Syltede squash – Mangler du lidt anderledes surt til leverpostejsmaden eller andestegen, så skal du prøve syltede squash. I vores familien er vi ikke vilde med squash, normalt heller ikke syltede. Men opskriften herunder er undtagelsen.
Det er så heller ikke sådan, at vi altid går uden om squash. Faktisk spiser vi gerne squashkage og også ratatouille, hvor der jo som bekendt også er squash i.
Opskrift på syltede squash
Syltede squash opskrift
Ingredienser
- 2 squasher – ca. ½ kg
- 2 tsk. salt
- 2½ dl lagereddike – jeg bruger den klare men det udelukkende for et syns skyld
- 150 g sukker
- ½ spsk. gule sennepskorn
- 1 lille stang kanel – eller et par stjerneanis
- 5 sorte peberkorn
- En kvist timian
Sådan gør du
- Skræl squasherne, skær dem over på langs, og skrab kernerne ud.
- Kernerne kasseres, og squashhalvdelene skæres i tykke skiver.
- Kom dem i en skål, og drys saltet over.
- Vend godt rundt, så alle stykker får salt.
- Sæt dem i køleskabet tildækket til næste dag.
- Hæld væden fra squasherne, skyl dem grundigt i iskoldt vand, og lad dem dryppe godt af – evt. kan du duppe dem tørre i et rent viskestykke.
- Hæld eddike, sukker, sennepskorn, kanelstang, peberkorn og timian i en kasserolle, og bring det i kog.
- Lad det koge, til sukkeret er opløst – ikke længere. Faktisk skal det bare lige i kog, så er sukkeret også opløst.
- Kom de afdryppede squashstrimler i et skoldet, evt. atamonskyllet glas, hæld lagen ud over, og luk straks for glassene.
Når de syltede squash er afkølede, kan de spises. De kan holde sig i op til et år eller mere, hvis du skyller dine glas med atamon eller lidt spiritus. Opbevar dem køligt og mørkt.
Bruger du ikke atamon eller spiritus, kan de holde sig i køleskabet i et par måneder.
Syltede squash som græskar
Squasher kan også syltes på samme måde som græskar. Lad squashstrimlerne trække i vand, der er tilsat 10 g salt og 2 cl eddike pr. liter vand, i et døgn.
Dagen efter blander du en sukkerlage af 2½ dl eddike, 500 g sukker og en stang vanilje, som du har flækket, pr. kg squash og bringer det i kog.
Tag squashstrimlerne op af saltlagen, og kog dem i sukkerlagen i 10-15 minutter.
Fordel squasherne i skoldede, evt. atamonskyllede glas, og hæld lagen over, så den dækker. Luk for glassene, og stil dem mørkt og køligt.
Men som nævnt, er min favorit klart den første – squasher syltet som asier.
Er du slet ikke til squash, så smager syltede agurker også godt på en leverpostejmad eller til stegen eller andre retter, du vil servere surt til. Se også opskriften på syltede rødløg her.