Denne vegetar gratin er tit på menuen hjemme hos os – både med og uden kød. Det er den, fordi det er en fantastisk resteret. Stort set alt hvad du har af rester, både hvad gælder grøntsager og kød, kan bruges i gratinen, som smager fantastisk, hver gang.

 

 

I denne variant af vegetar gratin er der  selvfølgelig ikke kød, og du kan derfor servere den, selvom der skulle være vegetarer til stede. Men selv for kødelskere smager den godt, og den mætter også perfekt. Skulle der være nogle i blandt, der ikke kan (vil) undvære kød, så servér topping til i form af ristede bacontern, men kom dem ikke i gratinen.

Vegetarisk gratin

I denne variant af min reste- eller ”stop madspild”-gratin eller hvad du nu vil kalde den, har jeg kommet porrer og champignoner, men det kunne lige så godt have været hvidkål og løg, eller blomkål og en rest oksefilet. Ét er sikkert, der skal grøntsager i af en eller anden art.

Antal personer:
4

Tid i alt:
1T20M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til vegetar gratin 

  • 600 g porrer
  • 400 g champignoner
  • 45 g smør eller margarine + lidt til formen/fadet
  • 4 spsk. mel
  • 3 dl mælk
  • 3 æg
  • Lidt revet muskatnød
  • Lidt rasp
  • Salt og peber

Sådan laver du vegetar gratin 

  1. Tænd ovnen på 200° C varmluft.
  2. Skær roden af porren, og det dårligste af toppen også, men behold så meget af det grønne som muligt. Fjern de yderste blade, og skyl porrerne grundigt, så de bliver helt fri for jord og snavs. Det knaser grimt mellem tænderne – også efter tilberedning.
  3. Skær porrerne i 2 eller 3 stykker.
  4. Damp porrestykkerne i lidt let saltet vand i 3-4 minutter.
  5. Børst champignonerne rene for jord og snavs med en blød børste, og skær roden af.
  6. Skær champignonerne i tykke skiver.
  7. Steg champignonerne i 15 g smør eller margarine ved høj varme, til de har taget farve.
  8. Smelt resten af smørret/margarinen, uden at det bruner, kom melet i, og rør, til du har en jævn masse.
  9. Hæld mælken i lidt ad gangen under omrøring. Tilsæt al mælken, og lad det simre i 5 minutter under jævnlig omrøring, så det ikke brænder på.
  10. Tag gryden af varmen, og lad det køle af, mens du deler æggene i blommer og hvider.
  11. Rør i gryden, og tilsæt æggeblommerne. Rør grundigt rundt.
  12. Smag til med revet muskatnød, salt og peber.
  13. Pisk æggehviderne stive – så stive, at du kan vende skålen på hovedet, uden at de falder ud.
  14. Vend æggehviderne i massen fra før, og vend til sidst grøntsagerne i også – gem lidt champignoner til pynt.

Er du vild med vegetarmad? Så prøv at læse den her med masser af inspiration. Er du mere til fastfood, så er der også en lækker vegetarburger.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Vegetar gratin
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug