Chiagrød

Chiagrød – Chiafrø er blevet mere og mere in herhjemme. Det er frøene fra en blomsterplante af myntefamilien, og den hører hjemme i Mexico og Guatemala hvor blomsten er kendt under navnet Salvia Hispanica, men det er ikke det der er så interessant ved chia. Det er derimod frøenes gode egenskaber.

Chiafrø består nemlig af omega-3 fedtsyrer – ikke mindre end 20 % – som er godt for både den menneskelige hjerne og krop samt protein, fibre, kalcium og antioxidanter. Alt i rigeligt mål.

Skal blødes op i vand

Chiafrøene kan blødes op i vand – eller anden væske. De svulmer op når de kommer i kontakt med væde og bliver mange gange deres oprindelige størrelse. Det sammen med at de er meget fiberrige gør dem særdeles velegnet til at bruge i slankekure og diæter da de giver en god mæthedsfornemmelse.

Fra chiafrø til chiagrød

Du kan bruge chiafrø som drys på din morgenskyr, men du kan også lave denne lækre chiagrød af dem. Der bliver fire små portioner af denne opskrift. Men de er helt sikkert store nok til at mætte.

chiagrød

Chiagrød – opskrift

5 fra 2 stemmer
Samlet tid: 8 timer
Antal: 4 personer
Kalorier: 92kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Lækkert og sundt, here we go!

Ingredienser

  • 4 dl mælk
  • 6 spsk. chiafrø
  • 8 spsk. kokosmel
  • 3 tsk. agavesirup
  • ½ tsk. vaniljesukker
  • 1 mango
  • Tørrede kokosflager eller frisk kokosnød i små høvlede stykker

Sådan gør du

  • Bland mælk, chiafrø, kokosmel, agavesirup og vaniljesukker i en skål, og sæt det i køleskabet natten over eller i hvert fald en times tid.
  • Skræl mangoen når morgenstunden gryr og dagens første sult nærmer sig, skær den i mindre stykker og blend den til en cremet puré.
  • Tag chiagrøden ud af køleskabet, og rør den godt igennem.
  • Fordel grøden i portionsskåle, fordel også mangopuréen i skålene og top alle portionerne med kokosflager – tørre eller friske.

Noter

Når chiafrøene bliver opløst i væske får de en nærmest geleagtig overflade der til at starte med kan føles lidt specielt i munden – nogle mener faktisk det får dem til at passere gennem fordøjelsessystemet hurtigere, men det skal jeg lade være med at udtale mig om, for jeg har ikke kunnet finde noget videnskabeligt belæg for dette.
Men forbered dig på en helt anderledes smag og fornemmelse end du er vant til i din morgengrød – nå ja, og så er det jo en kold grød, ikke varm som f.eks. havregrød.

Nutrition

Kalorier: 92kcal | Kulhydrat: 15g | Protein: 4g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 1g | Kolesterol: 5mg | Natrium: 49mg | Kalium: 237mg | Fiber: 2g | Sukker: 13g | Vitamin C: 19mg | Calcium: 140mg | Jern: 1mg

Chiafrø er superfood

Chiafrø hører ind under begrebet superfood. Det er fødevarer der kan gøre dig sundere og give dig mere energi – selvom du kun spiser en smule af dem. Blandt andre superfoods-fødevarer kan nævnes mandler, yoghurt, blåbær, søde kartofler og hvidløg, men der findes mange andre.

Hvor kan jeg købe chiafrø?

Jeg var adskillige steder før jeg fik fat i chiafrø, men heldigvis bliver de mere og mere almindelige. Og de kan de faktisk købes i velassorterede dagligvarebutikker. Endvidere kan man købe dem i nogle Matas-forretninger. Og endelig kan man købe dem online i diverse webshops.

Det sidste endte jeg med da jeg ikke kunne finde dem nogen steder i mit lokalområde – lige indtil jeg havde fået erhvervet mig dem fra webshoppen, for ugen efter fandt jeg dem i min lokale dagligvarebutik som en ny vare.

Sidst opdateret: 8. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter