Skinkeculotte skæres af yderlåret fra skinken på grisen. Det er magert og reelt kød, som kan blive ekstremt mørt og velsmagende. Helst skal culotten være rosa i midten med en centrumstemperatur på ca. 65 grader, så du skal have stegetermometeret frem.
Grisens culotte er god at stege på grillen, i ovnen eller i en gryde. Den du får opskriften på her, er marineret før tilberedning. Det gør kødet endnu mere velsmagende, mørt og saftigt.
Opskrift på skinkeculotte
Skinkeculotte på grill eller i ovn
Ingredienser
Sådan gør du
- Skær et rudemønster i culottens fedtlag.
- Skyl, tør og hak alle krydderurterne.
- Skær citronen i grove stykker, og mas dem let med bagsiden af en grydeske.
- Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint.
- Bland krydderurter, citron, hvidløg og olie sammen, og kom et lille nip salt og et par kværn peber i.
- Kom blandingen i en stor pose beregnet til fødevarer, og kom culotten i også.
- Ryst posen, gnide marinaden godt ind i kødet, og luk så for posen, efter du har trykket luften ud.
- Lad stege marinere i ca. ½ time ved stue- – eller rettere – køkkentemperatur.
På grillen
- Tag kødet op af marinaden, stik et stegetermometer i det tykkeste sted, og læg stegen på grillen ved indirekte varme og under låg, til den har en centrumstemperatur på ca. 60° C (30-40 minutters tid).
- Lad stegen trække i 10-15 minutter tildækket.
I ovnen
- Tag stegen op af marinaden, og brun den af på en varm pande – brun fedtsiden først, men brun alle kanter.
- Læg skinkeculotten i et ovnfast fad, og stik stegetermometeret i det tykkeste sted.
- Sæt en tandstik i det lave hjørne, og ”hæv” stegen, så den bliver ensartet stegt.
- Sæt fadet i den kolde ovn, og tænd på 170° C.
- Lad culotten stege til centrumstemperaturen er ca. 60° C (40 minutter).
- Lad stegen trække tildækket i 10-15 minutter, før du skærer den i tykke skiver.
Nutrition
Skal din culotte langtidssteges, skal den have ca. 3 timer ved 65° C.
Vil du tilberede din culotte i gryden, hælder du vand ved efter bruning – sådan ca. 1½ dl – og lader den simre i 35-40 minutter, hvorefter du dækker den med stanniol og lader den hvile i 10 minutters tid, mens du laver sovsen.
Stop madspild
Rester af skinkeculotte kan skæres i tynde skiver og bruges som pålæg eller som fyld i pitabrød, sandwich, tortillas og lignende. Eller du kan skære det i strimler og bruge det i en salat, en omelet eller i den japanske suppe, ramen.