Tiramisu

Tiramisu – Det skønne Italien har bidraget med mange lækre retter, som vi har taget til os med kyshånd her i det lidt køligere nord. Tiramisu er bestemt en af disse retter. Et sødt punktum.

Hvornår tiramisu tog sit indtog i Danmark, skal jeg ikke kloge mig på. Men på lige fod med pizzapasta carbonara og biscotti, har vi taget den til os som vor egen. Det lidt en luksusdessert – ikke noget man laver i hverdagen. Den tager jo også lidt tid, da den helst skal trække i hvert fald mindst 4-5 timer, men meget gerne længere.

​Hvad er tiramisu?

Tiramisu er en dessert, som stammer fra det italienske køkken. Den er lavet på en bund af savoiardi (på godt dansk: Ladyfingers), der er gjort bløde og fugtige af at blive vædet med kaffe og mandellikør. Derforuden er den italienske flødebaserede friskost, mascarpone, indblandet sammen med æg, sukker og vanilje. Til sidst er den toppet med et drys kakaopulver.

tiramisu

Tiramisu – opskrift

Samlet tid: 4 timer 30 minutter
Antal: 6 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Så nemt er det. Okay, måske er det bedre, hvis du også lige får de nøjagtige mål. Noter at denne opskrift på Tiramisu er til 6 personer og ikke som normalt ved vores andre normale opskrifter til 4 personer.

Ingredienser

  • 2 dl stærk kaffe – f.eks. espresso
  • ½ dl mandellikør – jeg bruger Disaronno Amaretto – som jo er italiensk
  • 4 æg
  • 100 g sukker
  • Kornene fra ½ stang vanilje
  • 500 g mascarpone – mascarpone kan du lave selv hvis du starter i god tid … sådan et par dage før
  • 1 pakke savoiardi eller ladyfingers om du vil (200 g/24 stk.)
  • 2-3 spsk. kakaopulver


Sådan gør du

  • Start med at lave kaffen, så den kan køle af.
  • Bland mandellikøren i.
  • Slå æggene ud – hvider for sig og blommer for sig.
  • Rør æggeblommer, sukker og vaniljekorn til en let og luftig masse. Rør, rør, rør. Det tager sin tid.
  • Rør mascarpone i, så den er godt inkorporeret.
  • Pisk æggehviderne stive, og vend dem nænsomt i æggeblomme-mascarpone-massen.
  • Tag en aflang form – jeg bruger min rugbrødsform – den skal passe så godt som muligt til, hvad et lag ladyfingers fylder – altså 12 ladyfingers.
  • For formen med husholdningsfilm, hvis du vil kunne tage din tiramisu op af formen, når den er færdig.
  • Læg et lag ladyfingers i bunden af formen. De skal dække helt. Knæk dem evt. i mindre stykker. Pensl dem nu med kaffeblandingen – evt. kan du dyppe ladyfingers kortvarigt i kaffen i stedet for at pensle, men pas på, de ikke bliver for våde og bløde.
  • Læg et lag creme – ½ af portionen – oven på.
  • Læg et nyt lag ladyfingers, pensl med kaffeblandingen eller dyp, og læg resten af cremen oven på.
  • Sæt den lækre tiramisu på køl natten over.
  • Drys med sigtet kakaopulver inden servering.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Hvad drikker man til tiramisu?

Til den færdige tiramisu kan du servere vin santo, som er en italiensk dessertvin – en specialitet der hører til blandt Italiens mest værdsatte vine. Synes du, den er lidt for pebret i prisen, så skænk en sød marsala eller en cream sherry i glassene i stedet, de er mere overkommelige i prisen, men smager stadig skønt til.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

En reaktion

  1. Istedet for ladyfinger kan man bruge lagkagebunde i en springform.

    De fleste opskriften på ladyfingers og lagkagebunde er stort set den samme, i lagkagebunde erstatter man typisk halvdelen af melet med kartoffelmel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce