Sæt den lækre tiramisu på køl natten over.
  13. Drys med sigtet kakaopulver inden servering.

 

Hvad drikker man til tiramisu?

Til den færdige tiramisu kan du servere vin santo, som er en italiensk dessertvin – en specialitet der hører til blandt Italiens mest værdsatte vine. Synes du, den er lidt for pebret i prisen, så skænk en sød marsala eller en cream sherry i glassene i stedet, de er mere overkommelige i prisen, men smager stadig skønt til.

 

Forberedelsestid: 30 minutter

Tilberedningstid: 4 timer

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Tiramisu
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 50 Review(s)