Vinaigrette

Vinaigrette er en dressing eller sauce (som regel kold). Den kaldes også for fransk dressing eller olie-eddike-dressing. Sidstnævnte fordi den basalt set består af olie og eddike – eller en anden syre – der tilsættes krydderier og/eller andre smagsgivere. Det er en dressing, du bare bør kunne lave, for den passer til stort set alt fra en simpel grøn salat til østers.

Bruger du 3-4 dele olie til 1 del eddike, går du ikke helt galt i byen, men der er et utal af forskellige opskrifter på vinaigrette. Lige fra hvilken eddike og hvilken olie, der bruges, til hvordan den piskes, rystes eller blendes sammen.

Vinaigrette

Klassisk, fransk vinaigrette – dressing til salat

5 fra 1 stemme
Samlet tid: 5 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Vinaigrette kommer fra det franske køkken. Den serveres til en enkel grøn salat bestående af f.eks. grove stykker romaine eller hovedsalat og intet andet. Den serveres efter hovedretten, så munden kan blive renset, inden måltidet afsluttes med ost eller en dessert.

Ingredienser

Sådan gør du

  • Pisk sennep, eddike og vand sammen, så de bliver helt fusioneret.
  • Tilsæt olien i en tynd stråle, lidt ad gangen, mens du pisker, til du har en ensartet dressing.
  • Smag til med salt og peber.

Dressingen kan bruges til tomatsalat, pastasalat, artiskokker, asparges, østers ja, stort set hvad som helst.

    Denne dressing kan også bruges som en basis-vinaigrette for andre dressinger. Smag den til med f.eks. friske, hakkede (valgfrie) krydderurter, knust hvidløg, kapers, hakkede løg, chili eller oliven. Det er dit valg.

    Variant 1: Vinaigrette med honning og sennep

    Vinaigrette

    Vinaigrette med honning og sennep

    5 fra 1 stemme
    Forb. tid: 5 minutter
    Samlet tid: 5 minutter
    Ret: Dressing
    Køkken: Fransk
    Kalorier: 40kcal
    Forfatter: Beate Grandahl
    Jeg har altid lært, at olie skal tilsættes lidt ad gangen, mens der piskes – ligesom med mayonnaise. Men du kan faktisk og ryste din dressing sammen, som det gøres i denne opskrift, hvor dressingen har fået lidt sødme fra honning.

    Ingredienser

    Sådan gør du

    • Kom alle ingredienserne (undtagen salt og peber) i et glas med skruelåg, og ryst grundigt. Ryst, ryst, ryst, til du har en samlet dressing.
    • Smag til med salt og peber.

    Noter

    Vinaigrette kan holde sig i køleskabet i en uges tid.

    Nutrition

    Kalorier: 40kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 0.1g | Fedt: 4g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 0.4g | Enkeltumættet fedtsyre: 3g | Natrium: 22mg | Kalium: 6mg | Fiber: 0.1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 1mg | Jern: 0.1mg

    Variant 2: Lun vinaigrette

    Vinaigrette

    Lun vinaigrette

    5 fra 1 stemme
    Samlet tid: 15 minutter
    Ret: Dressing
    Køkken: Fransk
    Antal: 4 personer
    Forfatter: Beate Grandahl
    Du kan også lave en lun sauce, som minder om og smager som vinaigrette – den er det måske ikke helt, for der er ikke olie i, men det er i hvert fald, hvad vi kalder den her i huset. Den smager supergodt til stegt torsk eller grillet fisk.

    Ingredienser

    • 75 g smør
    • 50 g kapers
    • 2 spsk. sherryeddike
    • ¾ dl hønsefond/-bouillon
    • 1-2 hakkede skalotteløg
    • 100 g ristede bacontern
    • 2 spsk. hakket persille
    • Salt og peber

    Sådan gør du

    • Brus smørret af i en lille gryde.
    • Tilsæt kapers, eddike og hønsefond, og lad det hele simre i ca. 5 minutter.
    • Smag til med salt og peber – vær varsom med saltet, hønsefond er salt i sig selv.
    • Når saucen skal serveres, drysses med skalotteløg, bacontern og persille.
    Sidst opdateret: 18. december 2023
    Picture of Beate Grandahl

    Beate Grandahl

    Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Opskrift Vurdering




    Se også disse opskrifter