Fattoush – Hvad er fattoush for en størrelse? Fattoush er en nærende salat fra det libanesiske køkken, som i øvrigt også er særdeles lækker. Fattoush betyder egentlig bare ”bondesalat”.
Det er en blanding af forskellige grøntsager, croutoner af flad- eller pitabrød og en lækker citron dressing. Hvis det skal være helt korrekt skal det være libanesisk brød som er dybstegt i olie, men mindre kan gøre det. Det der karakteriserer fatoush i forhold til broren, tabouleh, er at grøntsagerne i fattoush er groft hakket. Taboulehs grøntsager derimod, er rigtig finthakket.
Fattoush – opskrift
5 fra 2 stemmer
Samlet tid: 20 minutter minutter
(skærm slukker ikke)
Antal: 6 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Hvad der kan være lækkert at tilføje i fattoush - som libaneserne gør - er sumac* som giver retten en endnu mere syrlig smag. Hvidkål smager også rigtig godt i fattoush, hvis du skærer det lidt fint.
Ingredienser
- ½ dl olivenolie
- 2 spsk. friskpresset citron
- ½ tsk. tørret mynte
- 2 -3 fed hvidløg
- 1 stort naanbrød chapati – eller andet fladbrød
- 1 tsk. groft salt
- 3 tomater
- 1 agurk
- 1 rød peberfrugt
- 10 radiser
- 1 rødløg
- 3 forårsløg
- 2 hjertesalathoveder eller iceberg salat
- 1 dl hakket bredbladet persille
- ½ dl friske hakkede mynteblade
Sådan gør du
- Pisk olie, citronsaft, tørret mynte og knust hvidløg sammen til en dressing, og smag til med salt.
- Sæt dressingen i køleskabet i minimum et kvarter.
- Riv brødet i asymmetriske stykker, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og rist det i ovnen ved 250° C i ca. 4 minutter. Du kan også friturestege det - og det smager bedre end at bage det, men lidt usundt.
- Skær tomater, agurker og peberfrugt i tern.
- Hak radiserne fint.
- Skær rødløget i tynde, halve skiver
- Skær forårsløgene i tynde ringe.
- Skær salaten ud i strimler.
- Bland alle grøntsagerne sammen i en stor skål.
- Tag dressingen ud af køleskabet, og smag den til igen. Den skal være kraftig i smagen.
- Bland dressingen i grøntsagerne.
- Drys halvdelen af de lune brødstykker over, og servér resten til.
Noter
Tip: Hvis du ved der bliver fattoush salat tilbage, så kom ikke mere brød på end der bliver spist. Brødet bliver blødt af at stå, og det er ikke specielt lækkert med blødt brød i salaten dagen efter.
Hvis du er til de mere eksotiske retter. så vil jeg anbefale Tabouleh eller Biryani.
3 Responses
Smager fantastisk med sumac! og brødet giver en lækker knas! Tak for opskriften
Superopskrift og nemt at lave! Tak
Havde aldre prøvet opskriften før – tak for inspiration, og det var et at lave fattoush på den her måde