Kålretter

Kålretter – Kål nogle hader det men langt de fleste syntes faktisk det er rigtig godt i maden. Nå ja så er det jo også sundt – og det er noget de fleste elsker ved kål!

Her på siden kan du læse forslag til opskrifter med kål, men først lidt om kål.

Kåltyper

Der findes mange forskellige typer kål. Nedenfor har du de mest brugte i det danske køkken.

Savoykål

Savoykål er en lækker lille rund sag. Den har krøllede blade, og bliver i Danmark oftest brugt i salater, men den bruges af mange også i Borscht og Sauerkraut. Savoykål stammer formodentligt fra England eller Holland, og er navngivet efter den franske region Savoy.

Sæson: september-december

savoykål

Hvidkål

Hvidkål har et rundt grønblegt hoved. Det er en afart af havekål, og så er det en ret, der bliver brugt mange steder i verden i lokale specialiteter som for eksempel i Tyskland, hvor det oftest bruges i Sauerkraut, i Irland i Colcannon og i Frankrig i Potee.

Hvidkål er rig på C-vitaminer og K-vitaminer, og så indeholder hvidkål mange kostfibre.

Hvidkål bruges ofte i salater og supper. Jeg hader hvidkål i supper, men det er nok mest af alt fordi jeg var for lang tid på den amrikanske kur (også kendt som suppekuren), til gengæld, syntes jeg, det smager det superlækkert at lynstege hvidkål.

Sæson: Juli – februar

hvidkål

Glaskål

Glaskål er også kendt som knudekål. Glaskål har et mindre lysegrønt hoved. Inden du bruger glaskål, så skal du først skrælle glaskålen.

Sæson: September – januar

glaskål

Broccoli

Broccoli er ikke en særlig dansk grønsag. Den blev først introduceret til Danmark i 1957 og det var først i 1980erne, at man kunne købe de ægte bromkål, og ikke som tidligere i frossen tilstand. Broccoli har i det italienske køkken eksisteret i over 2000 år. Broccoli stammer fra Latin og betyder noget i stil med grene eller arme.

Sæson: Juni – november

broccoliRosenkål

Rosenkål hedder på engelsk Brussel Sprouts, og ja man mener, at rosenkål stammer fra Belgien. De blev dog først udbredt omkring år 1800. Rosenkål har et rigtig godt niveau af c-vitaminer.

Sæson: Oktober – februar

broccoliSpidskål

Spidskål er et havekål i nær familie med hvidkål.

Sæson: Juni – oktober

spidskålRødkål

Rødkål er et havekål som de fleste andre på denne side, men det er jo så det med rødkål at det er ret rødt, og det er så faktisk ikke rigtigt for nogle rødkål er blå. Forklaringen er, at rødkålen får sin farve fra anthocyaniner, og når rødkålen dyrkes i sur jord, så bliver rødkålen rød og hvis den har været dyrket i neutral jord, så bliver den blå.

Sæson: September – januar

rødkålBlomkål

Blomkål er en af de populæreste kåltyper idag. Specielt i dag med hypen omkring LCHF og andre retter, hvor der sættes fokus på at ekskludere kulhydrater, men for så vidt også at der er ret få kalorier i grøntsagen.

Vi har faktisk en lang række blomkålsretter, som du kan læse om i vores side her om blomkålsretter.

Sæson: Juni – november

blomkålKinakål

Grønkål

 

Opskrifter med kål

Nedenfor får du en god oversigt over opskrifter som du kan finde her på siden med kål.

Karrykål

Karrykål – Denne opskrift på karrykål er lavet med hvidkål, men du kan også sagtens lave den med spidskål. Karrykål er en dejlig tilbehørsret, som mange der søger sunde alternativer til kartoffel og pastaretter kan bruge.

karrykål

Brunkål

Brunkål – Hvis du nu undrer dig over at brunkål ikke er ligestillet med kåltyper som rødkål og hvidkål, så er der en ganske naturlig grund. Brunkål er noget man tilbereder i et køkken og ikke dyrker i naturen. Faktisk er denne ospkrift på brunkål lavet på hvidkål. Grunden til det så alligevel hedder brunkål er fordi, at den får den her karakteristiske brune farve, som du kan se nedenfor på billedet.

brunkål

Grønkålssalat

Grønkålssalat – Ja det kommer nok ikke som den store overraskelse, at denne ret er baseret primært på grønkål. Denne opskrift på grønkålssalat indeholder udover grønkål sådan set bare æbler, og nå ja så en lækker lille dressing. Du kan se grønkålssalaten nedenfor på billedet.

grønkålssalat

Spidskålssalat

Spidskålssalat – Den her spidskålssalat er lige som grønkålssalaten lavet med æbler. Den er dog lidt mere avanceret og der er både mandler og sesamfrø i denne spidskålssalat. Der er også et forslag til en dressing, og ja en af grunden til spidskål er så populært er, at man nærmest taber sig af at spise spidskål… Og ja for os med lidt for meget på siden, så er det jo en rigtig god grund til at spise spidskålssalat i sig selv.

spidskålssalat

Stuvet hvidkål

Stuvet hvidkål – Mums stuvet hvidkål er når der går jul i kållene. Stuvet hvidkål er en helt klassisk dansk juleret, men tidligere var der også rigtig mange, der serverede stuvet hvidkål året rundt som tilbehør til frikadeller og hvad det nu ellers kunne være.

stuvet hvidkål

Hvidkålssalat

Hvidkålssalat – Den her hvidkålssalat er faktisk utrolig simpel at lave. Du skal bare bruge et hvidkål, noget koncentreret hyldeblomstsaft og så lidt revet citronskal – så er du parat til at lave hvidkålssalat.

hvidkålssalat

Rødkålssalat

Rødkålssalat – Denne variant af rødkålssalat kan jeg godt lide at servere i julen, når alt andet er så utrolig fedt og tungt, så er den her rødkålssalat et dejllig let alternativ. Denne rødkålssalat er lavet med æbler og valnøddekerner og så naturligvis rødkål.

rødkålssalat

Grønlangkål

Grønlangkål – Ja så er vi ved endnu en af julekålretterne. Grønlangkål forbinder jeg med jul, og det tror jeg også de fleste andre danskere gør. Grønlangkål er lavet af grønkål tilsat en god omgang fløde, mælk, smør og sukker, og ja det er absolut den af kålretterne du ser her på siden, der nok er mest usund – men det er jo også en juleret.

grønlangkål

Broccolisalat

Broccolisalat – Den her ret er hurtig at lave, den smager dejligt og så er den sund. Broccolisalat er en af mine favoritspiser, og da jeg er stor tilhænger af LCHF trenden, så er denne her variant naturligvis med bacon. Find opskriften på broccolisalat via linket ovenfor eller nedenfor på billedet af broccolisalat.

broccolisalat

Hvidkålssuppe

Hvidkålssuppe er en superlækker vinterspise. I denne hvidkålssuppe er der både gulerødder, kartofler, knoldselleri, porrer og naturligvis hvidkål. Du kan se et billede af hvidkålssuppen nedenfor.

hvidkålssuppe

Grønkålschips

Grønkålschips er nogle af de lidt mere specielle kålretter. Selvom grønkålschips lyder meget sundt, så er der vist lidt for meget salt og olie i dem til, at det kan betegnes som helt sundt. Til gengæld smager grønkålschips helt forrygende! Nedenfor kan du se hvor lækre grønkålschips rent faktisk ser ud!

grønkålschips

Siden med kålretter opdateres løbende

Som der kommer flere og flere kålretter ind på hurtigmums opdateres denne side løbende, så du kan finde flere og flere opskrifter herinde!