Jordbærmarmelade

Jordbærmarmelade er nok den mest kendte marmelade i Danmark. Men hvad end marmeladen er med jordbær, solbær eller hindbær, så er det stort set samme procedure, der bruges. Dog kan der tilsættes forskellige smagsstoffer, som f.eks. vanilje, kardemomme, kanel og lignende. Men der er faktisk også forskellige tilberedningsmetoder, som du kan se herunder.

Man skelner – ifølge Dansk Husmoderleksikon fra 1949 – imellem tre metoder

 • Egentlig marmelade – som du nok kan høre, er den ”rigtige”
 • Marmelade tilsat geleringsmiddel – som er hurtigere at tilberede end den egentlige marmelade
 • Frugtmos – som ikke indeholder hele stykker frugt

jordbærmarmelade

Hjemmelavet jordbærmarmelade – opskrift

Egentlig marmelade er den enkleste. Den består kun af frugt – i dette tilfælde jordbær – og sukker. Den tager lang tid, fordi den skal koges, til den er lind som grød.

”Denne gamle Metode af Kogning af Marmelade er bibeholdt for de Husmødres skyld, for hvem Brændselet ikke spiller saa stor en Rolle …” skrives det i Kristine Marie Jensens syltebog. Hende Frøken Jensen, du ved, ellers kan du læse mere om hende under opskrifterne.

Ingredienser

 • 1 kg meget modne jordbær
 • ½ kg sukker

Sådan laver du jordbærmarmelade

 1. Skyl jordbærrene, fjern blomsten, og skær jordbærrene i mindre stykker. Lad dem evt. dryppe af i et dørslag, hvis de stadig er våde.
 2. Kom jordbær og sukker i en gryde, og lad det koge ved lav varme under jævnlig omrøring, til det er som en lind grød. Det skal være så tykt, at det ikke flyder sammen med det samme, når du rører i det.
 3. Hæld det på skoldede glas, og bind/luk med det samme.

Opskrift på jordbærmarmelade med geleringsmiddel

Jeg kan lige så godt sige det, som det er: Jeg bruger geleringsmiddel. Så her får du min opskrift.

Det skal du bruge

 • 1 kg meget modne jordbær
 • 750 g sukker
 • ½ dl vand
 • 1 knsp. geleringsmiddel eller efter anvisning på emballagen
 • Lidt atamon

Fremgangsmåde

 1. Gør bærrene klar som beskrevet i pkt. 1 ovenfor. Er der små bær imellem, behøver du ikke skære dem i mindre stykker.
 2. Kom jordbær, sukker og vand i en gryde, giv det et opkog, og lad det koge i ca. et kvarters tid uden låg, men under jævnlig omrøring.
 3. Tilsæt geleringsmiddel efter anvisningen på emballagen.
 4. Hæld jordbærmarmeladen på skoldede, atamonskyllede glas.

Jordbærmos

Kan du ikke lide, at der er hele frugtstykker i marmeladen, kan du koge 1 kg meget modne bær – skyllet og nippet og skåret i store stykker – med ¼ kg sukker, til det er så mørt, at det kan køres igennem en sigte. Det bør ikke være en metalsigte, da den kan afgive smag til mosen.

Når frugten er blevet pureret, koges det med endnu ¼ kg sukker, til sukkeret er opløst. Kom marmeladen på skoldede glas, og luk med det samme.

Vidste du at: Frøken Kirstine Marie Jensen døde den 7. februar 1923, 64 år gammel. Hun udgav Frøken Jensens Kogebog i 1901, og den er trykt i 130.000 eksemplarer. Herforuden har hun også udgivet Syltebogen, Husholdningsbogen, Five o’clock Tea, Hvad skal vi have til Middag? Og Svampe på 100 Maader.

Kilde: Helle Juhls ’Da Frøken Jensen blev moderne – En fortælling om kvinden bag kogebogen’.

 

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

Temaoversigter på HurtigMums

[ezcol_1third]Juleretter[/ezcol_1third] [ezcol_1third]Supper[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]Børneretter[/ezcol_1third_end]

[ezcol_1third]Brunchretter[/ezcol_1third] [ezcol_1third]Pandekager[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]Aftensmadsretter[/ezcol_1third_end]

[ezcol_1third]Anderetter[/ezcol_1third] [ezcol_1third]Svineretter[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]Fiskeretter[/ezcol_1third_end]

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

pinterestinstagramyoutube

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
x