Forloren skildpadde har for mig altid været noget, vi fik til åbenthusarrangementer. Det blev købt på dåse – rigeligt af dem, for så kunne man altid åbne en dåse mere, hvis der var flere, der havde haft lyst til at komme og til at spise med end forventet.
Forloren skildpadde – opskrift
Ingredienser
Til suppen:
- 1 porre
- 1 gulerod
- 50 g knoldselleri – renset vægt
- 1 løg
- 1 l vand
- 1-1½ kg kalvebov med ben
- Salt og hele peberkorn – sådan en tre-fire stykker
Til sovsen:
- ½ dåse fiskeboller – indrømmet dem laver jeg ikke selv, men køber på dåse. Resten af indholdet kan fryses ned
- 2 rødløg
- 50 g smør
- 1 tsk. fintrevet citronskal – usprøjtet
- ½ tsk. revet muskatnød
- 1 knsp. stødt ingefær
- 4 spsk. hvedemel
- 6½ dl siet suppe
- ½ dl tør sherry
- 20-25 små frikadeller lavet på 250 g hakket flæskesmåkød
- kulør
- Salt og peber
Til tilbehør:
- 4 æg
- 4 små flute eller store flutes skåret i tykke skiver
- Lidt grønt
Sådan gør du
Sådan laver du forloren skildpadde
Suppen:
- Klargør porren, skræl gulerod og selleri, pil løget og kog grøntsagerne op i vandet sammen med kød og salt og peber.
- Skum, og lad det hele simre under låg i ca. 2 timer, til kødet er helt mørt.
- Tag kødet op, fjern ben, sener og fedt, og skær kødet i firkanter – ca. 2½ x 2½ cm – og si suppen.
- Stil suppen til side, og kassér grøntsager og peberkorn.
Sovsen:
- Lad fiskebollerne dryppe af i en sigte.
- Hak imens løgene groft, og svits det sammen med citronskal og krydderier i smørret over jævn varme over under omrøring i ca. 3-4 minutter.
- Tilsæt melet, og rør det godt sammen.
- Tilsæt suppen lidt efter lidt under omrøring, til sovsen har den rette konsistens.
- Vend kalvekød og frikadeller i sovsen, og kog ved jævn varm i 5 minutters tid under jævnlig omrøring.
- Smag til med sherry, salt og peber, tilsæt evt. kulør, og vend til sidst fiskebollerne i.
Tilbehøret:
- Æggene kommes i så meget kogende vand, at det dækker og koger, til de er smilende. Det er ca. 6 minutter for et æg af gennemsnitsstørrelse.
- Flutene lunes i ovnen eller på brødristeren.
- Servér den forlorne skildpadde med halverede æg, flute og evt. et drys grønt – purløg, brøndkarse eller lignende.
Retten serveres med smilende æg – jeg har dog også fået den med hårdkogte – og et stykke flute. I hvert fald når det blev serveret til åbenthusarrangementer, ellers kan man faktisk også spise den med kartoffelmos til.
Hvorfor hedder det forloren skildpadde?
Gryderetten har fået sit navn, fordi den minder om skildpaddesuppe. Udseendemæssigt, smagsmæssigt ved jeg det ikke, jeg har aldrig løbet en skildpadde op for at koge suppe på den.
Kokkens tip til forloren skildpadde:
Du kan sagtens lave forloren skildpadde dagen før og så varme den, lige inden I skal spise. Det kan dog være en god idé at vente med at komme fiskebollerne i til lige inden servering, da de ellers nemt går i stykker.
Historien bag
Forloren skildpadde stammer tilbage fra 1700 tallet og retten stammer fra England. Det var en efterligning af den egentlige grønne skildpaddesuppe, der var en meget dyr spise! Forloren skildpadde blev lavet af hjerneorganer og restkød fra kalv. (Kilde)
I dag er opskriften lidt anderledes.
3 Responses
Super dejligt, nyd det, har spist det, lavet fra bunden, i min barndom, det smagte godt, og med butterdej snitter, som extra tilbhør, det er virkeligt godt,. Anbefales af kok, hovmester-Morten Nielsen 😁 yummi😁🤗
Jeg husker min farmor kom sherry over den forlorne skildpadde , er det rigtigt at gøre ?
Mvh Marisnne
Hej Marianne
Jeg kommer sherry i sovsen. Hvis der skal ekstra sherry til, vil jeg servere den til, så folk selv kan “smage til”.
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums