Banankage

Banankage – rent retromums! En rigtig 80’kage – sammen med gulerodskagen og klassens time kagen – der aldrig går af mode. Den der har ”opfundet” banankagen er en stjerne. Bananer i kage er genialt. De bidrager med sødme, de giver fedme (sund fedme) og de holder kagen frisk i dagevis – ja, hele uger – og elsker jeg bare dens svampede, bløde konsistens.

banankage

Banankage

Mine tænder løber i vand bare ved tanken. Så det er heldigt jeg lige har bagt banankage så jeg kan snuppe mig et stykke mens jeg giver dig opskriften her. Vigtig kommentar til modenheden af bananer! Det er vigtigt at bananerne er modne – hellere overmodne end umodne. Det gør noget ved konsistensen. Hvor bananer direkte fra skrællen godt kan være kvalme at spise, når de er overmodne, så er situationen en noget anden, når de bliver bearbejdet, som her i en kage.
2.34 fra 3 stemmer
Ret: Dessert, Kage
Køkken: Dansk
Samlet tid: 24 minutter
Sværhedsgrad: nem
Antal: 4 personer
Kalorier: 693kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 1 vaniljestang
  • 2 æg
  • dl rørsukker
  • 3 gule modne bananer
  • 1 dl skyr eller græsk yoghurt
  • dl hvedemel
  • 4 tsk. bagepulver
  • Lidt flormelis – eller smeltet chokolade

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180° C.
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen.
  • Pisk æg, sukker og vaniljekorn hvidt og skummende.
  • Mos bananerne med en gaffel.
  • Rør bananmos og skyr/græsk yoghurt i dejen.
  • Bland mel og bagepulver sammen, og vend det i dejen. Du kan med fordel bruge en røremaskine til at lave alt rørearbejdet.
  • Hæld dejen i en brødform beklædt med bagepapir, og bag banankagen i ovnen i 30-40 minutter eller til der ikke hænger dej ved en kødnål eller lignende når den stikkes ned i kagen midt i.
  • Lad kagen køle af, og drys med et tyndt lag flormelis.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 693kcal | Kulhydrat: 151g | Protein: 15g | Fedt: 4g | Mættet fedt: 1g | Kolesterol: 83mg | Natrium: 151mg | Kalium: 441mg | Fiber: 5g | Sukker: 75g | Vitamin C: 8mg | Calcium: 118mg | Jern: 5mg

Du kan naturligvis og smøre smeltet chokolade ud over den.  Chokolade og banan smager pragtfuldt sammen. Men nu er den i hvert fald klar til servering, så jeg snupper lige en skive mere.

Skulle du brænde dig på ovnen når du bager denne kage – eller på andre tidspunkter – så virker bananskræller faktisk smertestillende på brandsår – og i øvrigt også på hudafskrabninger – ifølge et gammelt husråd.

Banankage med chokoladestykker

Hvis du vil lave en banankage med chokoladestykker i, så er det faktisk nogle ret små ting du skal gøre. Du skal bruge 100 gram mørk chokolade. Den skal hakkes, og så tilsætter du den hakkede chokolade til bananmos og skyr blandingen i punkt 5 – hvis du først gør det i punkt 6 er det også helt fint. Resten af opskriften er den samme. Voila så har du banankage med chokoladestykker.

Glutenfri banankage

I disse tider hvor glutenallergi og flere og flere afsværger gluten, så er det på sin plads at have en et glutenfrit alternativ. For at lave ovenstående opskrift glutenfri er det faktisk nogle relativt små ændringer, der skal til.

I stedet for 3,5 dl hvedemel skal du bruge 1 dl mandelmel og 2,5 dl kokosmel, og voila så har du en glutenfri banankage.

Sund banankage

Desserter, snacks og bagværk bliver ofte lidt udskældt for ikke at være særligt sundt. I mange tilfælde er det da også korrekt. Men du kan faktisk lave både sunde desserter, sunde snacks og ikke mindst sundt bagværk, ligesom denne sunde banankage.

Det handler om ikke at bruge for meget fedtstof – og helst ikke animalsk – og ikke at bruge for meget sukker. Der er ikke sukker i denne opskrift og kun en smule fedt i form af olie. Der er dog et par æg i – de indeholder en lille mængde mættet fedtstof, men ellers kun umættede fedtstoffer, så det kan næsten ikke blive sundere.

Sund banankage

Sund banankage

Bagværk skal helst kunne dække din trang til noget sødt. Banankagen her er sødet med dadler. Husk at pille stenene ud, hvis de ikke er uden sten. Det lyder så grimt i blenderen, og de er heller ikke behagelige at få i munden, selvom kagen er bagt.
5 fra 1 stemme
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 55 minutter
Sværhedsgrad: nem
Antal: 8 personer
Kalorier: 181kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 2 bananer – gerne overmodne
  • 6 dadler
  • 2 æg
  • ½ dl smagsneutral olie
  • ½ tsk. natron
  • ½ tsk. bagepulver
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 knsp. salt
  • 150 g mel

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175° C.
  • Tag skrællen af bananerne, kom dem i en skål sammen de udstenede dadler.
  • Slå æggene ud i blandingen, kom olien i, og blend det hele godt sammen med en stavblender.
  • Bland natron, bagepulver, vaniljesukker og salt i melet, og hælde det sammen med bananblandingen.
  • Rør det hele godt sammen.
  • Skrab dejen ud i en ca. 1 liters brød- eller sandkageform – enten en af silikone eller også en, der smurt med olie eller foret med bagepapir.
  • Sæt formen i ovnen i ca. 40-45 minutter, til den kagen er gennembagt – prøv med et metalspyd, om der hænger dej ved. Gør der det, skal den bage lidt længere tid.
  • Tag kagen ud af ovnen, hæld den ud på en rist, og lad den afkøle. Den kan spises kold eller lun.

Noter

Kagen kan drysses med lidt grofthakkede nødder eller mandler, inden den sættes i ovnen. Eller du kan lave en frosting af 100 g mørk chokolade blandet med 2-3 spsk. kokoscreme (det tykke i toppen af en dåse fed kokosmælk) og komme på, efter kagen er kølet af. 

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 181kcal | Kulhydrat: 25g | Protein: 4g | Fedt: 8g | Mættet fedt: 1g | Kolesterol: 41mg | Natrium: 40mg | Kalium: 175mg | Fiber: 2g | Sukker: 7g | Vitamin C: 3mg | Calcium: 16mg | Jern: 1mg

Tip I: Vil du undgå at bruge æg i din banankage, kan du i stedet røre 4 spsk. kartoffelmel eller majsstivelse ud i 4 spsk. vand og blande det i dejen. Det giver en lidt anden konsistens end æggene, men det binder stadig kagen fint sammen.

Tip II: Kan du ikke få fat i dadler, og er du ligeglad med, at din kage bliver lidt mindre sund, kan du erstatte dadlerne med 150 g sukker – det er alligevel en del sødme de små brune frugter bidrager med.

Kagen kan pakkes i film eller lægges i en plastikpose beregnet til fødevare og opbevares på køl. Den kan holde sig i mindst 3-4 dage.

Inspiration

Se også andre kageopskrifter for eksempel HurtigMums lækre havregrynskugler her eller Bedstefars skæg her. Eller hvis du vil holde den mere i bananstilen, så er der bananpandekager eller bananbrød her. Er dine bananer for modne eller har du bare for mange, så overvej at lave bananis af dem. Bananis er både sundt og lækkert. Det er en af de snack jeg serverer med god samvittighed for mine børn, og jeg spiser glædeligt selv med.

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
ANNONCE