Laksetærte – Laks smager jo skønt – det synes de fleste, selv dem der ellers ikke kan lide fisk – og røget laks smager endnu bedre.
Butterdej smager også skønt, så hvorfor ikke kombinere disse to virkeligt lækre stykker mundgodt og bruge dem til en fortrinlig tærte.
Jeg elsker kombinationen, og laksetærte kan gøre det godt både på brunchbordet eller som en let aftensmad.
Hvis du så ovenikøbet tilfører lidt umami i form af parmesan og fløde, og serverer en salat med salatløg og cherrytomater til, så bliver det ikke mere mundvandsløbende.
Opskrift på laksetærte

Laksetærte med røget laks – opskrift
Ingredients
- 300 g røget laks – både varm- og koldrøget kan bruges
- 1½-2 porrer – afhængig af størrelse
- 200 g rosenkål – friske eller frosne
- 1 fed hvidløg
- 1 rulle butterdej 270 g
- 2½ dl fløde
- ½ dl mælk
- 4 æg
- Lidt muskatnød efter smag
- Parmesanost
- Salt og peber
Instructions
- Tænd ovnen på 160° C.
- Skær laksen i tern på ca. 2 x 2 cm.
- Skær porrer og rosenkål i grove stykker – bruger du frisk rosenkål så fjern de groveste blade og det nederste af stokken inden.
- Blancher grøntsagerne i let saltet vand i et minuts tid – ved at komme dem i det kogende vand og efterfølgende overhælde dem med iskoldt vand og herefter lade dem dryppe af.
- Vend laks, de blancherede grøntsager og presset hvidløg sammen.
- Beklæd en passende form med butterdejen, og fordel laks og grøntsager i dejen – skær evt. dejen til så den passer. Gem resterne til pynt.
- Pisk fløde, mælk, æg, salt, peber og revet muskat sammen, og fordel det over laks og grøntsager.
- Riv parmesanost henover. Lav strimler, blomster, blade eller lignende af eventuel restdej, og læg oven på tærten.
- Bag tærten i ca. 20 minutter til den er fast. Bagetiden kan variere afhængig af formens diameter, jo mindre diameter jo længere bagetid.
Notes
Til denne lækre laksetærte med røget laks serverer jeg gerne en salat lavet af halve cherrytomater, salatløg i ringe og plukket salat. Herforuden marinerer jeg noget fennikel i tynde skiver i et opkog af hvidvin, peberkorn, laurbærblade, korianderfrø og frisk timian. Når lagen og fennikel er kølet af tager jeg fennikelskiverne op, og drysser dem salt og hælder citronsaft over dem. Marinaden sier jeg efterfølgende og tilsætter olivenolie og bruger den som dressing til salaten. Jeg serverer tærten med f.eks. The Fist Lady, Chardonay, som er en hvidvin som er frugtig og blød, mineralsk og tør.
Nutrition
Butterdej – købt eller hjemmelavet
Du kan godt lave din egen butterdej. Det er ikke svært, men det kræver tid, tålmodighed og penge – for det kan IKKE betale sig at lave butterdej selv, altså økonomisk og tidsmæssigt, men det kan jo betale sig på den måde at du ved der ikke er nogen tilsætningsstoffer i.
Du får ikke opskriften på butterdej her, men måske en anden dag, men du kan finde en glimrende opskrift på tærtedej her. God fornøjelse med laksetærten!
Se også vores lækre porretærte og broccolitærte her.