Syltede grønne tomater

Syltede grønne tomater får minderne om min barndomsjul til at stå i kø for mit indre blik. Jeg elskede dem. Det gør jeg stadig. Og jeg laver dem også stadig efter min mors opskrift. Hvor hun havde opskriften fra på syltede grønne tomater er et godt spørgsmål? Tørsleffs Husmoder Service er mit bedste bud – Den grønne Syltebog. Men kig selv efter om, den ligner – hvis du da har bogen.

Brandet Tørsleff Husmoder Service kender du sikkert også fra Atamon med Atamonkineseren på, Vanila – vaniljesukkeret med Vanilamanden på og Melatin. Men de udgav også bøger med gode råd til den (dengang) moderne husmor.

Bøgerne kan faktisk stadig erhverves, selvom de snart har mere end 80 år på bagen. De første bøger fra Tørsleffs Husmoder Service blev udgivet i 1938. Den gule Dessertbog, Den blå Bagebog, Den røde Kogebog, Den hvide Frokostbog og altså Den grønne Syltebog er Kirsten Hüttemeiers værker. Hende med skåneærmerne.

syltede grønne tomater

Opskrift på søde syltede grønne tomater

Selvom min opskrift er håndskrevet på en gammel, lettere plettet lap papir, så er jeg ret sikker på, at min mor havde den fra den Den grønne Syltebog, for den brugte hun altid, når hun syltede. Den var laset – og nok lige så plettet som min papirlap.
5 fra 1 stemme
Samlet tid: 50 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 1½ liters glas

Ingredienser

  • 1 kg grønne tomater
  • 3 dl kogt koldt vand
  • 3 dl eddike
  • 750 g sukker
  • 3 nelliker
  • 1 stykke ingefær – kan købes fra Santa Maria i de fleste dagligvarebutikker
  • 1 kanelstang
  • 1 vaniljestang
  • 2 tsk. flydende Atamon + Atamon til glassene

Sådan gør du

  • Skyl tomaterne, og prik dem tæt og dybt med en gaffel.
  • Bland kogt, koldt vand og eddike, og hæld det over tomaterne – det skal dække helt – hold tomaterne ned i lagen ved at lægge en tallerken eller lignende oven på dem. Lad dem stå i minimum 6 timer, men gerne mere.
  • Hæld halvdelen af lagen fra – når tomaterne har stået længe nok.
  • Bring resten af lagen og tomater i kog, og lad det simre i 5 minutters tid.
  • Tilsæt sukker, nelliker, ingefær og kanel og den flækkede vaniljestang.
  • Lad det hele koge videre i et kvarters tid, eller til tomaterne er gennemkogte.
  • Kom tomaterne i et eller flere skoldede, atamonskyllede glas.
  • Lad lagen koge videre i endnu et kvarters tid, til den er jævn.
  • Tilsæt Atamon, hæld lagen over tomaterne, og luk for glasset.
  • Lad tomaterne trække 1-2 uger. Bliver lagen fortyndet af vand fra tomaterne, så si den fra, og kog den ind igen. Tilsæt 1 tsk. flydende Atamon, og hæld den igen over tomaterne.

Beates hemmelige tip!

Hvis du er vild med perleløg, kan du komme perleløg med ned i lagen de sidste 5 minutter af tomaternes kogetid. Det smager skønt. Det behøver ikke være særligt mange, bare sådan en håndfuld eller pr. glas, afhængig af glassets størrelse.

Syltede grønne tomater smager godt til alt, hvor du vil servere surt til – også selvom de er sødsyltede. Så alt fra andestegen til leverpostejsmaden.

Tomaterne har meget lang opbevaringstid. Flere år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
x