Kærnemælkshorn

Kærnemælkshorn – Forleden snusede jeg lidt rundt i mit ”bibliotek” – det er det jeg meget højtideligt kalder mine reoler og hylder med kogebøger. Da der er en del, er det ikke hver dag, uge, måned, år, jeg kigger i dem alle. Men en gang imellem tager jeg på en ”opdagelsesrejse”, og her fandt jeg en gammel opskrift på kærnemælkshorn.

Mit ”bibliotek” består af indbundne bøger, billigbøger, hæfter, ringbind med lommer propfyldt med opskrifter revet ud af ugeblade (fra før internettets tid), mit elskede husmoderleksikon, gastronomisk leksikon, løsbladesystemer i form af gamle hæfter med håndskrevne opskrifter, husråd eller udklip fra emballager fra min mors, farmors og oldemors tid og meget andet.

Annonce

Men det var altså i et af mine ringbind, jeg stødte på en plastiklomme med en slags papirlomme i. En kuvert med et hav af bageopskrifter fra Gluten og Amo. Næsten kvadratiske stykker papir med et billede af bagværk og en bageopskrift på hver. ”Lillians æblekage”, ”Sønderjyske peberkager”, ”Aases æblestænger”, ”Luksusboller”, ”Peters ”brunsvigermand”, ”Oldemors kringle” … Jeg kan blive ved. Det var ren nostalgi.

Jeg har dem dels fra min husgerningstimer (hjemkundskab) i skolen og dels fra Brugsen, hvor man kunne indsamle dem gratis. Men her var altså også opskriften på kærnemælkshorn.

kærnemælkshorn

Kærnemælkshorn – opskrift

Kærnemælkshornene lavede vi bl.a. i husgerning. De blev fyldt med marmelade eller frugtmos. Jeg var vild med hornene, da jeg var barn, men har faktisk ikke rigtig fået dem siden – eller jo, det har jeg så nu, og jeg blev ikke skuffet. Dog har jeg ændret lidt på opskriften for at spare på fedtet og på tiden.

Ingredienser til 16 kærnemælkshorn

  • 75 g smør
  • ½ dl vand
  • 25 g gær
  • 2 dl kærnemælk – gerne økologisk
  • 1 æg
  • ½ tsk. salt
  • 400 g hvedemel

Fyld

  • 16 store spsk. sveskemos eller -grød

Pynt

  • Kærnemælk
  • Tesukker – også kaldet perlesukker

Sådan laver du kærnemælkshorn

  1. Smelt smørret, men uden at det bruner.
  2. Lun vandet, så det hverken er koldt eller varmt, når du stikker din lillefinger ned i det.
  3. Opløs gæren i det lune vand, og rør kærnemælk og det smeltede smør i.
  4. Tilsæt ægget, og rør rundt.
  5. Bland saltet i hvedemelet, og tilsæt det.
  6. Rør på røremaskinen – eller ælt, det var det vi gjorde i husgerningstimerne – til dejen er ensartet.
  7. Lad dejen hæve ved stuetemperatur, tildækket i ca. 1 time.
  8. Tænd ovnen på 180° C.
  9. Del dejen i to lige store stykker, og rul hvert stykke ud til en cirkel, der måler ca. 30 cm i diameter.
  10. Del hver cirkel i 8 trekanter – ligesom en pizza.
  11. Fordel en tyk stribe mos eller grød i den brede ende af hver trekant, og rul dem sammen som et horn fra den brede ende. Sørg for der ikke er for store åbninger, så al mosen ryger ud under bagningen, men noget vil som regel gå tabt.
  12. Læg hornene på en bageplade beklædt med bagepapir, pensl med kærnemælk, og drys med perlesukker.
  13. Bag hornene i 12-15 minutter.

Lad hornene køle af, inden de fortæres. Hornene smager pragtfuldt, når de er nybagte, men kan godt fryses.

Forberedelsestid: 1½ time

Tilberedningstid: 15 minutter

Se også opskrifter på bananbrød, kanelsnegle og krydderkage her.

 

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Kærnemælkshorn
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here