Churros stammer fra Spanien, men er også populære i mange andre lande. Og de har da også vundet indpas i Danmark, på forskellige markedspladser og i forlystelsesparker. Der er noget hyggeligt ved dem. Ligesom varm kakao og boller en mørk vintereftermiddag. Og det bedste af det hele er, at du kan skabe den stemning hjemme i dit eget køkken.
De lange tynde churros bliver også kaldt for spanskrør. I Spanien dypper de dem i chokolade eller kaffe med mælk og spiser dem til morgenmad. Det lyder måske ikke sundt, men det lyder lækkert. Og hvis du kombinerer med en sund chiagrød, kan du godt spise dem med god samvittighed.
-->
Churros opskrift
Ingredienser
- 2½ dl vand
- 25 g smør
- 25 g sukker
- 1 knsp. vaniljesukker eller -pulver
- ½ tsk. kanel
- 1 knsp. salt
- 175 g mel
- 1 æg
- Smagsneutral olie til stegning
Forslag til tilbehør
- Kanelsukker – 1 del kanel til 3 dele sukker
- Flormelis
- Smørbart chokoladepålæg
- Chokoladesauce
Sådan gør du
- Bland vand, smør, sukker, vaniljesukker, kanel og salt i en lille gryde, og bring det i kog.
- Tag gryden af varmen, og tilsæt melet under omrøring – evt. i røremaskinen.
- Rør, til dejen er smidig og glat.
- Tilsæt æg, og rør grundigt.
- Hæld olie i en tykbundet gryde, og varm det op til det er 180° C. Brug et termometer, eller prøv at komme en lille klat dej i olien. Når den syder og bobler omkring dejen, er den varm nok. Pas på den ikke bliver for varm, for så bliver dine churros for mørke, inden de er færdige.
- Hæld dejen i en sprøjtepose med stjernetyl.
- Sprøjt 10 cm lange dejstrimler ned i den varme olie – brug en kniv eller saks til at skære/klippe dejen med.
- Lad dem koge i olien i et par minutter, vend dem, og kog dem færdige på den anden side. På den måde får de en ensartet farve over det hele.
- Tag dem op med en hulske, og læg dem på fedtsugende papir – f.eks. køkkenrulle. Drys med flormelis og kanelsukker eller begge dele, eller dryp med chokolade, og nyd de sprøde churros lune.
-->-->-->-->
Beates tips og tricks
Skal der være den helt rigtige markedsstemning, serverer du selvfølgelig de lune sukkerstrøede spanskrør i et hjemmedrejet kræmmerhus af pap.
Churros skal helst spises med det samme, de er lavet. Sprødheden går af dem, når de er afkølet, og de får den ikke igen ved opvarmning. Så et churros-projekt skal skydes i gang, når lysten til noget lækkert er der. Heldigvis skal der kun bruges ingredienser, som du næsten altid har på lager i forvejen, og heldigvis tager det ikke særligt lang tid at tilberede de spanske, søde, sprøde rør.