Enebærgryde

Enebærgryde – Jeg ved egentlig ikke rigtig, hvor enebærgryden stammer fra, om den overhovedet har nogen historie med sig. Måske har den sneget sig ind i danskernes hjerte i 60’erne, hvor vi spiste gryderetter i den helt store stil.

Grunden til navnet er vel utvivlsomt, at der er tørrede enebær i – ét til tre enebær pr. næse … det er altså ikke dét, der er mest af.  Men enebær smager – trods deres størrelse – rigtig godt igennem. Så hvis ikke du bryder dig om smagen, så spar på dem … men på den anden side, hvorfor lave enebærgryde, hvis du ikke kan lide enebær?

Enebærgryde med bagt kartoffelmos

Det mest almindelige at servere til enebærgryde er nok bagt kartoffelmos, men almindelig kartoffelmos er også lækkert. Her får du i hvert fald opskriften på enebærgryde, så kan du selv vælge, hvad du vil servere til.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 1 time 10 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 30 g smør
  • 700 g skinkekød i tern eller strimler – du kan selvfølgelig skære det selv men du sparer tid, hvis du køber det udskåret
  • 4-12 tørrede enebær – afhængig af hvor meget du vil have det til at smage igennem
  • ½ tsk. tørret rosmarin
  • 2 dl piskefløde
  • 1 dl cremefraiche – eller andet surmælksprodukt der tåler opvarmning uden at skille
  • ca. 1 spsk. mel til jævning
  • Kulør
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Brun smørret i en gryde, og brun kødet heri. Evt. af to gange, så alt får en brun flade og ikke bare står og ”koger” i kødsaften.
  • Knus enebærrene i en morter.
  • Tilsæt enebær, rosmarin, 1½ dl piskefløde, cremefraiche, salt og peber, og kog retten op.
  • Skru ned for varmen, og lad retten simre i ca. 1 time under låg.
  • Rør evt. mel ud i resten af fløden, og tilsæt den, hvis du synes saucen er for tynd, ellers tilsæt blot den resterende fløde.
  • Tilsæt kulør, og smag til.

Servér med kartoffelmos og dampet broccoli eller lignende.

    Opskrift på bagt kartoffelmos se her

    Via dette link finder du vores opskrift på bagt kartoffelmos.

    Så går vi rundt om en enebærbusk …

    Der er nok ikke mange, der lige umiddelbart tænker over, at de små, sorte, tørrede bær vel faktisk er det eneste krydderier, der stammer fra et nåletræ – enebærbusken. Måske er det derfor, børnesangen og sanglegen ”Så går vi rundt om en enebærbusk” i sin tid er blevet til – ligesom vi jo går rundt om et nåletræ til jul. I Norge er sangen faktisk kendt som en julesang, der bliver sunget, når man går rundt om juletræet.

    Enebærsnaps

    Ene er gennem tiden blevet og bliver stadig brugt til mange ting. Bærrene er en god smagsgiver og bliver ikke alene brugt til varme retter, men også til snaps … der varmer.

    Vedet er også brugbart. Det er velegnet til f.eks. at røge kød og fisk. Men kan også bruges til at lave skåle, smøreknive og knapper af. Enens mindre grene og rødder kan bruges til fletkurve og lignende, og de støre grene til skafter og stokke. Endvidere er både nåle og ved super godt som optændingsbrænde.

    Denne tekst blev sidst opdateret den 20. maj 2020 15:34

    Laust

    Seneste indlæg

    4. juli 2020 6:34
    30. juni 2020 10:26
    26. juni 2020 11:51
    26. juni 2020 11:20

    Se kommentarer