Danmarks nationalret – stegt flæsk med persillesovs. Retten er så populær, at den har sin egen sang – det har bøf med løg nu også. Hos os spiser vi så sjældent, vel nærmest aldrig, rødbede til, som det lyder i sangen.

stegt flæsk

Vi spiser gerne nye, danske kartofler til – hvis det er den årstid. Ud over kartofler og persillesovs plejer jeg at servere dampede grøntsager til, som for eksempel slikærter, bønner, blomkål, broccoli eller – som på billedet – gulerødder.

Stegt flæsk med persillesovs

Skal vi så komme i gang med Danmarks nationalret. Her kommer opskriften.

Ingredienser til stegt flæsk

  • Stegeflæsk i skiver eller et helt stykke – minimum 500 g til 4 personer
  • Salt

Sådan steger du flæsk

  1. Hvis du har købt et helt stykke stegeflæsk, så start med at ridse det, nøjagtigt som du ville gøre med en flæskesteg – hvis du ikke vil have svær på, så skær den af.
  2. Skær herefter stegeflæsket i skiver på ca. ¾ cm.
  3. Bank flæsket let – med håndfladen, en kødhammer eller kagerulle, hvad du nu har for hånden.
  4. Varm en pande godt op, læg flæsket på uden tilsætning af fedtstof, og skru ned for varmen.
  5. Vend flæsket, når det har taget farve, og selv slipper sit tag i panden.
  6. Vend det flere gangen under vejs.
  7. Tag flæsket af panden, når det er sprødt og gyldent – ca. 7-10 minutter på hver side.
  8. Læg det til afdrypning på fedtsugende papir. Drys med salt.

Stegt flæsk i ovn

At stege flæsk sprøjter. Det sprøjter meget. Har du et stænklåg, så brug det, men du kan også i stedet stege flæsket i ovnen – så går det kun ud over et begrænset område.

Sådan laver du stegt flæsk i ovn

  1. Tænd ovnen på 250° C – ikke varmluft.
  2. Følg punkt 1-3 ovenfor.
  3. Læg skiverne på en rist, og sæt risten på en bradepande med stanniol i bunden.
  4. Steg flæsket midt i ovnen i ca. 30 minutter.
  5. Drys med salt.

På denne måde samles fedtet i bradepanden og er nemt at bruge til sovs, æbleflæsk eller lignende.

Stegt flæsk på grill

Er der sommer og sol – og nye, danske kartofler – så kan du naturligvis gå all in og lave stegt flæsk på grillen. Fremgangsmåden er den samme som på panden – bare på grillristen i stedet. Steg det ca. 30 minutter ved indirekte varme – vend et par gange undervejs – og afslut med at give det et par minutter over direkte varme. Drys med salt.

Persillesovs

Lav en god persillesovs til – gerne med noget af fedtstoffet fra flæsket. Persillesovs smager også godt til paneret flæsk.

Paneret flæsk

For flæsk kan også paneres. Her vil jeg klart anbefale at skære sværen af, da den ellers nemt bliver sej. Vend flæskeskiverne i sammenpisket æg og derefter i rasp, og steg som ved stegt flæsk på pande, eller i ovn hvor flæsket bare lægges i bradepanden beklædt med bagepapir.

Stegt flæsk ad libitum

Til sidst vil jeg bare sige: Steg rigeligt! Stegt flæsk skal der være nok af. Skulle der være noget til overs kan du bruge det i madpakken eller til brændende kærlighed dagen efter.

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 30 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Stegt flæsk
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)