Vikingegryde

Hvorfor det hedder vikingegryde? Jeg ved det ikke. Måske fordi den er lidt rustik i det – eller det er min i hvert fald, for jeg har set andre varianter. Men fælles for de fleste er, at de indeholder svinekød, pølser og bacon. Og det gør min vikingegryde også.

Jeg har nogle gange hørt den påstand, at en original vikingegryde skal indeholde mørbrad – svinemørbrad – men det er en påstand, der er i hvert fald ingen indtil nu, der har kunne dokumentere det over for mig. Men hvis det er tilfældet, så er det jo stort set også den ret, der kaldes for mørbradgryde – den traditionelle mørbradgryde.

Vikingegryde opskrift

Så ingen mørbrad i denne opskrift. Vikingegryden er en rigtig herreret, men bestemt også anbefalelsesværdig til kvinder, hvis du ikke er fedtforskrækket.
0 fra 0 stemmer
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 55 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 250 g brune champignoner
  • 100 g bacon – helt stykke
  • 15 g smør
  • 500 g svinekød i tern
  • 1 spsk. paprika
  • 2 spsk. mel
  • Vand eller bouillon
  • 1 ds. tomatpasta – 140 g
  • 300 g cocktailpølser – af de gode
  • ½ liter piskefløde
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Pil løg og hvidløg.
  • Skær løget i store tern, og hak hvidløgsfeddene.
  • Rens champignonerne, og skær dem i halve, hvis de er meget store, ellers lad dem være hele.
  • Skær sværen af baconen, og skær baconen i tern.
  • Kom det i en stor gryde – gerne en støbejernsgryde – sæt varmen på middel til høj, og svits baconen til den er sprød og brun.
  • Tag baconen op af gryden, og kom smørret i – du skal ikke fjerne baconfedtet.
  • Brun kødternene på alle sider i fedtstoffet.
  • Tilsæt løg, hvidløg og champignoner, og lad det hele blive svitset godt af.
  • Tilsæt paprika, rør rundt, tilsæt mel, og rør rundt.
  • Tilsæt vand eller bouillon, så det lige dækker.
  • Lad det hele simre i 15-20 minutter.
  • Tilsæt tomatpasta, cocktailpølser og fløde.
  • Lad det igen simre i 15-20 minutter, til sovsen begynder at blive lækker tyk.
  • Smag til med salt og peber.

Servér med kartoffelmos, kogte ris eller pasta og syltede rødbeder.

Kokkens hemmelige tips til Vikingegryde

Tip I: Synes du, retten bliver for rustik, så skær champignonerne i tykke skiver og cocktailpølserne ligeså. Jeg synes godt om de store stykker. Det er også en fordel, hvis du har børn, der ikke kan lide champignoner eller cocktailpølser, for så er de nemme at sortere fra.

Tip II: Vil du gerne skære lidt ned på fedtet, kan du undlade baconen og i stedet for paprika bruge smoked paprika. Så får du stadig den røgede smag, men ikke alt fedtet. Du kan også udskifte piskefløden med en madlavningsfløde. Nå ja, og så kan du jo bruge mørbrad i stedet for svinekød i tern. Det er trods alt mere magert. Men som tidligere nævnt, så ville jeg i stedet kalde det en mørbradgryde. Men uanset, hvad du kalder retten, så smager den skønt.

Velbekomme!

Denne tekst blev sidst opdateret den 24. april 2020 11:18

Laust

Se kommentarer

  • Lavede den i går med ris og laver den med rester, hvor jeg koger nogle kartofler og skærer i små bidder og kommer i under opvarmning.

    Der er mange muligheder med denne ret.

    Blomkål

    2x2 frisk Ingefær

    1/2 spsk spidskommen

    1spsk garam masala

    3/4 tsk tørree koriander

    Så er en indisk og der er mad til endnu længere tid så besparende kan den også være da der bliver en ordentlig portion ud af det.

    Tak.

  • Retten er med svinemørbrad og hedder Vikinggryde og ikke vikingegryde. Navnet har den fra det århusianske Viking Bøfhus.

    Din ret er sikkert lækker nok, men oprindelsen er som angivet ovenfor.