Paella – Alt i én pande – eller alt i én gryde – nemmere bliver det ikke, og det er lige præcis, hvad paella er. Paella er en risret fra Spanien – som kan laves af alt muligt. Det er sådan en rigtig en meter pande – alt inden for en meter ryger i panden. Den eneste regel er, at der skal være ris i, og den skal krydres med safran.
Safran er dyrt – voldsomt dyrt – vi snakker 10.000 – 20.000 kr. pr. kg, afhængig af sort. Safran er lavet af den yderste, tørrede del af griflen på safran-krokus, og der skal 75.000 – 100.000 blomster til 1 kg safran. Til gengæld kan man købe safran i meget små portioner. Under ½ gram er ikke ualmindeligt, og der skal da heller ikke vanvittigt meget i, for blot en lille smule safran tilfører en fantastisk smag, duft og farve til din paella.
Opskrift på paella

Paella – opskrift
Ingredienser
- 10 forårsløg
- 4 røde peberfrugter
- ½ dl solsikkeolie
- 5 dl risottoris og 1 dl basmatiris – jeg var løbet tør for risottoris
- ½-¾ tsk. safran
- 2-2½ dl hvidvin – et godt skvæt fra flasken
- 7 dl grøntsagsbouillon
- 600 g rejer eller ca. 1 kg hvis du vælger dem med skal – jeg havde lidt af hver, både de små grønlandske og dem, der har fået lov at beholde halespidsen på
- 2 usprøjtede citroner
- Salt og peber
Sådan gør du
- Vi skar peberfrugtens kød – uden kerner og stok – i tern.
- Derefter skar vi forårsløgene – uden roden – i skrå stykker på et par cm.
- Halvdelen af olien blev varmet i en stor pande, og grøntsagerne blev svitset heri i et par minutter, hvorefter de blev taget op og resten af olien hældt på panden.
- Ris og safran blev svitset, til risene var gennemsigtige.
- Hvidvin blev tilsat og kogt ned, til vinen næsten var væk.
- Herefter blev bouillonen tilsat, og det hele simrede under tætsluttende låg i ca. 20 minutter, til risene var næsten færdige.
- Imens blev citronerne skåret i både.
- Da de 20 minutter var gået, kom de svitsede grøntsager og rejerne i risen og varmet godt igennem.
- Salt og peber blev tilført efter smag, og der blev pyntet med citronbådene.
- Paellaen blev sat på bordet i panden.
Vi spiste flute til – ikke hjemmebagte, men jeg havde dog lige peppet de færdigkøbte op ved at dryppe skorpen med citronsaft, penslet med flydende honning og drysset med korianderfrø og fennikelfrø og grillet dem i 5-7 minutter.
Paellaen kan selvfølgelig lige så godt laves på komfuret.
Se også opskriften polenta for ægte sydlandsk stemningsmad.