Risotto er en af de mest anvendte måder at koge ris på i Italien. Det forstår jeg godt. Jeg er ikke vild med ris – altså løse ris – men sådan nogle som er klistret godt sammen til en nærmest sovseagtig ting … se det er lige mig.

Risotto spises som regel som tilbehør eller som en forret i Italien. Den består som oftest af  risottoris, bouillon, smør, vin, løg og måske andre grøntsager. I Danmark spises risotto oftest som hovedret, så her adskiller vi os markant fra den italienske originale brug.

Hvad er risottoris?

Risene som anvendes til risotto er som regel runde, medium- eller kortkornede, hvide ris med meget stivelse og lidt glukose. De skal jo kunne suge væden og frigive stivelse så de bliver klistrede. Du kan købe risottoris i velassorterede dagligvarebutikker.

Mange vil nok forsværge at man ikke kan lave risotto på andet en smør – ægte smør – men det er altså noget sludder. Jeg har lavet risotto på smør, stegemargarine, olie og en blanding af olie og smør eller margarine med godt resultat.

risotto

Risotto med svampe

Denne her er lavet med en blanding af olie og smør.

Til fire personer skal du bruge

  • 7½ dl grøntsagsbouillon
  • 2 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. olie
  • 30 g smør
  • 200 g risottoris
  • 2 dl hvidvin
  • 125 g mascarpone
  • 40 g parmesan
  • Citronsaft
  • 1 bdt. purløg
  • 500 g svampe – frit valg på alle hylder, du må også gerne blande
  • Salt og peber

Sådan laver du risotto

  1. Varm bouillonen i en gryde og hold den varm – evt. ved at lade den stå på laveste blus.
  2. Hak skalotteløg og hvidløg fint.
  3. Sauter dem i olien og halvdelen af smørret i en sauterpande eller gryde til løgene er klare – de skal ikke brune.
  4. Tilsæt risene, og lad dem sautere med i et minuts tid.
  5. Tilsæt hvidvin, og krydr med salt (ikke for meget, bouillon salter også). Lad vinene koge næsten helt væk.
  6. Skrue ned for varmen så det kun lige simrer.
  7. Tilsæt nu bouillonen lidt ad gangen – sådan en lille øseskefuld eller lignende – mens du rører rundt i risottoen. Lad risene suge næsten al bouillonen før du igen hælder en skefuld i panden. Fortsæt på denne måde til risene er møre, men stadig har bid – ca. 15-20 minutter.
  8. Fjern panden/gryden fra varmen, og rør mascarpone og fintrevet parmesan i risottoen. Bliver risottoen for fast, så tilsæt mere bouillon. Risottoen skal være cremet. Smag til med salt, peber og citronsaft. Lad risottoen trække i 3-4 minutter.
  9. Rist imens svampene i resten af smørret, og krydr dem med salt og peber. Vend dem i risottoen og drys med klippet purløg. Servér med det samme.

Så er der serveret risotto og uanset om du spiser det til forret eller hovedret, så god appetit. Vi elsker den her opskrift og vi håber du kommer til at elske den lige så meget som os 🙂

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 25 minutter

Og så lige et madcitat:

“Jeg laver mad med vin. Og nogle gange tilsætter jeg også vin til maden.” – W.C. Fields

Se også de lækre retter: Mørbradgryde og lammeragout – God fornøjelse!

Husk du kan følge HurtigMums på Facebook og YouTube.

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Risotto
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

x