Kålretter

Kålretter – Kål nogle hader det men langt de fleste syntes faktisk det er rigtig godt i maden. Nå ja så er det jo også sundt – og det er noget de fleste elsker ved kål!

Her på siden kan du læse forslag til opskrifter med kål, men først lidt om kål.

Kåltyper

Der findes mange forskellige typer kål. Nedenfor har du de mest brugte i det danske køkken.

Savoykål

Savoykål er en lækker lille rund sag. Den har krøllede blade, og bliver i Danmark oftest brugt i salater, men den bruges af mange også i Borscht og Sauerkraut. Savoykål stammer formodentligt fra England eller Holland, og er navngivet efter den franske region Savoy.

Sæson: september-december

Hvidkål

Hvidkål har et rundt grønblegt hoved. Det er en afart af havekål, og så er det en ret, der bliver brugt mange steder i verden i lokale specialiteter som for eksempel i Tyskland, hvor det oftest bruges i Sauerkraut, i Irland i Colcannon og i Frankrig i Potee.

Hvidkål er rig på C-vitaminer og K-vitaminer, og så indeholder hvidkål mange kostfibre.

Hvidkål bruges ofte i salater og supper. Jeg hader hvidkål i supper, men det er nok mest af alt fordi jeg var for lang tid på den amrikanske kur (også kendt som suppekuren), til gengæld, syntes jeg, det smager det superlækkert at lynstege hvidkål.

Sæson: Juli – februar

Glaskål

Glaskål er også kendt som knudekål. Glaskål har et mindre lysegrønt hoved. Inden du bruger glaskål, så skal du først skrælle glaskålen.

Sæson: September – januar

Broccoli

Broccoli er ikke en særlig dansk grønsag. Den blev først introduceret til Danmark i 1957 og det var først i 1980erne, at man kunne købe de ægte bromkål, og ikke som tidligere i frossen tilstand. Broccoli har i det italienske køkken eksisteret i over 2000 år. Broccoli stammer fra Latin og betyder noget i stil med grene eller arme.

Sæson: Juni – november

Rosenkål

Rosenkål hedder på engelsk Brussel Sprouts, og ja man mener, at rosenkål stammer fra Belgien. De blev dog først udbredt omkring år 1800. Rosenkål har et rigtig godt niveau af c-vitaminer.

Sæson: Oktober – februar

Spidskål

Spidskål er et havekål i nær familie med hvidkål.

Sæson: Juni – oktober

Rødkål

Rødkål er et havekål som de fleste andre på denne side, men det er jo så det med rødkål at det er ret rødt, og det er så faktisk ikke rigtigt for nogle rødkål er blå. Forklaringen er, at rødkålen får sin farve fra anthocyaniner, og når rødkålen dyrkes i sur jord, så bliver rødkålen rød og hvis den har været dyrket i neutral jord, så bliver den blå.

Sæson: September – januar

Blomkål

Blomkål er en af de populæreste kåltyper idag. Specielt i dag med hypen omkring LCHF og andre retter, hvor der sættes fokus på at ekskludere kulhydrater, men for så vidt også at der er ret få kalorier i grøntsagen.

Vi har faktisk en lang række blomkålsretter, som du kan læse om i vores side her om blomkålsretter.

Sæson: Juni – november

Opskrifter med kål

Nedenfor får du en god oversigt over opskrifter som du kan finde her på siden med kål.

Rødkål

Rødkål

Rødkål – altså som i kogt/syltet rødkål – er tilbehør, som vi ofte forbinder med jul. Men rødkål smager fortræffeligt til rigtig mange retter – ikke kun dem, vi forbinder

Stegt spidskål

Stegt spidskål

Stegt spidskål – det skal du prøve! Spidskål har trukket det lod i danskernes madvaner at blive brugt stort set som hvidkål. Det vil sige stuvet eller i salater. Og det

grønlangkål

Grønlangkål

Grønlangkål er en egnsret fra Jylland. Den er også kendt i Nordtyskland, Halland og det nordvestlige Skåne. I de to sidstnævnte anses grønlangkål som julemad, og det gør mange danskere

stuvet hvidkål

Stuvet hvidkål

Stuvet hvidkål. Mums! Det vækker barndomsminder om kåldunster i køkkenet, som kunne mere end blot fornemmes i indkørslen, når man trak sin cykel ind i skuret, når man kom hjem

rødkålssalat

Rødkålssalat

Rødkålssalat er et lækkert, frisk tilbehør til varme retter. Den har godt af at stå og trække lidt, men den kan sagtens spises samme dag, som den er lavet. I

Broccolitærte

Broccolitærte

Broccolitærte – Det er ikke svært at lave tærte – heller ikke fra bunden af, men selvfølgelig tager det lidt længere tid end hvis du har en færdiglavet tærtedej. Men

Stuvet grønkål

Stuvet grønkål

Stuvet grønkål er grønkål i en hvid sovs – kort sagt. En stuvning er grøntsager – eller kød, fisk eller fjerkræ – der har simret i en væske – vand,

hvidkålssuppe

Hvidkålssuppe

Hvidkålssuppe er en mættende, nærende og varmende efterårs- eller vintersuppe. Søger du på nettet efter hvidkålssuppe findes der mange varianter. Fra den nemme over den cremede til den gode gammeldags,

grønkålssuppe

Grønkålssuppe

Grønkålssuppe er en rigtig efterårs- og vinterspise. Det er sæson for grønkål, og det er sæson for suppe. Det er så ikke en rigtig hurtigmumsret, for godt nok er den mums,

stuvet spidskål

Stuvet spidskål

Stuvet spidskål – Spidskål kan både grilles, lynsteges, dampes, spises råt – nå ja, og stuves. Spidskål kan bruges til det samme, som du bruger hvidkål til, men det er

Broccolisalat

Broccolisalat

Broccolisalat – Det er lækkert, det er sundt, det er nemt, og det smager fremragende! Så man forstår godt ,at broccolisalat er en af de mest populære salater i Danmark. Her

karrykål

Karrykål

Karrykål er nemt og hurtigt at lave, hvis du står og mangler noget lækkert tilbehør til den stegte kylling eller fisk. Men samtidig kan karrykål også fungere som en selvstændig

Grønkålssalat med ristede kikærter

Grønkålssalat med ristede kikærter

Grønkålssalat med ristede kikærter – en nem og lækker salat med crunchy grønkål, sur/sød tahindressing og sprøde, ristede kikærter. En sund og lækker hverdagssalat, som kan smides sammen på kun

brunkål

Brunkål

Brunkål er ikke en kåltype som hvidkål, rødkål og grønkål. Brunkål er rigtig god, gammeldags, dansk husmandskost. En rigtig simreret, der tager tid at lave. Brunkål er, som navnet antyder, brunet

spidskålssalat

Spidskålssalat

Spidskål er en ”let” kål. Så selvom du ikke er så glad for kålsmag, så er det ikke sikkert at det forholder sig lige sådan med spidskål. Prøv for eksempel

grønkålssalat

Grønkålssalat med æbler

Grønkålssalat – Grønkål er noget af det sundeste du kan byde din krop. Mange tænker nok straks på grønlangkål eller stuvet grønkål, og bevares grønkålen er da stadig sund, men

Cookie indstillinger
Annonce