Alle danskere ved nok godt, hvad leverpostej er. Hvad enten de spiser det eller ej. Leverpostej er en klassiker på et dansk frokostbord. De fleste af os køber den nok færdiglavet. Og man kan da også få en god, færdiglavet leverpostej.

Lun leverpostej med bacon og champignoner giver frokosten et kæmpe løft. Og hvad er nemmere end at smide en leverpostej i ovnen, over på et fad og ind på frokostbordet?

Hvor lang tid skal lun leverpostej have i ovnen?

Lun leverpostej skal have 10-15 minutter i ovnen. Ovnen skal være forvarmet til 160° C. Lad leverpostejen hvile i 3 minutters tid, inden du sætter den ind på bordet.

Du kan også varme i mikroovnen. 2 minutter på medium varme – ikke længere tid, for så risikerer du, at den nærmest smelter væk.

Men faktisk er mange købeleverpostejer slet ikke velegnet til at lune. De skifter smag og ændrer konsistens – nogle endda så meget, at en del af postejen bliver til en væske, der ligger i bunden af fadet og søber rundt.

Hjemmelavet leverpostej

Det er lige netop derfor du skal lave retten selv. Hjemmelavet leverpostej fremstilles oftest af svinelever, spæk, krydderier og måske en enkelt ansjos eller 3.

leverpostej

Jeg kan helt klart anbefale at købe en rulle dybfrossen hakket, blandet lever og spæk, som du kan få i velassorterede dagligvarebutikker. Det gør det bestemt noget hurtigere end at skulle hakke det selv. Ligesom du også kan få frosne, rå versioner i nogle butikker, som faktisk også smager udmærket. Men ellers kommer opskriften på god gammeldags, hjemmelavet leverpostej her.

Ingredienser

  • 500 g svinelever
  • 200 g fersk spæk
  • 3 ansjosfileter
  • 2 løg
  • 125 g hvedemel
  • ½ l mælk
  • 2 æg
  • 1 tsk. tørret timian
  • Salt og peber

Sådan laver du leverpostej

  1. Kør lever, spæk, ansjosfileter og løg igennem kødhakkeren to gange – vil du have en grovhakket version, så nøjes du med én gang, men jeg kan bedst lide en fin versiom.
  2. Sæt en bradepande med lidt vand i bunden ind i ovnen, og tænd ovnen på 175° C.
  3. Pisk mel og mælk sammen i en gryde, varm det op under piskning, og kog det igennem.
  4. Fjern gryden fra varmen.
  5. Rør leverblandingen i og herefter æggene.
  6. Rør grundigt, så alt fordeles jævnt.
  7. Krydr med timian, salt (et par teskefulde) og peber.
  8. Fordel den rå leverpostej i små aluminiumsforme.
  9. Sæt formene i bradepanden, og bag dem i ca. 45 minutter – afhænger af formens størrelse. Jo større form, jo længere bagetid.
  10. Når leverpostejen er afkølet, sættes låg på formen, og leverpostejen opbevares koldt.

Tip: Den bagte leverpostej kan fryses. Men du kan også komme låg på aluminiumsformene og fryse den rå  og bage den senere, når du har brug for den. Bagetiden for en frossen leverpostej er ca. 1 times tid.

Leverpostejen smøres på lækkert, hjemmebagt rugbrød og pyntes med ristede champignoner og bacon, eller hvad du nu har lyst til. Personligt er jeg ret vild med ristede løg oven på frisklavet postej.

Dyrlægens natmad

Med en ret som denne er det svært at komme uden om klassikeren  dyrlægens natmad. Dyrlægens natmad er oprindeligt et stykke smørrebrød med fedt, postej, sky og tynde skiver saltkød – de rå løgringe er først kommet til senere.

Andre klassiske favoritter her på siden, som du sagtens selv kan lave er: Syltede rødløg, mørbradbøf og hjemmelavede fiskefrikadeller.

Du kan finde flere retter med svin her.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Leverpostej
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 14 Review(s)

x