Labneh stammer fra Mellemøsten og kan varieres i det uendelige – lige fra krydrede kugler i olie til en smagfuld smørelse på friskbagt brød. Selvom det kræver lidt tålmodighed at dræne yoghurten, er indsatsen minimal, og resultatet er intet mindre end imponerende.
I denne opskrift guider Beate Grandahl dig til at lave labneh helt fra bunden og giver masser af inspiration til at bruge både osten og vallen, så intet går til spilde. Så find din yoghurt frem, og lad køkkenet fyldes med duften af kreativitet og bæredygtighed.
Opskrift på Labneh
Labneh
Ingredienser
- 4 dl græsk yoghurt
- 1 tsk. flagesalt
Specialudstyr
- Saftpose
Sådan gør du
- Bland yoghurten med salt.
- Hæld hele herligheden i en saftpose, vrid posen rundt, så den sidder stramt om yoghurten, og bind en knude, eller vikl en elastik omkring, så posen bliver ved med at sidde tæt omkring yoghurten.
- Sæt saftposen i stativet over et sylteglas, en skål eller lignende, og stil det i køleskabet.
- Lad det stå i køleskabet i 24-48 timer, så vallen kan løbe fra.
- Klem let på posen indimellem, eller vrid posen endnu mere rundt, hvis den ikke sidder stramt længere.
- Når der er gået et til to døgn, har du ost – labneh – den skal blot skrabes ud af posen.
Nutrition
Min labneh-opskrift
Når jeg laver labneh, laver jeg en rulle af noget af osten og kugler af resten. Rullen triller jeg i askepulver. Kuglerne kommer jeg i et skoldet glas, hælder olivenolie over og tilsætter et laurbærblad, et fed hvidløg – som lige har fået et trykseksten med knivskaftet – lidt frisk timian og 8-10 sorte peberkorn.
Men du kan også smage osten til med krydderier eller krydderurter lige efter din smag. Eller bare spise den, som den er. Osten kan holde sig 5-7 dage i køleskabet. Ostekuglerne i olie kan holde sig i en måneds tid. Og de behøver ikke at stå i køleskab, men skal helst ikke stå for varmt.
Du kan smøre osten på brød eller kiks, bruge den i en sandwich, smage din grøntsagsmos eller din suppe til med den. Eller du kan komme den i farsen til frikadellerne.
Stop madspild
Smid ikke vallen ud. Den kan bruges i f.eks. brød, boller og andet bagværk. Du tilsætter blot vallen i stedet for – eller som en del af – den væde, der skal i bagværket. Skal du ikke bage lige nu og her, kan du fryse vallen ned og tage den op ved en senere lejlighed.
Har du lavet labneh-kugler i olie, kan du, når osten er spist, bruge olien til at stege i eller til en lækker salatdressing.
Labneh uden saftpose
Er du ikke den lykkelige ejer af en saftpose med stativ, kan du i stedet pakke yoghurten ind i et fugtigt viskestykke og lægge den i en sigte over en skål eller lignende. Læg evt. noget tungt oven på, så vallen kan løbe fra.
Du kan også komme yoghurten i et kaffefilter og sætte kaffefiltret fast på et sylteglas ved hjælp af en elastik eller et par klemmer. Men til ovenstående portion får du nok brug for mere end et kaffefilter, medmindre du har kaffefiltre til en stor industrikaffemaskine.