Mascarpone er en alsidig ost. Den kan bruges til et utal af retter. Lige fra tapas over hovedretter til desserter og kager.

Mascarpone er en ost, du sagtens selv kan lave selv. Det er egentlig slet ikke svært, men du er nød til at bruge en del tid!

At lave mascarpone tager den tid, den ost tager, for vallen skal skilles fra. Det sker helt af sig selv, du må bare vente. Men ud over det er der ingen ben i osteproduktionen, og det kræver heller ikke stort, forkromet udstyr. Et termometer kan dog være en fordel.

Hvad er mascarpone?

Mascarpone er en friskost eller flødeost, som det også kaldes. Og med god grund. For der er masser af fløde i. Flødeoste er de oste, der er nemmest selv at lave. Mascarpone forveksles fejlagtigt tit med ricotta. De er da også hvide begge to, men ricotta er faktisk slet ikke en ost. Ricotta er et mælkeprodukt, der bliver fremstillet af den valle, der bliver til rest, når du laver ost som for eksempel mascarpone.

Hjemmelavet mascarpone opskrift

Men hvordan laver du så din egen lækre mascarpone? Det er ganske enkelt. Mascarpone består af fløde og syre. Nogle opskrifter indeholder også creme fraiche, men ikke min. Fløde og syre. Rent og enkelt.

Mængde:
Ca. 300 g

Tid i alt:
24T

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til mascarpone

  • ½ l piskefløde – og her dur diverse former for madlavningsfløder ikke. Der er mel i, og der skal ikke være mel i mascarpone
  • 1 spsk. citronsaft

Ja, det var så det. Så går vi i gang.

Sådan laver du mascarpone

  1. Varm fløden op i en kasserolle til 85° C – det er her, det er rart med et termometer – rør jævnligt. Der er næsten noget meditativt ved at stå og røre i gryden og vide, at man er ved at lave ost – hjemmelavet ost. Det er da lidt blær. Den høje temperatur slår alle bakterier ihjel.
  2. Kom citronsaft i fløden, når den rette temperatur er opnået, og rør rundt. Nu begynder fløden at blive tykkere.
  3. Sæt den varme fløde i køleskabet – tildækket – og lad den stå til næste dag.
  4. Hæld fløden over i en sigte, som du har foret med et stykke muslin stof, en gammeldags stofble eller lignende. Du kan også sprætte kaffefiltre op og bruge dem til at fore sien med.
  5. Sæt igen hele herligheden i køleskabet – tildækket – i ca. 12 timer, til al vallen er dryppet fra – der bliver ikke voldsomt meget valle – og osten er blevet til en fast masse.
  6. Nu er osten færdig. Kom den i en lufttæt beholder, og opbevar den i køleskabet. Den kan holde 1-2 uger.
Stop madspild: Du kan bruge vallen i brød og boller. Erstat den samme mængde væske i bagværket, som du har valle til.

sådan laver du mascarpone

Tip: Et af de billigste ostetermometre er et langt termometer (det skal jo helst kunne stå i gryden uden at drukne), der måler fra 0 til 100° C. Men der findes mange varianter. Du kan også bruge et digitalt grilltermometer.

Mascarpone kan bruges i tiramisu, i spaghetti carbonara, i risotto eller på bruchetta. Mulighederne er mange. For du kan bruge den her ost alle de steder, hvor du ville bruge en hvilken som helst anden flødeost.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Mascarpone
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

x