Vinaigrette er en dressing eller sauce (som regel kold). Den kaldes også for fransk dressing eller olie-eddike-dressing. Sidstnævnte fordi den basalt set består af olie og eddike – eller en anden syre – der tilsættes krydderier og/eller andre smagsgivere. Det er en dressing, du bare bør kunne lave, for den passer til stort set alt fra en simpel grøn salat til østers.
Bruger du 3-4 dele olie til 1 del eddike, går du ikke helt galt i byen, men der er et utal af forskellige opskrifter på vinaigrette. Lige fra hvilken eddike og hvilken olie, der bruges, til hvordan den piskes, rystes eller blendes sammen.
Klassisk, fransk vinaigrette – dressing til salat
Ingredienser
- 2 tsk. dijonsennep
- 2 tsk. balsamicoeddike
- 2 tsk. vand
- 1¼ dl olivenolie
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pisk sennep, eddike og vand sammen, så de bliver helt fusioneret.
- Tilsæt olien i en tynd stråle, lidt ad gangen, mens du pisker, til du har en ensartet dressing.
- Smag til med salt og peber.
Dressingen kan bruges til tomatsalat, pastasalat, artiskokker, asparges, østers ja, stort set hvad som helst.
Denne dressing kan også bruges som en basis-vinaigrette for andre dressinger. Smag den til med f.eks. friske, hakkede (valgfrie) krydderurter, knust hvidløg, kapers, hakkede løg, chili eller oliven. Det er dit valg.
Variant 1: Vinaigrette med honning og sennep
Vinaigrette med honning og sennep
Ingredienser
- 2 tsk. dijonsennep
- 2 spsk. citronsaft eller en god eddike
- 4 spsk. olivenolie
- 1 spsk. honning
- Salt og peber
Sådan gør du
- Kom alle ingredienserne (undtagen salt og peber) i et glas med skruelåg, og ryst grundigt. Ryst, ryst, ryst, til du har en samlet dressing.
- Smag til med salt og peber.
Noter
Nutrition
Variant 2: Lun vinaigrette
Lun vinaigrette
Ingredienser
- 75 g smør
- 50 g kapers
- 2 spsk. sherryeddike
- ¾ dl hønsefond/-bouillon
- 1-2 hakkede skalotteløg
- 100 g ristede bacontern
- 2 spsk. hakket persille
- Salt og peber
Sådan gør du
- Brus smørret af i en lille gryde.
- Tilsæt kapers, eddike og hønsefond, og lad det hele simre i ca. 5 minutter.
- Smag til med salt og peber – vær varsom med saltet, hønsefond er salt i sig selv.
- Når saucen skal serveres, drysses med skalotteløg, bacontern og persille.