Sådan laver du carpaccio – opskrift
Ingredienser
- 240 g reelt og helt afpudset okse- eller kalvefilet
- 1 æggeblomme
- ½ spsk. dijonsennep
- 1 skvæt citronsaft
- ¾ dl jomfruolivenolie
- 2 spsk. sødmælk
- 1 tsk. worcestershiresauce
- lidt tørret eller frisk hakket estragon bare sådan ca. ½ tsk. fuld
- Lidt frisk parmesan eller f.eks. Parmigiano Reggiano
- Lidt frisk grønt f.eks. rucola, basilikum, purløg …
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skær kødet i papirstynde skiver – se tip nedenfor.
- Rør æggeblomme, et nip salt, sennep og citronsaft sammen.
- Tilsæt olie lidt ad gangen, dråbe for dråbe, mens du pisker – det skal være meget lidt ad gangen til at starte med. Ligesom når du laver mayonnaise.
- Rør mælken i, når du har en konsistens som en tynd mayonnaise.
- Smag til med peber, worcestershiresauce og evt. estragon.
- Bred kalvefiletskiverne ud på fire tallerkener – eller på ét stort fad – og fordel dressingen over dem.
- Drys revet, skåret eller høvlet ost og grønt over.
Noter
Nutrition
Har du været i Italien, så har sikkert også smagt carpaccio
Men du behøver ikke tage til Italien for at få de ultratynde, saftige skiver kød med den let salte, hårde ost, den syrlige vinaigrette lavet af luksuriøs, italiensk jomfruolivenolie og de sprøde, grønne urter. Du kan lave det selv, og det er ikke svært.
Du kan også købe retten fiks og færdig, lige til at anrette, servere og spise. Du kan købe det pakket ind i plast i de fleste større dagligvarebutikker eller supermarkeder. Så slipper du for at skære selv, og du kan få det i mindre portioner. Men det er så også de to eneste tungtvejende grunde til at købe det færdigt i stedet for at lave det selv.
Hvad er carpaccio?
Carpaccio er en italiensk forret. Papirtynde skiver af råt kalvekød serveret med en sauce rørt sammen af mayonnaise, sennep og worcestershiresauce. Det er i hvert fald den klassiske version. I dag bruges betegnelsen stort set – og fejlagtigt – om alt, der består af tynde lag eller skiver.
Det var ejeren af den lille Harry’s Bar i Venedig, Giuseppe Cipriani, der udviklede retten, da han i 1960 udvidede baren med en restaurant.
Glad for italiensk mad? Se vores udvalg af andre italienske retter her, eller få lidt ekstra inspirration fra vores venner fra Gastrofun
Galleri med carpaccio