Flødekartofler traditionel opskrift
Ingredienser
- 900 g kartofler
- 2 løg – kan udelades hvis du ikke kan lide løg, og kan også erstattes af porrer
- Smør til at smøre fadet med – og nej du kan ikke bruge bagepapir i stedet!
- 1 fed hvidløg – kan ligeledes udelades
- 3 dl piskefløde – kan erstattes af 1½ dl piskefløde og 1½ dl mælk hvis du vil lave et ”light”-version
- 1 knsp. muskatnød
- Salt og peber
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180° C.
- Skræl kartoflerne, og skær dem i ca. 7 mm tykke skiver – beklager, men det er den perfekte tykkelse.
- Skær løgene i tynde skiver.
- Fordel kartoffelskiver og løgskiver i et smurt, ovnfast fad.
- Pres hvidløg over, og drys med revet muskatnød, salt og peber.
- Hæld fløden/mælken over.
- Dæk fadet med stanniol, og sæt det i ovnen i ca. 1 time, til de er møre – mærk efter med en kødnål. Hvis du gerne vil have, at dine flødekartofler får en mørk overflade, så tag stanniolen af de sidste 5-10 minutter.
De lækre, flødestuvede kartofler – eller flødekartofler – var et klart hit i 80’erne. Fik vi gæster, stod der helt sikkert en eller anden steg på menuen med flødekartofler som sidevogn og med ostelagkage eller bananasplit til dessert.
Nu ser vi mest flødekartofler som en del af buffeten til familiefesten, julefrokosten eller lignende – især når maden er bestilt udefra. Det er nemlig nemt at lave i store portioner, og det er nemt at holde varmt. Dog er der nok også mange, der har reddet sig en maveforgiftning af de lækre flødekartofler, fordi de nemt kan blive fordærvede pga. fløden – især når de holdes varme, hvis ikke de holdes varme nok.
Hvordan laver man flødekartofler, og hvor lang tid skal de have i ovnen?
Hos HurtigMums har vi to udgaver af flødekartofler. Hurtig-udgaven vil være at købe en pose frosne kartoffelskiver, hælde dem ud i en bradepande, hælde en brik mornay sauce over. Ind i ovnen ved 180° i ca. 20-25 minutter.
Kartoffelskiverne er forstegte og skal derfor ikke have så lang tid. Mornay sauce er en mælke-/flødesauce med en mild smag af ost, og som indeholder både løgpulver og muskatnød.
Flødekartofler opskrift med ost
Kan du godt lide ostesmagen, så drys flødekartoflerne med ost oven på fløden. Dæk stadig med stanniol. Hvis ikke du dækker fadet, kan du risikere at det meste – i værste fald det hele – af fløden fordamper, og dine flødekartofler bliver tørre. Hvis du elsker ost, så er dette noget du simpelthen skal prøve.
Serveres til steg
Som jeg startede med at skrive, så fik vi i 80’erne som regel serveret flødekartoflerne til en eller anden form for steg. Det kunne være oksemørbrad eller svinemørbrad i ovn, glaseret skinke, rødvinsmarineret kamsteg eller en gammeldags flæskesteg.
Opvarmning af flødekartofler
Hvis du har en rest flødestuvede kartofler, eller vil du lave til to dage, så kan du sagtens uden sundhedsskadelig risiko opvarme flødekartofler. Sørg blot for, at nedkøle dem hurtigt og opvarme dem igen til minimum 75° C.
God appetit!
2 Responses
1,7 kg. kartofler, med tilsvarende ekstra fløde/mælk er stadig ikke færdige efter 1,5 time i ovnen – not even kind of close.
Nu har vi skruet op for varmen i ovnen og taget folien af. Så håber vi det går hurtigere.
Vi har naturligvis valgt et større fad, til de ekstra kartofler, men hvis det virkeligt passer, at det skal tage SÅ lang tid, fordi der kommer flere kartofler i, så bør I nok lige skrive det…
Hej Martin
Der kan godt være forskel på ovne – 180° er ikke altid bare 180°. Større portioner skal sædvanlig også have længere tid i ovnen end mindre portioner. Dog ikke nødvendigvis dobbelt op for en dobbelt så stor portion. Tilberedningstiden kan også variere, hvis der bruges et fad, hvor kartoflerne ligger tættere eller i flere lag.
Jeg håber da, at I alligevel fik en lækker – omend sen – middag.
De bedste hilsner
Johan og hurtigmums