Hvorfor det hedder vikingegryde? Jeg ved det ikke. Måske fordi den er lidt rustik i det – eller det er min i hvert fald, for jeg har set andre varianter. Men fælles for de fleste er, at de indeholder svinekød, pølser og bacon. Og det gør min vikingegryde også.

Jeg har nogle gange hørt den påstand, at en original vikingegryde skal indeholde mørbrad – svinemørbrad – men det er en påstand, der er i hvert fald ingen indtil nu, der har kunne dokumentere det over for mig. Men hvis det er tilfældet, så er det jo stort set også den ret, der kaldes for mørbradgryde – den traditionelle mørbradgryde.

Vikingegryde opskrift

Så ingen mørbrad i denne opskrift. Vikingegryden er en rigtig herreret, men bestemt også anbefalelsesværdig til kvinder, hvis du ikke er fedtforskrækket.

Antal personer:
4

Tid i alt:
55M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til vikingegryde

  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 250 g brune champignoner
  • 100 g bacon – helt stykke
  • 15 g smør
  • 500 g svinekød i tern
  • 1 spsk. paprika
  • 2 spsk. mel
  • Vand eller bouillon
  • 1 ds. tomatpasta – 140 g
  • 300 g cocktailpølser – af de gode
  • ½ liter piskefløde
  • Salt og peber

Sådan laver du vikingegryde

  1. Pil løg og hvidløg.
  2. Skær løget i store tern, og hak hvidløgsfeddene.
  3. Rens champignonerne, og skær dem i halve, hvis de er meget store, ellers lad dem være hele.
  4. Skær sværen af baconen, og skær baconen i tern.
  5. Kom det i en stor gryde – gerne en støbejernsgryde – sæt varmen på middel til høj, og svits baconen til den er sprød og brun.
  6. Tag baconen op af gryden, og kom smørret i – du skal ikke fjerne baconfedtet.
  7. Brun kødternene på alle sider i fedtstoffet.
  8. Tilsæt løg, hvidløg og champignoner, og lad det hele blive svitset godt af.
  9. Tilsæt paprika, rør rundt, tilsæt mel, og rør rundt.
  10. Tilsæt vand eller bouillon, så det lige dækker.
  11. Lad det hele simre i 15-20 minutter.
  12. Tilsæt tomatpasta, cocktailpølser og fløde.
  13. Lad det igen simre i 15-20 minutter, til sovsen begynder at blive lækker tyk.
  14. Smag til med salt og peber.

Servér med kartoffelmos, kogte ris eller pasta og syltede rødbeder.

Kokkens hemmelige tips til Vikingegryde

Tip I: Synes du, retten bliver for rustik, så skær champignonerne i tykke skiver og cocktailpølserne ligeså. Jeg synes godt om de store stykker. Det er også en fordel, hvis du har børn, der ikke kan lide champignoner eller cocktailpølser, for så er de nemme at sortere fra.

Tip II: Vil du gerne skære lidt ned på fedtet, kan du undlade baconen og i stedet for paprika bruge smoked paprika. Så får du stadig den røgede smag, men ikke alt fedtet. Du kan også udskifte piskefløden med en madlavningsfløde. Nå ja, og så kan du jo bruge mørbrad i stedet for svinekød i tern. Det er trods alt mere magert. Men som tidligere nævnt, så ville jeg i stedet kalde det en mørbradgryde. Men uanset, hvad du kalder retten, så smager den skønt.

Velbekomme!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Vikingegryde
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)