Bechamelsauce uhmmm. Det lyder fint og en anelse besværligt, men det er det slet, slet ikke. For en bechamelsauce er dybest set bare fedtstof, mel og mælk. Det er en af de letteste sovse at gøre klar, og den er udgangspunkt for en række andre saucer – som du selvfølgelig får nedenfor opskriften!

Bechamelsauce er en fransk grundsauce, som kan bruges til sennepssauce, persillesauce, mornaysauce, tomatsauce, svampesauce og et hav af andre hvide saucer. Det afhænger helt af hvad du tilsætter. Og hvis du har undret dig over navnet, så er den opkaldt efter franskmanden Louis de Béchamel, der var en del af hoffet hos Solkongen – Ludvig den 14.

bechamelsauce

Bechamelsauce – opskrift

Det er såre simpelt. Du skal bruge lige del fedtstof og lige del mel.

Sådan tilbereder du grundsaucen:

  1. Smelt smørret/margarinen i en gryde – det må IKKE brune.
  2. Tilsæt mel, og rør til melet har opsuget smørret – melet må heller ikke tage farve.
  3. Tilsæt mælk lidt efter lidt til saucen har den ønskede konsistens. Rør rundt imens du tilsætter mælken så saucen ikke klumper. Lad saucen koge et par minutter.
  4. Smag til med salt og peber – brug hvid peber hvis du ikke vil have sorte prikker i din flotte hvide sauce.

Voila, her er din bechamelsauce. Nu kan du arbejde videre på den. Her følger de klassiske udvidelser, men du kan sagtens selv finde på nogen, for bechamelsauce er et superredskab.

6 klassiske udvidelser fra grundsaucen 

Skal det være en mornaysauce, tilsætter du 30-40 g revet ost pr. portion og smager til med friskrevet muskatnød. Mornaysauce er godt til mange ting, bl.a. svinemørbrad. Du skærer bare svinemørbraden i skiver og smider den i ovnen med sovs ovenpå (godt gammelt studentertrick).

Til en persillesauce hakker du en håndfuld persille og kommer i bechamelsaucen og smager til med citronsaft og evt. friskrevet muskatnød. En af vores mest populære opskrifter er stegt flæsk med persillesovs

Er det til lasagne kan du tilsætte ¼ dl revet parmesan pr. portion og smage til med friskrevet muskatnød. Det er nærmest det samme som mornaysauce. Vi har masser af opskrifter på lasagne, her er den klassiske.

En sennepssauce smager du ganske enkelt til med en god sennep – evt. en grovkornet. Sennepssauce smager rigtig godt til f.eks. en peberbøf (hakkebøf med ekstra peber).

Tilsæt 1 spsk. tomatpuré pr. portion til bechamelsaucen for at lave en tomatsauce. Smag evt. til med oregano eller basilikum.

Damp ca. 30 g svampe i tynde skiver i en ½ spsk. citronsaft pr. portion og hæld bechamelsaucen over, og lad det koge op. Så får du en lækker svampesauce.

Tip: Til 4 personer (ca. ½ l sauce) skal du bruge 3 spsk. mel, 3 spsk. smør og ca. 4½ dl mælk.

God fornøjelse!

Forberedelsestid: 0 minutter

Tilberedningstid: 10 minutter

En af de lækreste morgenmåltider du kan indtage bruger bechamelsauce. Det er Eggs Benedict, og du får opskriften her

Bechamelsauce er i sin natur ret fed, fuld af hurtige kulhydrater og er nok ikke super sund.

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Bechamelsauce
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)