Kålretter
Kålretter – Kål nogle hader det men langt de fleste syntes faktisk det er rigtig godt i maden. Nå ja så er det jo også sundt – og det er noget de fleste elsker ved kål!
Her på siden kan du læse forslag til opskrifter med kål, men først lidt om kål.
Kåltyper
Der findes mange forskellige typer kål. Nedenfor har du de mest brugte i det danske køkken.
Savoykål
Savoykål er en lækker lille rund sag. Den har krøllede blade, og bliver i Danmark oftest brugt i salater, men den bruges af mange også i Borscht og Sauerkraut. Savoykål stammer formodentligt fra England eller Holland, og er navngivet efter den franske region Savoy.
Sæson: september-december
Hvidkål
Hvidkål har et rundt grønblegt hoved. Det er en afart af havekål, og så er det en ret, der bliver brugt mange steder i verden i lokale specialiteter som for eksempel i Tyskland, hvor det oftest bruges i Sauerkraut, i Irland i Colcannon og i Frankrig i Potee.
Hvidkål er rig på C-vitaminer og K-vitaminer, og så indeholder hvidkål mange kostfibre.
Hvidkål bruges ofte i salater og supper. Jeg hader hvidkål i supper, men det er nok mest af alt fordi jeg var for lang tid på den amrikanske kur (også kendt som suppekuren), til gengæld, syntes jeg, det smager det superlækkert at lynstege hvidkål.
Sæson: Juli – februar
Glaskål
Glaskål er også kendt som knudekål. Glaskål har et mindre lysegrønt hoved. Inden du bruger glaskål, så skal du først skrælle glaskålen.
Sæson: September – januar
Broccoli
Broccoli er ikke en særlig dansk grønsag. Den blev først introduceret til Danmark i 1957 og det var først i 1980erne, at man kunne købe de ægte bromkål, og ikke som tidligere i frossen tilstand. Broccoli har i det italienske køkken eksisteret i over 2000 år. Broccoli stammer fra Latin og betyder noget i stil med grene eller arme.
Sæson: Juni – november
Rosenkål
Rosenkål hedder på engelsk Brussel Sprouts, og ja man mener, at rosenkål stammer fra Belgien. De blev dog først udbredt omkring år 1800. Rosenkål har et rigtig godt niveau af c-vitaminer.
Sæson: Oktober – februar
Spidskål
Spidskål er et havekål i nær familie med hvidkål.
Sæson: Juni – oktober
Rødkål
Rødkål er et havekål som de fleste andre på denne side, men det er jo så det med rødkål at det er ret rødt, og det er så faktisk ikke rigtigt for nogle rødkål er blå. Forklaringen er, at rødkålen får sin farve fra anthocyaniner, og når rødkålen dyrkes i sur jord, så bliver rødkålen rød og hvis den har været dyrket i neutral jord, så bliver den blå.
Sæson: September – januar
Blomkål
Blomkål er en af de populæreste kåltyper idag. Specielt i dag med hypen omkring LCHF og andre retter, hvor der sættes fokus på at ekskludere kulhydrater, men for så vidt også at der er ret få kalorier i grøntsagen.
Vi har faktisk en lang række blomkålsretter, som du kan læse om i vores side her om blomkålsretter.
Sæson: Juni – november
Opskrifter med kål
Nedenfor får du en god oversigt over opskrifter som du kan finde her på siden med kål.