Svensk pølseret

svensk pølseret

Svensk pølseret – opskrift

Hotdog pølser er nok de billigste, og de kan også sagtens bruges med mindre du gerne vil have nogle med et lavere indhold af fedt.
5 fra 2 stemmer
Køkken: svensk
Samlet tid: 45 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 774kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 2 løg
  • 8-10 pølser efter eget ønske
  • 3 tsk. paprika
  • 1 dl tomatpuré
  • 3 dl mælk
  • Stegemargarine
  • Salt og peber
  • Purløg

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne, og skær dem i ca. 2 cm tykke skiver, og kog dem møre i let saltet vand – dette kan gøres tidligere på dagen eller dagen i forvejen.
  • Pil løgene, og skær dem i halve, tynde skiver.
  • Skær pølserne i 2 cm tykke stykker.
  • Svits løgene i stegemargarine til de er gyldne.
  • Tilsæt pølser, og lad også dem tage lidt farve.
  • Tilsæt paprika, og rør godt, og lad det hele svitse ½-1 minutstid.
  • Tilsæt de kogte, afdryppede kartoffelskiver, tomatpuré og mælk, og lad det hele simre til det er gennemvarmt.
  • Smag til med salt og peber.
  • Servér med klippet purløg. Det er en god idé først at komme purløg på når retten er anrettet på tallerkener hvis du forventer at eventuelle rester skal opvarmes i morgen.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 774kcal | Kulhydrat: 55g | Protein: 34g | Fedt: 46g | Mættet fedt: 16g | Kolesterol: 126mg | Natrium: 1139mg | Kalium: 1794mg | Fiber: 7g | Sukker: 9g | Vitamin C: 57mg | Calcium: 156mg | Jern: 5mg

Historien om Svensk pølseret

Svensk pølseret er da fra Sverige!? Nej siger nogle, svensk pølseret er så pæredansk som noget kan være. Andre siger svensk pølseret som ordet indikerer er fra Sverige.  Indledningsvist havde vi udelukkende forholdt os til den pæredanske forklaring, men vi blev kontaktet af Carsten, der læser med på vores opskrifter, og som havde nogle interessante informationer. Til vores postulat om at at svensk pølseret er pæredansk skrev han til os:

Nej den er svensk. Den er fra sidst i 1800-tallet. Den blev endda vist i en af filmene om “Emil fra Lønneberg”.
Den findes i de gamle svenske opskriftsbøger, min far havde en af dem med hjem fra Sverige. Han boede i Sverige i mange år.
Den danske udgave kom lige efter krigen altså sidst i 1940erne. Den bliver flere steder kaldt for fattigmands-udgaven af svensk pølseret.

Men uagtet om oprindelsen er svensk eller dansk, så er det idag en god dansk hverdagsret.

Svensk pølseret smager skønt og er nem at lave – førhen var den også billig, som Carsten også kommenterede, men pølser er ikke én af de billigste spiser mere

Hvis du gerne vil have retten til at strække længere – hvis der f.eks. kommer uventede gæster, så servér med skive groft brød og eventuelt lidt dampet broccoli eller lignende.

Tip: Svensk pølseret med ekstra smag

Normalt bruger vi jo gode gammeldags danske hot-dog pølser til svensk pølseret. Det vil jeg ikke sætte spørgsmålstegn ved, om det er en lækker variant! For det er det! Men hvis du gerne vil spice retten lidt op så er her to tricks.

  • Brug røget paprika istedet for normal paprika. Det giver lige et lækkert twist – særligt for voksne smagsløg.
  • Brug chorizo i retten enten som erstatning for hot-dog pølserne eller 50/50. Du får noget, der er lidt anderledes end den klassiske svenske pølseret, men den spansk-svenske pølseret smager ganske glimrende.

Begge tricks er dog nogle, som vi primært anbefaler voksne at bruge.

Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce