Kålretter
Kålretter – Kål nogle hader det men langt de fleste syntes faktisk det er rigtig godt i maden. Nå ja så er det jo også sundt – og det er noget de fleste elsker ved kål!
Her på siden kan du læse forslag til opskrifter med kål, men først lidt om kål.
Kåltyper
Der findes mange forskellige typer kål. Nedenfor har du de mest brugte i det danske køkken.
Savoykål
Savoykål er en lækker lille rund sag. Den har krøllede blade, og bliver i Danmark oftest brugt i salater, men den bruges af mange også i Borscht og Sauerkraut. Savoykål stammer formodentligt fra England eller Holland, og er navngivet efter den franske region Savoy.
Sæson: september-december
Hvidkål
Hvidkål har et rundt grønblegt hoved. Det er en afart af havekål, og så er det en ret, der bliver brugt mange steder i verden i lokale specialiteter som for eksempel i Tyskland, hvor det oftest bruges i Sauerkraut, i Irland i Colcannon og i Frankrig i Potee.
Hvidkål er rig på C-vitaminer og K-vitaminer, og så indeholder hvidkål mange kostfibre.
Hvidkål bruges ofte i salater og supper. Jeg hader hvidkål i supper, men det er nok mest af alt fordi jeg var for lang tid på den amrikanske kur (også kendt som suppekuren), til gengæld, syntes jeg, det smager det superlækkert at lynstege hvidkål.
Sæson: Juli – februar
Glaskål
Glaskål er også kendt som knudekål. Glaskål har et mindre lysegrønt hoved. Inden du bruger glaskål, så skal du først skrælle glaskålen.
Sæson: September – januar
Broccoli
Broccoli er ikke en særlig dansk grønsag. Den blev først introduceret til Danmark i 1957 og det var først i 1980erne, at man kunne købe de ægte bromkål, og ikke som tidligere i frossen tilstand. Broccoli har i det italienske køkken eksisteret i over 2000 år. Broccoli stammer fra Latin og betyder noget i stil med grene eller arme.
Sæson: Juni – november
Rosenkål
Rosenkål hedder på engelsk Brussel Sprouts, og ja man mener, at rosenkål stammer fra Belgien. De blev dog først udbredt omkring år 1800. Rosenkål har et rigtig godt niveau af c-vitaminer.
Sæson: Oktober – februar
Spidskål
Spidskål er et havekål i nær familie med hvidkål.
Sæson: Juni – oktober
Rødkål
Rødkål er et havekål som de fleste andre på denne side, men det er jo så det med rødkål at det er ret rødt, og det er så faktisk ikke rigtigt for nogle rødkål er blå. Forklaringen er, at rødkålen får sin farve fra anthocyaniner, og når rødkålen dyrkes i sur jord, så bliver rødkålen rød og hvis den har været dyrket i neutral jord, så bliver den blå.
Sæson: September – januar
Blomkål
Blomkål er en af de populæreste kåltyper idag. Specielt i dag med hypen omkring LCHF og andre retter, hvor der sættes fokus på at ekskludere kulhydrater, men for så vidt også at der er ret få kalorier i grøntsagen.
Vi har faktisk en lang række blomkålsretter, som du kan læse om i vores side her om blomkålsretter.
Sæson: Juni – november
Opskrifter med kål
Nedenfor får du en god oversigt over opskrifter som du kan finde her på siden med kål.

Rødkål
Rødkål – altså som i kogt/syltet rødkål – er tilbehør, som vi ofte forbinder med jul. Men rødkål smager fortræffeligt til rigtig mange retter – ikke kun dem, vi forbinder


Stegt spidskål
Stegt spidskål – det skal du prøve! Spidskål har trukket det lod i danskernes madvaner at blive brugt stort set som hvidkål. Det vil sige stuvet eller i salater. Og det

Grønlangkål
Grønlangkål er en egnsret fra Jylland. Den er også kendt i Nordtyskland, Halland og det nordvestlige Skåne. I de to sidstnævnte anses grønlangkål som julemad, og det gør mange danskere

Stuvet hvidkål
Stuvet hvidkål. Mums! Det vækker barndomsminder om kåldunster i køkkenet, som kunne mere end blot fornemmes i indkørslen, når man trak sin cykel ind i skuret, når man kom hjem

Rødkålssalat
Rødkålssalat er et lækkert, frisk tilbehør til varme retter. Den har godt af at stå og trække lidt, men den kan sagtens spises samme dag, som den er lavet. I

Broccolitærte
Broccolitærte – Det er ikke svært at lave tærte – heller ikke fra bunden af, men selvfølgelig tager det lidt længere tid end hvis du har en færdiglavet tærtedej. Men

Stuvet grønkål
Stuvet grønkål er grønkål i en hvid sovs – kort sagt. En stuvning er grøntsager – eller kød, fisk eller fjerkræ – der har simret i en væske – vand,

Hvidkålssuppe
Hvidkålssuppe er en mættende, nærende og varmende efterårs- eller vintersuppe. Søger du på nettet efter hvidkålssuppe findes der mange varianter. Fra den nemme over den cremede til den gode gammeldags,

Grønkålssuppe
Grønkålssuppe er en rigtig efterårs- og vinterspise. Det er sæson for grønkål, og det er sæson for suppe. Det er så ikke en rigtig hurtigmumsret, for godt nok er den mums,

Stuvet spidskål
Stuvet spidskål – Spidskål kan både grilles, lynsteges, dampes, spises råt – nå ja, og stuves. Spidskål kan bruges til det samme, som du bruger hvidkål til, men det er

Broccolisalat
Broccolisalat – Det er lækkert, det er sundt, det er nemt, og det smager fremragende! Så man forstår godt ,at broccolisalat er en af de mest populære salater i Danmark. Her

Karrykål
Karrykål er nemt og hurtigt at lave, hvis du står og mangler noget lækkert tilbehør til den stegte kylling eller fisk. Men samtidig kan karrykål også fungere som en selvstændig

Grønkålssalat med ristede kikærter
Grønkålssalat med ristede kikærter – en nem og lækker salat med crunchy grønkål, sur/sød tahindressing og sprøde, ristede kikærter. En sund og lækker hverdagssalat, som kan smides sammen på kun

Brunkål
Brunkål er ikke en kåltype som hvidkål, rødkål og grønkål. Brunkål er rigtig god, gammeldags, dansk husmandskost. En rigtig simreret, der tager tid at lave. Brunkål er, som navnet antyder, brunet


Spidskålssalat
Spidskål er en ”let” kål. Så selvom du ikke er så glad for kålsmag, så er det ikke sikkert at det forholder sig lige sådan med spidskål. Prøv for eksempel

Grønkålssalat med æbler
Grønkålssalat – Grønkål er noget af det sundeste du kan byde din krop. Mange tænker nok straks på grønlangkål eller stuvet grønkål, og bevares grønkålen er da stadig sund, men