Salat Nicoise eller salade Nicoise, som det faktisk hedder, er en regional specialitet fra egnen omkring Nice. Nicoise udtales niswaz. Det er en salat, der mætter så godt, at du sagtens kan servere den som en hovedret – en kold hovedret vel at mærke – evt. med et stykke godt brød til.

Salade Nicoise anrettes traditionelt på en bund af salatblade. Herpå kan lægges diverse ingredienser, som kan variere. Men traditionelt er det grønne bønner, tomater, tun, sorte oliven og kogte æg. Herudover kan der også være små kartofler, ansjoser, rød peber, skalotteløg og artiskokker. Salaten servers med en vinaigrette med dijonsennep. Der er et hav af variationer af salat Nicoise. Herunder får du min variant.

Salat Nicoise – opskrift

Salaten bliver ikke, som en klassisk salat, blandet i en salatskål. Den bliver portionsanrettet, så de forskellige ingredienser ligger adskilt og mere eller mindre synlige.

Antal personer:
4

Tid i alt:
20M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til salat Nicoise

  • 2 gulerødder
  • 2 løg
  • 1-2 tsk. sellerisalt – du kan også bruge et stykke knoldselleri, men jeg synes, det giver en for kraftig smag af selleri, så derfor bruger jeg sellerisalt
  • 15 g smør
  • 1-1½ kg oksesteg – tykkam (evt. snøret), tyksteg, tyndbov … det betyder ikke så meget i slow cookeren, dér bliver alt kød mørt
  • ½ l vand
  • Fløde til jævning
  • Kulør
  • Salt og peber

Sådan laver du salat Nicoise

  1. Kog æggene smilende. Se under opskriften. Og skær dem herefter i både.
  2. Pil salatbladene fra hinanden, og skyl og slyng dem.
  3. Skyl slikærterne, og skær dem igennem på den lange led langs med ”tråden”.
  4. Lad tunen dryppe af.
  5. Hak rødløget.
  6. Anret salatbladene på 4 tallerkener.
  7. Fordel og anret slikærter, rødløg, tomater, tun, æg og oliven oven på salatbladene.
  8. Drys æggene med lidt salt og peber.
  9. Pisk en dressing sammen af olie, eddike, honning og sennep, og smag til med salt og peber.
  10. Dryp dressingen over salaten, og servér.

Smilende æg

Sæt en gryde med vand over at koge. Kom æggene forsigtigt i ét ad gangen med en ske, når vandet koger. Kog uden låg i … Det er svært at sige, hvor lang tid smilende æg skal koge. Det afhænger i høj grad af størrelsen på æggene, men sådan en seks minutters tid for et æg af medium størrelse.

Undgå, at skallen går i stykker

Når ægget tages direkte fra køleskabet og lægges i det kogende vand, kan æggeskallen godt gå i stykker. Det skal du helst undgå, for hviden løber ud, og vandet løber ind.

Tag skeen, og kom kogende vand i den. Dyp æggets brede ende i vandet i kort tid. Læg derefter ægget ned i skeen, og sænk det ned i det kogende vand. Så undgår du, at ægget går i stykker.

 

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Salat Nicoise
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug