Uhm, persillesovs til stegt flæsk og nye, danske kartofler eller til en stegt rødspætte, eller, eller, eller. Persillesovs smager bare skønt, og persille kan jo fås hele året – dansk persille, vel at mærke.
Persille er nok den mest anvendte krydderurt herhjemme. Det er ikke noget jeg ved, det er noget jeg tror.
Nem persillesovs
Ingredienser
- 2 spsk. hvedemel
- 4 dl mælk
- 10 g smør/margarine – eller fedtstof fra det stegte flæsk
- Citronsaft
- 3 spsk. hakket persille – kruspersille
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pisk mel og mælk sammen til en klumpfri væske.
- Tilsæt fedtstof.
- Varm op under stadig omrøring, og kog sovsen, til melsmagen er væk – stadig under omrøring.
- Smag til med salt, peber og citronsaft.
- Tag gryden af varmen, og tilsæt den hakkede persille, og bland den i sovsen.
Mere om persillesovs
Når jeg slår persille op i mit gamle, danske husmoderleksikon, får jeg oplyst følgende: ”Der findes tre hovedformer: Kruspersille, rodpersille og snitpersille. Den sidste, der har store, glatte og grove blade, bruges ikke her i landet”.
Kruspersille er det, vi i daglig tale kalder persille. Rodpersille er det, vi normalt kalder persillerod. Det er ikke lykkedes mig at finde ud af hvad snitpersille er, men jeg vil tro, det er det der i dag kaldes glatbladet/bredbladet persille, som efter husmoderleksikonet er blevet skrevet, har fundet vej til de danske køkkener.
Endelig findes der faktisk en fjerde persillesort – selleripersille – som er en forholdsvis ny krydderurt på markedet. Det er, som navnet siger, en mellemting mellem persille og selleri. Den ligner og dyrkes som persille, men er faktisk en selleri.
Hvordan laver man persillesovs?
Men nok om persille. Nu skal det handle om sovsen – persillesovsen. Persillesovs kan laves på flere måder. Den første jeg vil nævne, er den opbagte. Du laver ganske enkelt en bechamelsauce og tilsætter en håndfuld, hakket persille og smager til med salt og peber og evt. citronsaft og revet muskatnød.
Ønsker du ikke at bruge hvedemel i din persillesovs, så følg opskriften nedenunder i stedet!
Opskrift på persillesovs UDEN mel med MED fløde
Persillesovs uden mel, men med fløde
Ingredienser
- 2 æggeblommer
- ½ l piskefløde – ikke madlavningsfløde for det er tilsat mel for at holde fedtprocenten nede
- 10 g smør/margarine
- Citronsaft
- 3 spsk. hakket persille
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pisk æggeblommerne sammen med fløden, og kog op under konstant omrøring – det svider nemt på.
- Skru ned, og lad det simre et par minutter – stadig under omrøring.
- Tilsæt smør, og lad det smelte.
- Smag til med salt, peber og citronsaft, når sovsen har den rette tykkelse.
- Tag gryden af varmen, og tilsæt persillen.
Må man opvarme persille?
Ja, det må man! Hvis man overholder visse retningslinjer:
- Sørg for, at persillen er skyllet grundigt – helt fri for jord og jordstøv
- Nedkøling af retten må maksimum tage 3 timer, fra den er tilberedt
- Ved opvarmning skal retten opvarmes til minimum 75° C
Velbekomme!
4 Responses
Superläkker persillesovs uden mel.
Tak for opskriften – lige et hurtigt spørgsmål – hvorfor er det så vigtigt at man rører konstant rundt når man koger sovsen op?
Hej Andre
Velbekomme! Grunden til, at det er vigtigt at røre rundt i sovsen, mens den koger op, er, at sovsen nemt kan brænde på, fordi den hovedsageligt består af mælk, og mælk brænder let på, hvis ikke du rører i den. Dog skal det siges, at jo federe mælk, du bruger, jo mindre er risikoen for, at den brænder på.
De bedste hilsner
Beate
Snitpersille må være det der i daglig tale kaldes bredbladet persille…
Det er et lækkert produkt, med brede blade og god smag, snittes
det groft gør det bare en persillesovs lidt mere lækker 😉
Den ser selvfølgelig anderledes ud.. Men smagen er super.. 😉