Skinkeculotte

Skinkeculotte skæres af yderlåret fra skinken på grisen. Det er magert og reelt kød, som kan blive ekstremt mørt og velsmagende. Helst skal culotten være rosa i midten med en centrumstemperatur på ca. 65 grader, så du skal have stegetermometeret frem.

Grisens culotte er god at stege på grillen, i ovnen eller i en gryde. Den du får opskriften på her, er marineret før tilberedning. Det gør kødet endnu mere velsmagende, mørt og saftigt.

Opskrift på skinkeculotte

Skinkeculotte

Skinkeculotte på grill eller i ovn

5 fra 3 stemmer
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Ret: Grill, Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 475kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Til stegen kan du f.eks. servere risotto og bagt eller stegt spidskål. Eller du kan være mere traditionel og servere kogte kartofler, dampede grøntsager og brun sovs til.

Ingredienser

  • 700 g skinkeculotte med minimum 2 mm spæk
  • Friske krydderurter – f.eks. rosmarin, salvie og timian, men valget er helt dit
  • 1 citron
  • 3 fed hvidløg
  • 4 spsk. olie
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skær et rudemønster i culottens fedtlag.
  • Skyl, tør og hak alle krydderurterne.
  • Skær citronen i grove stykker, og mas dem let med bagsiden af en grydeske.
  • Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint.
  • Bland krydderurter, citron, hvidløg og olie sammen, og kom et lille nip salt og et par kværn peber i.
  • Kom blandingen i en stor pose beregnet til fødevarer, og kom culotten i også.
  • Ryst posen, gnide marinaden godt ind i kødet, og luk så for posen, efter du har trykket luften ud.
  • Lad stege marinere i ca. ½ time ved stue- – eller rettere – køkkentemperatur.

På grillen

  • Tag kødet op af marinaden, stik et stegetermometer i det tykkeste sted, og læg stegen på grillen ved indirekte varme og under låg, til den har en centrumstemperatur på ca. 60° C (30-40 minutters tid).
  • Lad stegen trække i 10-15 minutter tildækket.

I ovnen

  • Tag stegen op af marinaden, og brun den af på en varm pande – brun fedtsiden først, men brun alle kanter.
  • Læg skinkeculotten i et ovnfast fad, og stik stegetermometeret i det tykkeste sted.
  • Sæt en tandstik i det lave hjørne, og ”hæv” stegen, så den bliver ensartet stegt.
  • Sæt fadet i den kolde ovn, og tænd på 170° C.
  • Lad culotten stege til centrumstemperaturen er ca. 60° C (40 minutter).
  • Lad stegen trække tildækket i 10-15 minutter, før du skærer den i tykke skiver.

Nutrition

Kalorier: 475kcal | Kulhydrat: 2g | Protein: 30g | Fedt: 38g | Mættet fedt: 14g | Kolesterol: 126mg | Natrium: 98mg | Kalium: 502mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 6mg | Calcium: 30mg | Jern: 2mg

Skal din culotte langtidssteges, skal den have ca. 3 timer ved 65° C.

Vil du tilberede din culotte i gryden, hælder du vand ved efter bruning – sådan ca. 1½ dl – og lader den simre i 35-40 minutter, hvorefter du dækker den med stanniol og lader den hvile i 10 minutters tid, mens du laver sovsen.

Stop madspild

Rester af skinkeculotte kan skæres i tynde skiver og bruges som pålæg eller som fyld i pitabrød, sandwich, tortillas og lignende. Eller du kan skære det i strimler og bruge det i en salat, en omelet eller i den japanske suppe, ramen.

Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Andre opskrifter med svinekød