Uhm, persillesovs til stegt flæsk og nye, danske kartofler eller til en stegt rødspætte, eller, eller, eller. Persillesovs smager bare skønt, og persille kan jo fås hele året – dansk persille, vel at mærke.

Persille er nok den mest anvendte krydderurt herhjemme. Det er ikke noget jeg ved, det er noget jeg tror. 

Når jeg slår persille op i mit gamle, danske husmoderleksikon, får jeg oplyst følgende: ”Der findes tre hovedformer: Kruspersille, rodpersille og snitpersille. Den sidste, der har store, glatte og grove blade, bruges ikke her i landet”.

Kruspersille er det, vi i daglig tale kalder persille. Rodpersille er det, vi normalt kalder persillerod. Det er ikke lykkedes mig at finde ud af hvad snitpersille er, men jeg vil tro, det er det der i dag kaldes glatbladet/bredbladet persille, som efter husmoderleksikonet er blevet skrevet, har fundet vej til de danske køkkener.

Endelig findes der faktisk en fjerde persillesort – selleripersille – som er en forholdsvis ny krydderurt på markedet. Det er, som navnet siger, en mellemting mellem persille og selleri. Den ligner og dyrkes som persille, men er faktisk en selleri.

Hvordan laver man persillesovs?

Men nok om persille. Nu skal det handle om sovsen – persillesovsen. Persillesovs kan laves på flere måder. Den første jeg vil nævne, er den opbagte. Du laver ganske enkelt en bechamelsauce og tilsætter en håndfuld, hakket persille og smager til med salt og peber og evt. citronsaft og revet muskatnød.

Nem persillesovs

Den anden er denne nemme og hurtige persillesovs – den jeg lærte at lave efter min første kogebog, jeg selv købte, da jeg flyttede hjemmefra, og som jeg stadig bruger. Både kogebogen og opskriften på persillesovs, som står på side 198.

Antal personer:
4

Tid i alt:
15M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til nem persillesovs

  • 2 spsk. hvedemel
  • 4 dl mælk
  • 10 g smør/margarine – eller fedtstof fra det stegte flæsk
  • Citronsaft
  • 3 spsk. hakket persille – kruspersille
  • Salt og peber

Sådan laver du nem persillesovs

  1. Pisk mel og mælk sammen til en klumpfri væske.
  2. Tilsæt fedtstof.
  3. Varm op under stadig omrøring, og kog sovsen, til melsmagen er væk – stadig under omrøring.
  4. Smag til med salt, peber og citronsaft.
  5. Tag gryden af varmen, og tilsæt den hakkede persille, og bland den i sovsen.

Ønsker du ikke at bruge hvedemel i din persillesovs, så følg opskriften nedenunder i stedet!

Persillesovs uden mel, men med fløde

Har du glutenallergi er mel en meget dårlig løsning til at jævne sovs med. Men derfor skal du ikke undvære persillesovs, for du kan lave den med fløde i stedet.

Antal personer:
4

Tid i alt:
15M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til persillesovs uden mel

  • 2 æggeblommer
  • ½ l piskefløde – ikke madlavningsfløde, for det er tilsat mel for at holde fedtprocenten nede
  • 10 g smør/margarine
  • Citronsaft
  • 3 spsk. hakket persille
  • Salt og peber

Sådan laver du persillesovs uden mel

  1. Pisk æggeblommerne sammen med fløden, og kog op under konstant omrøring – det svider nemt på.
  2. Skru ned, og lad det simre et par minutter – stadig under omrøring.
  3. Tilsæt smør, og lad det smelte.
  4. Smag til med salt, peber og citronsaft, når sovsen har den rette tykkelse.
  5. Tag gryden af varmen, og tilsæt persillen.

Må man opvarme persille?

Ja, det må man! Hvis man overholder visse retningslinjer:

  1. Sørg for, at persillen er skyllet grundigt – helt fri for jord og jordstøv
  2. Nedkøling af retten må maksimum tage 3 timer, fra den er tilberedt
  3. Ved opvarmning skal retten opvarmes til minimum 75° C

Velbekomme!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Persillesovs
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 26 Review(s)