De lækre, flødestuvede kartofler – eller flødekartofler – var et klart hit i 80’erne. Fik vi gæster, stod der helt sikkert en eller anden steg på menuen med flødekartofler som sidevogn og med ostelagkage eller bananasplit til dessert.

Nu ser vi mest flødekartofler som en del af buffeten til familiefesten, julefrokosten eller lignende – især når maden er bestilt udefra. Det er nemlig nemt at lave i store portioner, og det er nemt at holde varmt. Dog er der nok også mange, der har reddet sig en maveforgiftning af de lækre flødekartofler, fordi de nemt kan blive fordærvede pga. fløden – især når de holdes varme, hvis ikke de holdes varme nok.

Flødekartofler mornay (den rigtig hurtige)

Hurtig-udgaven vil klart være at købe en pose frosne kartoffelskiver, hælde dem ud i en bradepande, hælde en brik mornay sauce over. Ind i ovnen ved 180° i ca. 20-25 minutter.

Kartoffelskiverne er forstegte og skal derfor ikke have så lang tid. Mornay sauce er en mælke-/flødesauce med en mild smag af ost, og som indeholder både løgpulver og muskatnød.

Dette er den hurtige udgave – nedenfor får du en mere traditionel udgave af flødekartofler.

Flødekartofler traditionel opskrift

Men, men, men! Vil du gerne kræse lidt mere for dine flødekartofler og lave dem fra bunden, så kan du naturligvis også det. Her får du en helt traditionel opskrift på flødekartofler!

Antal personer:
4

Tid i alt:
27M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til flødekartofler

  • 900 g kartofler
  • 2 løg – kan udelades, hvis du ikke kan lide løg, og kan også erstattes af porrer
  • Smør til at smøre fadet med – og nej, du kan ikke bruge bagepapir i stedet!
  • 1 fed hvidløg – kan ligeledes udelades
  • 3 dl piskefløde – kan erstattes af 1½ dl piskefløde og 1½ dl mælk, hvis du vil lave et ”light”-version
  • 1 knsp. muskatnød
  • Salt og peber

Sådan laver du flødekartofler

  1. Tænd ovnen på 180° C.
  2. Skræl kartoflerne, og skær dem i ca. 7 mm tykke skiver – beklager, men det er den perfekte tykkelse.
  3. Skær løgene i tynde skiver.
  4. Fordel kartoffelskiver og løgskiver i et smurt, ovnfast fad.
  5. Pres hvidløg over, og drys med revet muskatnød, salt og peber.
  6. Hæld fløden/mælken over.
  7. Dæk fadet med stanniol, og sæt det i ovnen i ca. 1 time, til de er møre – mærk efter med en kødnål. Hvis du gerne vil have, at dine flødekartofler får en mørk overflade, så tag stanniolen af de sidste 5-10 minutter.

Flødekartofler med ost

Kan du godt lide ostesmagen, så drys flødekartoflerne med ost oven på fløden. Dæk stadig med stanniol. Hvis ikke du dækker fadet, kan du risikere at det meste – i værste fald det hele – af fløden fordamper, og dine flødekartofler bliver tørre. Hvis du elsker ost, så er dette noget du simpelthen skal prøve.

Serveres til steg

Som jeg startede med at skrive, så fik vi i 80’erne som regel serveret flødekartoflerne til en eller anden form for steg. Det kunne være oksemørbrad eller svinemørbrad i ovnglaseret skinke, rødvinsmarineret kamsteg eller en gammeldags flæskesteg.

Opvarmning af flødekartofler

Hvis du har en rest flødestuvede kartofler, eller vil du lave til to dage, så kan du sagtens uden sundhedsskadelig risiko opvarme flødekartofler. Sørg blot for, at nedkøle dem hurtigt og opvarme dem igen til minimum 75° C.

God appetit!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Flødekartofler
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email