Luciabrød

Luciabrød – eller luciaboller, som de også bliver kaldt – er egentlig bare en bolle eller et lille brød, med den lille tilføjelse, at der er safran i. Det gør dem lidt dyrere end ”bare en bolle eller et lille brød”, og det giver dem en flot gul farve. Luciabrød er en svensk tradition – her kaldes de lussebrød. Du finder opskriften længere nede på siden.

Safran er vanvittigt dyrt og købes derfor i små mængder – sådan ca. omkring 2 gram ad gangen. 2 gram koster lidt over 30 kr., hvilket giver en kilopris på over 15.500 kr. Heldigvis skal der ikke så meget safran i. Så så meget dyrere bliver det heller ikke.

Luciabrød med safran

I nogle opskrifter bruges der gurkemeje i stedet for safran. Gurkemeje kaldes også ’indisk safran’. Det er billigere end safran, men giver også en flot gul farve. Men bollerne får ikke de små rød-orange nister, som safran giver. Og smagen er heller ikke helt den samme.

Luciabrød

Luciabrød

No ratings yet
Ret: Brød, Frokost, Morgenmad, vegetarisk
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 12 minutter
Antal: 12 stk
Kalorier: 179kcal

Ingredienser

  • 75 g Smør – rigtigt smør
  • 1 tsk Sukker
  • ¼ tsk Safrantråde
  • dl Mælk
  • 25 g Gær
  • 1 stk Æg + 1 til pensling
  • ½ tsk Groft salt
  • 400 g Hvedemel
  • 24 stk Korender – kan erstattes af små rosiner

Sådan gør du

  • Smelt smørret I en kasserolle – det skal kun smelte, ikke brune.
  • Kom imens sukker og safrantråde i en morter, og stød dem, til safrantrådene er blevet knust.
  • Hæld mælken i det smeltede smør, lad det afkøle ensmule, og opløs gæren i blandingen.
  • Tilsæt ægget, og rør rundt.
  • Kom saltet i melet, tilsæt det til væsken – hold en smule mel tilbage.
  • Slå dejen sammen med en grydeske.
  • Lad den hæve tildækket ½ times tid.
  • Ælt dejen godt igennem på et meldrysset bord – pas på med at give alt for meget mel. For så bliver brødene tørre.
  • Del dejen i 12 nogenlunde lige store stykker.
  • Rul stykkerne til pølser, og form dem som et S.
  • Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve tildækket i et kvarters tid.
  • Tænd ovnen på 225° C konventionel varme.
  • Pensl luciabrødene med sammenpisket æg, og tryk en korend ned i hver krumning af S’et.
  • Bag brødene i midten af ovnen i ca. 12 minutter.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 179kcal | Kulhydrat: 27g | Protein: 5g | Fedt: 6g | Mættet fedt: 3g | Kolesterol: 14mg | Natrium: 68mg | Kalium: 74mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Calcium: 22mg | Jern: 2mg

Du kan også forme brødene som snegle, sløjfer, kringler, fletninger, eller hvad du nu har lyst til – bare for afvekslingens skyld. Men de traditionelle luciabrød var formet som et S – eller et spejlvendt S.

Luciabrød – historie

Hvis du undrer dig over, at luciabrød har form som et S eller et spejlvendt S, så er det faktisk heller ikke det, de skal ligne.

En af legenderne om jomfru Lucia lyder, at en bejler var så forelsket i hendes øjne, at Lucia rev dem ud og gav ham dem med ordene: ”Hvis du er så vild med mine øjne, så tag dem da!”. Hun fik på mirakuløs måde synet tilbage efterfølgende.

Brødenes form med korenderne placeret i hver krumning skal forestille Lucias udrevne øjne. Makabert!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
x