Havtornmarmelade

I september er det sæson for havtorn, men du kan lave havtornmarmelade hele året, for havtorn kan fryses, og du kan da også købe frosne havtorn i velassorterede supermarkeder. Frugten smager meget syrligt – uden at være bitter – men efter frost bliver den noget mildere.

Havtorn er utroligt sundt, og selvom der selvfølgelig skal sukker til, når du laver marmelade af de syrlige bær, så kan det ikke fornægtes, at havtorn indeholder store mængder af C-vitamin og også er rig på bl.a. A-, B-, E- og P-vitaminer.

havtornmarmelade

Havtornmarmelade

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 35 minutter
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Antal: 1 glas
Kalorier: 982kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Der var spænding i det lille hjem, første gang jeg kogte havtornmarmelade, for hvad var nu det for noget mærkeligt noget? Men nu er det forventningens glæde, der hersker, når der bliver kogt havtornmarmelade, for den smager dejligt. Og den er en fast ingrediens, når vi byder på brunch.

Ingredienser

  • 200 g æbler renset væk – svarer til ca. 2 mellemstore/store æbler af 115 g før kernehus og skræl fjernes
  • 200 g friske eller frosne havtorn
  • 200 g sukker
  • 1½-2 dl vand
  • Lidt flydende atamon hvis din marmelade skal kunne holde sig længe

Sådan gør du

  • Skræl æblet, skær det i både, og fjern kernehuset. Skær herefter æblet i tern.
  • Skyl havtorn – hvis ikke de er frosne – og fjern urenheder.
  • Kom æble, havtorn, sukker og vand i en gryde – spar lidt på vandet, hvis du bruger frosne havtorn.
  • Bring det hele i kog, skru ned for varmen, og lad det simre i ½ times tid, eller til æblerne er blevet møre.
  • Mos marmeladen lidt ud med en grydeske eller lignende til en grov konsistens.
  • Tilsæt evt. mere vand, hvis du synes, marmeladen er for tyk – husk, at den bliver tykkere, når den er kølet af.
  • Hæld marmeladen i skoldede, atamonskyllede glas, sæt låget på, og lad marmeladen køle af, før den serveres på en nybagt bolle – f.eks. gulerodsboller.

Noter

Tip: Vil du have en puréagtig konsistens, kan du blende marmeladen eller køre den igennem en sigte.
Sådan høster du havtorn

Nutrition

Kalorier: 982kcal | Kulhydrat: 251g | Protein: 3g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 1g | Natrium: 14mg | Kalium: 516mg | Fiber: 18g | Sukker: 229g | Vitamin C: 62mg | Calcium: 62mg | Jern: 2mg

Sådan høster du havtorn

Frugterne på havtorn sidder ekstremt tæt sammen og er svære at kommet til. Og når du så endelig får fat i dem, så smatter de nemt ud. Det gør måske ikke så meget, når de alligevel skal bruges til marmelade, men det er ikke så lækkert, og der kommer også nemmere snavs ind i frugten, som ikke er til at skylle af.

I stedet kan du skære grene med mange frugter af, lægge dem i fryseren, og efter ½ times tid, kan du banke frugterne af ved at støde enden af grenen ned i en stor kurv eller lignende, som frugterne kan opsamles i.

Endelig kan du også lægge et tæppe eller lignende stort stykke stof under havtornbusken og ryste den, så frugterne falder ned på tæppet. Så lander de blødt, og du kan nemt samlet tæppet sammen omkring dem og fragte dem hjem.

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 Responses

  1. Hjælp, jeg lavede havtorn marmelade i går, men det er blevet så tynd. Har kommet det på glas. Er der noget jeg kan gøre🙁

    1. Hej Nelly
      Hvis den er meget tynd, kan du hælde noget af saften fra. Men jeg tror, jeg ville vælge at koge marmeladen op igen – evt. med mere sukker eller med geleringsmiddel. Håber det lykkes for dig.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter