Efterårssalat

Her får du Beates lækre efterårssalat med grønkål, figener, valnøddekerner og blåskimmelost.

efterårssalat

Efterårssalat

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Ret: Salat
Antal: 4 personer
Kalorier: 351kcal
Forfatter: Beate Grandahl
At blande en efterårssalat, handler naturligvis om at vælge danske grøntsager og frugter, der er i sæson om efteråret. Gerne af egen høst, selvfølgelig. Herunder får du en af mine opskrifter på en lækker efterårssalat.

Ingredienser

  • 4 blade grønkål
  • 2 figner – evt. tørrede fra sidste års høst
  • 50 g valnøddekerner
  • 40 g blåskimmelost
  • 1 dl olivenolie
  • 3 spsk. hvidvinseddike
  • 1 spsk. honning
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Fjer de groveste stilke på grønkålen.
  • Skyl bladene, lad dem dryppe af, og skær dem i grove stykker.
  • Skær også fignerne i grove stykker – eller som ønsket.
  • Halvér valnøddekernerne.
  • Bland grønkål og figner i en skål, smuldr osten ud over, og fordel også de halve hasselnøddekerner ud over.
  • Bland en dressing af olivenolie, hvidvinseddike og honning, og smag til med salt og peber.
  • Hæld dressingen ud over salaten, eller servér den til, så hver især selv kan bestemme, hvor meget dressing, de vil have på.

Nutrition

Kalorier: 351kcal | Kulhydrat: 7g | Protein: 4g | Fedt: 35g | Mættet fedt: 5g | Flerumættet fedtsyre: 9g | Enkeltumættet fedtsyre: 19g | Kolesterol: 5mg | Natrium: 80mg | Kalium: 117mg | Fiber: 2g | Sukker: 5g | Vitamin C: 2mg | Calcium: 31mg | Jern: 1mg

Min opskrift på efterårssalat

Denne efterårssalat med figner og grønkål er én blandt flere. Og du kan nemt bygge din egen. En efterårssalat behøver ikke at bestå af mere end 4 ingredienser plus en dressing. De fire ingredienser er: En grøntsag, en frugt, kerner af en slags og ost af en slags.

Grønkålen kan du f.eks. skifte ud med broccoli, spinat, spidskål eller rucola. Frugten kan være blommer, æbler, pærer eller brombær. Valnøddekernerne kan erstattes med hasselnøddekerner. Osten skal helst kunne smuldres (feta f.eks.) eller høvles (som parmesan og andre hårde oste).

Dressingen kan være en købedressing – måske din favorit. Det kan være en olie-eddike-dressing eller måske en mormordressing. Men det kan også bare være en god olie, du lige drypper over.

Sådan tørrer du figner

Hvis du vil bruge tørrede figner i din salat, kan du tørre dem. Det kan du f.eks. gøre ved at dyppe den hele figen hurtigt i kogende vand og derefter i isvand. Halvér den evt., og tør den ved 70° C i dehydratoren i ca. 20-24 timer. Er fignen skåret over, skal den ligge med skærefladen opad.

Du kan også tørre figner i ovnen ved samme temperatur og i samme tid. Men så bør du lade ovndøren stå på klem, så fugten kan slippe væk.

Endelig kan du selvfølgelig også skære fignerne i skiver, så nedsætter du tørretiden.

Hvad kan du servere efterårssalat til?

Efterårssalat er meget alsidigt tilbehør. Faktisk kan den også spises som en frokostret – lækker at have med til madpakken.

Men derudover går efterårssalat godt til rødt kød. F.eks. okse– eller kalvemørbrad. Efterårssalat er også lækkert tilbehør til lammekølle eller andre retter, du normalt vil servere dampet grønt til.

Årstidernes salater

Der findes salater til enhver årstid. Vintersalat med hvidkål, æbler og rosenkål. Forårssalat med asparges, rosenkål og radiser. Sommersalat med spidskål, ærter og jordbær. Ja, der er sågar salater til forskellige højtider – f.eks. julesalat af rødkål, valnødder og æbler eller påskesalat med spidskål, laks, stedmoderblomster og æg.

Sidst opdateret: 23. september 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter