Banankage
Ingredienser
- 1 vaniljestang
- 2 æg
- 2½ dl rørsukker
- 3 gule modne bananer
- 1 dl skyr eller græsk yoghurt
- 3½ dl hvedemel
- 4 tsk. bagepulver
- Lidt flormelis – eller smeltet chokolade
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180° C.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen.
- Pisk æg, sukker og vaniljekorn hvidt og skummende.
- Mos bananerne med en gaffel.
- Rør bananmos og skyr/græsk yoghurt i dejen.
- Bland mel og bagepulver sammen, og vend det i dejen. Du kan med fordel bruge en røremaskine til at lave alt rørearbejdet.
- Hæld dejen i en brødform beklædt med bagepapir, og bag banankagen i ovnen i 30-40 minutter eller til der ikke hænger dej ved en kødnål eller lignende når den stikkes ned i kagen midt i.
- Lad kagen køle af, og drys med et tyndt lag flormelis.
Nutrition
Banankage – rent retromums! En rigtig 80’kage – sammen med gulerodskagen og klassens time kagen – der aldrig går af mode. Den der har ”opfundet” banankagen er en stjerne. Bananer i kage er genialt. De bidrager med sødme, de giver fedme (sund fedme) og de holder kagen frisk i dagevis – ja, hele uger – og elsker jeg bare dens svampede, bløde konsistens.
Du kan naturligvis og smøre smeltet chokolade ud over den. Chokolade og banan smager pragtfuldt sammen. Men nu er den i hvert fald klar til servering, så jeg snupper lige en skive mere.
Skulle du brænde dig på ovnen når du bager denne kage – eller på andre tidspunkter – så virker bananskræller faktisk smertestillende på brandsår – og i øvrigt også på hudafskrabninger – ifølge et gammelt husråd.
Banankage med chokoladestykker
Hvis du vil lave en banankage med chokoladestykker i, så er det faktisk nogle ret små ting du skal gøre. Du skal bruge 100 gram mørk chokolade. Den skal hakkes, og så tilsætter du den hakkede chokolade til bananmos og skyr blandingen i punkt 5 – hvis du først gør det i punkt 6 er det også helt fint. Resten af opskriften er den samme. Voila så har du banankage med chokoladestykker.
Glutenfri banankage
I disse tider hvor glutenallergi og flere og flere afsværger gluten, så er det på sin plads at have en et glutenfrit alternativ. For at lave ovenstående opskrift glutenfri er det faktisk nogle relativt små ændringer, der skal til.
I stedet for 3,5 dl hvedemel skal du bruge 1 dl mandelmel og 2,5 dl kokosmel, og voila så har du en glutenfri banankage.
Sund banankage
Desserter, snacks og bagværk bliver ofte lidt udskældt for ikke at være særligt sundt. I mange tilfælde er det da også korrekt. Men du kan faktisk lave både sunde desserter, sunde snacks og ikke mindst sundt bagværk, ligesom denne sunde banankage.
Det handler om ikke at bruge for meget fedtstof – og helst ikke animalsk – og ikke at bruge for meget sukker. Der er ikke sukker i denne opskrift og kun en smule fedt i form af olie. Der er dog et par æg i – de indeholder en lille mængde mættet fedtstof, men ellers kun umættede fedtstoffer, så det kan næsten ikke blive sundere.
Sund banankage
Ingredienser
- 2 bananer – gerne overmodne
- 6 dadler
- 2 æg
- ½ dl smagsneutral olie
- ½ tsk. natron
- ½ tsk. bagepulver
- 1 tsk. vaniljesukker
- 1 knsp. salt
- 150 g mel
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175° C.
- Tag skrællen af bananerne, kom dem i en skål sammen de udstenede dadler.
- Slå æggene ud i blandingen, kom olien i, og blend det hele godt sammen med en stavblender.
- Bland natron, bagepulver, vaniljesukker og salt i melet, og hælde det sammen med bananblandingen.
- Rør det hele godt sammen.
- Skrab dejen ud i en ca. 1 liters brød- eller sandkageform – enten en af silikone eller også en, der smurt med olie eller foret med bagepapir.
- Sæt formen i ovnen i ca. 40-45 minutter, til den kagen er gennembagt – prøv med et metalspyd, om der hænger dej ved. Gør der det, skal den bage lidt længere tid.
- Tag kagen ud af ovnen, hæld den ud på en rist, og lad den afkøle. Den kan spises kold eller lun.
Noter
Nutrition
Tip I: Vil du undgå at bruge æg i din banankage, kan du i stedet røre 4 spsk. kartoffelmel eller majsstivelse ud i 4 spsk. vand og blande det i dejen. Det giver en lidt anden konsistens end æggene, men det binder stadig kagen fint sammen.
Tip II: Kan du ikke få fat i dadler, og er du ligeglad med, at din kage bliver lidt mindre sund, kan du erstatte dadlerne med 150 g sukker – det er alligevel en del sødme de små brune frugter bidrager med.
Kagen kan pakkes i film eller lægges i en plastikpose beregnet til fødevare og opbevares på køl. Den kan holde sig i mindst 3-4 dage.
Inspiration
Se også andre kageopskrifter for eksempel HurtigMums lækre havregrynskugler her eller Bedstefars skæg her. Eller hvis du vil holde den mere i bananstilen, så er der bananpandekager eller bananbrød her. Er dine bananer for modne eller har du bare for mange, så overvej at lave bananis af dem. Bananis er både sundt og lækkert. Det er en af de snack jeg serverer med god samvittighed for mine børn, og jeg spiser glædeligt selv med.
9 Responses
Havde helt glemt, hvor godt det smager!
Hej Beate og HurtigMums,
Jeg elsker din opskrift på banankage! Det er en virkelig lækker opskrift, og kagen er altid så saftig og svampet. Det er nok den bedste banankage jeg nogensinde har bagt. Jeg bruger altid overmodne bananer, da jeg synes det giver mest smag. Hvor mange bananer vil du anbefale til denne opskrift?
Jeg har også prøvet at lave en chokolade banankage ved at hakke chokolade groft og tilsætte den til dejen. Det blev en rigtig god kage! Men jeg har et spørgsmål: Hvis jeg vil have en mere chokolade smag, kunne jeg så smelte chokoladen først, og så røre det ind i dejen? Og hvad med hvid chokolade, tror du det kunne smage godt?
I denne omgang har jeg tænkt mig at bage kagen i en stor bradepande, da jeg skal servere den for mange mennesker til en fest. Tror du jeg skal gange opskriften op, og i så fald, hvor mange gange?
Et sidste spørgsmål: kan banankage fryses? Jeg tænker det kunne være godt at have en lækker banankage i fryseren til de dage, hvor jeg bare har lyst til et stykke kage, men ikke har tid til at bage.
Mange tak på forhånd for dine svar, og tak for alle dine lækre opskrifter på bloggen.
Med venlig hilsen,
Louise
Hej Louise
Beate holder lige lidt velfortjent ferie, så jeg tillader mig at svare i stedet for 🙂
Jeg er glad for at høre, at du bruger overmodne bananer. I denne opskrift anbefaler jeg at bruge 3 godt modne bananer. Men hvis du har en særlig sød tand, kan du sagtens tilføje en ekstra moden banan.
Din idé med chokolade banankage lyder rigtig lækker. Du kan absolut smelte chokoladen først, det vil blot gøre din banankage endnu mere chokolade-rig. Jeg synes, det er en rigtig god idé! Hvid chokolade vil også være lækkert, men jeg vil råde dig til at hakke det groft og blande det i dejen, da det kan blive meget sødt, hvis det er smeltet.
Hvis du skal bage kagen i en stor bradepande, vil jeg anbefale at du ganger opskriften op med 1,5-2 gange, afhængigt af størrelsen på din bradepande. Hold øje med kagen, da bagetiden kan variere. Brug en strikkepind eller tandstik til at tjekke, om kagen er færdig – den skal komme ud ren.
Hvad angår fryseren, så kan banankage sagtens fryses. Sørg for at kagen er helt afkølet først, og pak den derefter ind i plastfolie eller put den i en frysepose. Husk at tage den ud af fryseren et par timer før du skal servere den, så den kan nå at tø op ved stuetemperatur.
Jeg håber, det var svar på alle dine spørgsmål. Ellers er du altid velkommen til at skrive igen. Jeg håber, din fest bliver en stor succes, og at din banankage falder i god smag!
Rigtig god fornøjelse med bagningen og tak fordi du følger med på bloggen!
Med venlig hilsen,
Laust Kehlet
Hej HurtigMums,
Jeg har været ret nysgerrig her på det seneste omkring banankagens historie i Danmark. Ved du tilfældigvis, hvornår banankage først blev introduceret i Danmark?
Venlig hilsen
Nina
Hej Nina,
Tak for dit spørgsmål! Banankagen, som vi kender den i dag, er faktisk en relativ ny tilføjelse til det danske køkken. Det præcise tidspunkt er svært at fastslå, men det er sikkert at sige, at banankage blev mere populært i Danmark i løbet af det sidste halve århundrede, hovedsageligt fra 1970’erne og fremefter.
Det er interessant at bemærke, at populariteten af banankage steg i takt med globaliseringen og den øgede adgang til eksotiske frugter som bananer. Før det var bananer ikke almindeligt tilgængelige i Danmark, og derfor var banankage ikke en del af den traditionelle danske bagning.
Dog skal det siges, at forskellige versioner af kager med frugt og nødder har eksisteret i mange kulturer i århundreder, så man kan argumentere for, at banankagen har dybere rødder.
Håber det svarer på dit spørgsmål. Hvis du har mere nysgerrighed omkring banankage eller nogen andre opskrifter, så tøv ikke med at spørge!
Med venlig hilsen,
Laust Kehlet
Hej
Jeg har længe undret mig over, hvorfor en svampet banankage er blevet så populær. Kan du give nogen forklaring på det?
AS
Hej Anne Sofie,
Det er et rigtig godt spørgsmål! Jeg tror, at der er mange grunde til, at en svampet banankage er så populær.
For det første, smagen af modne bananer i en kage er bare utrolig lækker. Bananer giver en naturlig sødme, hvilket gør at man ikke behøver at tilsætte så meget ekstra sukker. Derudover har bananer en dejlig blød tekstur, som bidrager til kagens saftighed og svampethed.
For det andet, en svampet banankage er en god måde at anvende overmodne bananer på, som man ellers kunne finde på at smide ud. Det er altså både en velsmagende og bæredygtig løsning.
For det tredje, så er banankage en nem kage at bage. Det er en god ‘begynder’-kage, da den er svær at få til at fejle, og det kan booste selvtilliden i køkkenet.
Og sidst men ikke mindst, så er en svampet banankage utrolig alsidig. Man kan tilføje chokolade, nødder, krydderier og meget andet for at variere smagen.
Håber det hjælper med at give dig et indblik i, hvorfor den svampede banankage er så elsket!
Med venlig hilsen,
Laust Kehlet
Hej Laust,
Jeg overvejer at prøve at blande både hvid og mørk chokolade i banankagen næste gang jeg bager den. Hvad tror du om den idé, og hvilken effekt vil det have på kagens smag og konsistens?
Venlig hilsen
Louise
Hej Louise,
Det lyder som en fremragende idé at blande både hvid og mørk chokolade i din banankage! Det vil helt sikkert tilføje en interessant dybde til kagens smag.
Mørk chokolade vil give en intens og let bitter smag, som vil balancere den naturlige sødme fra bananerne. På den anden side har hvid chokolade en sødere, mere cremet smag, der kan tilføje en ekstra dimension af lækkerhed til kagen.
I forhold til kagens konsistens, hvis du hakker chokoladen groft og fordeler den jævnt i dejen, vil du finde små, lækre chokoladebidder spredt igennem kagen. Disse vil smelte lidt under bagningen og give en vidunderlig, smeltende tekstur, når kagen er varm. Når kagen er afkølet, vil chokoladebidderne give en behagelig “crunch”.
En ting at huske er at balancere mængderne af hvid og mørk chokolade, så ingen af smagene bliver for dominerende. Du kan eventuelt starte med en lige fordeling og justere efter smag.
Det lyder som en lækker variation på opskriften, og jeg er sikker på, at det vil blive et hit. God fornøjelse med bagningen!
Med venlig hilsen,
Laust Kehlet