Carpaccio

Har du været i Italien, så har sikkert også smagt carpaccio. Men du behøver ikke tage til Italien for at få de ultratynde, saftige skiver kød med den let salte, hårde ost, den syrlige vinaigrette lavet af luksuriøs, italiensk jomfruolivenolie og de sprøde, grønne urter. Du kan lave det selv, og det er ikke svært.

Du kan også købe retten fiks og færdig, lige til at anrette, servere og spise. Du kan købe det pakket ind i plast i de fleste større dagligvarebutikker eller supermarkeder. Så slipper du for at skære selv, og du kan få det i mindre portioner. Men det er så også de to eneste tungtvejende grunde til at købe det færdigt i stedet for at lave det selv.

Annonce

carpaccio

Hvad er carpaccio?

Carpaccio er en italiensk forret. Papirtynde skiver af råt kalvekød serveret med en sauce rørt sammen af mayonnaise, sennep og worcestershiresauce. Det er i hvert fald den klassiske version. I dag bruges betegnelsen stort set – og fejlagtigt – om alt, der består af tynde lag eller skiver.

Det var ejeren af den lille Harry’s Bar i Venedig, Giuseppe Cipriani, der udviklede retten, da han i 1960 udvidede baren med en restaurant.

Sådan laver du carpaccio – opskrift

Ofte bliver retten serveret med rucola og parmesan, men andet grønt – på billedet har jeg brugt purløg – kan også bruges, hvis du ikke bryder dig om den bitre smag af rucola. Ligesom du også kan bruge en anden hård, tør ost end parmesan.

Ingredienser til 4 personer

  • 240 g reelt og helt afpudset okse- eller kalvefilet
  • 1 æggeblomme
  • ½ spsk. dijonsennep
  • 1 skvæt citronsaft
  • ¾ dl jomfruolivenolie
  • 2 spsk. sødmælk
  • 1 tsk. worcestershiresauce
  • lidt tørret eller frisk, hakket estragon – bare sådan ca. ½ tsk. fuld
  • Lidt frisk parmesan eller f.eks. Parmigiano Reggiano
  • Lidt frisk grønt – f.eks. rucola, basilikum, purløg …
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Skær kødet i papirstynde skiver – se tip nedenfor.
  2. Rør æggeblomme, et nip salt, sennep og citronsaft sammen.
  3. Tilsæt olie lidt ad gangen, dråbe for dråbe, mens du pisker – det skal være meget lidt ad gangen til at starte med. Ligesom når du laver mayonnaise.
  4. Rør mælken i, når du har en konsistens som en tynd mayonnaise.
  5. Smag til med peber, worcestershiresauce og evt. estragon.
  6. Bred kalvefiletskiverne ud på fire tallerkener – eller på ét stort fad – og fordel dressingen over dem.
  7. Drys revet, skåret eller høvlet ost og grønt over.

Du kan servere forretten med bruschetta eller et stykke flute.

Tip I: Kalvefilet kan skæres i tynde skiver på en god pålægsmaskine. Du kan også bede slagteren om det, hvis du køber kødet hos en slagter. Har du ikke mulighed for nogen af delene, så læg kalvefileten i en frysepose og frys det i 2-2½ time. Mærk på det undervejs. Når det er skærefast, tager du det op og skærer det med en skarp køkkenkniv.

Tip II: Du kan i stedet for sennepsvinaigretten dryppe en virkelig god jomfruolivenolie over kødet og servere forretten med citronbåde, salt og peber.

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 0

Glad for italiensk mad? Se vores udvalg af andre italienske retter her.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Carpaccio
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here