Blommemarmelade – ja, marmelade i det hele taget – er en smart måde at konservere frugt på. Det kan holde sig længe, hvis du sørger for, at hygiejnen er i top og endnu længere, hvis du bruger et konserveringsmiddel, som for eksempel Atamon, som hæmmer væksten af skimmel- og gærsvamp samt nogle bakterier. Med marmelade i spisekammeret har du altid lidt lækkert at komme oven på osten på bollen, komme i den hjemmelavede is – eller andre desserter – eller komme i rouladen.
Du kan også søde yoghurten med hjemmelavet marmelade i stedet for at købe frugtyoghurt.
Beates opskrift på blommemarmelade
Blommemarmelade – opskrift
Ingredienser
- 2 kg renset frugt – skåret i halve og fri for sten
- 1 kg sukker
- 1 dl vand
- 1 økologisk citron
- flydende atamon
Sådan gør du
- Kom blommer, ca. 900 g sukker, revet citronskal, citronsaft og vand i en gryde, bring det i kog, og lad det koge, indtil det begynder at blive tykt.
- Skold imens glas og låg, og skyl dem evt. med atamon.
- Smag marmeladen til med det sidste sukker eller så meget af det, som der er behov for.
- Hæld den varme blommemarmelade på glas, og sæt låg på.
Har marmeladen den rigtige tykkelse?
Hvis du er i tvivl, om marmeladen har den rigtige tykkelse, så sæt en lille tallerken i køleskabet, allerede inden du starter på at koge marmeladen, så den bliver kold. Når du mener, marmeladen er tyk nok, kommer du en lille smule marmelade på tallerkenen og lader den køle af. Træk en ske igennem marmeladen, flyder den ikke sammen igen, har den en passende tykkelse.
Synes du, den er for stiv, tilsætter du lidt ekstra vand. Er den for tynd, skal den koge i længere tid, eller du kan jævne den med et geleringsmiddel. Her skal du følge anvisningen på emballagen, da de forskellige midler bruges forskelligt.
Kan man fryse marmelade?
Hvis du ikke vil bruge konserveringsmiddel, kan du fryse marmeladen ned. Hvis du kommer marmeladen i fryseren, er det en god idé at tilsætte geleringsmiddel, da det naturlige pektin i frugten nedbrydes, når marmeladen fryses. Husk også, at den optøede marmelade kun kan holde sig i kort tid – selv i køleskabet.
Hvad er forskellen på marmelade og syltetøj?
Syltetøj laves ofte af bær, som indeholder mindre pektin end de frugter, marmelade laves af. Pektin giver en fast konsistens. Og det er lige netop konsistensen, der er forskellen på marmelade og syltetøj. Marmelade er fastere end syltetøj, der altså er tyndere i konsistensen.
Vil du lave marmelade af frugter eller bær, der ikke naturligt indeholder nok pektin kan du tilsætte f.eks. citronskal og -saft, som har et højt indhold af pektin. Det er netop en af grundene til, at der er citron i blommemarmeladen herover, men den tilfører naturligvis også smag.
Marmeladen på billedet er fremstillet af mirabeller – gule og røde. Derfor den smukke orange farve.
Se også vores opskrift på jordbærmarmelade her.
En reaktion
Frys de hele blommer ned med sten, men uden stilk . Tø dem op, og så er det super nemt at fjerne stenen i de nu helt bløde blommer. De ser snaskede ud, men det er jo ligegyldigt, for de skal alligevel koges til marmelade.