Hvid gløgg opskrift
Ingredienser
- 1 økologisk appelsin – skrællen kommer med i gløggen
- ½ økologisk citron – også her kommer skrællen i berøring med gløggen
- 3-4 flager sushiingefær – eller et lille stykke frisk ingefær
- 1 l ufiltreret æblemost – helst økologisk
- 2 små kanelstænger
- 4 stjerneanis
- 6 kardemommekapsler
- 25 g mandler
- 75 g tranebær
Sådan gør du
- Vask appelsinen og den halve citron, og skær begge dele i skiver.
- Skær ingefæren i strimler – eller hvis du bruger frisk ingefær, så skræl den, og skær den i supertynde skiver.
- Kom æblemost, citrusskiver, ingefær og de øvrige krydderier i en gryde, og lad det koge i ca. 10 minutter.
- Smut mandlerne.
- Hak de smuttede mandler.
- Fordel tranebær og hakkede mandler i fire glas eller krus.
- Hæld den varme gløgg i glassene, og servér den med det samme.
Noter
Nutrition
Min opskrift på hvid gløgg
Gløgg hører sig julen til. Uhm, gløgg med julens krydderier og æbleskiver til, når der rigtig skal hygges igennem. Det er superlækkert og luner rigtig dejligt i en kold tid. Gløgg kan laves med mørke drikkevarer, som regel rødvin – eller solbærsaft, hvis gløggen skal være alkoholfri. Eller den kan laves som hvid gløgg. Det er ofte den, der laves alkoholfri, men den kan også laves med hvidvin.
Hvid gløgg er blevet meget populært inden for de seneste år. Og den kan laves med forskellige slags hvide drikkevarer, og ”fyldet” varieres også mere end i den mørke – røde – gløgg. Ovenfor får du en opskrift på en hvid gløgg, du både kan lave med og uden alkohol.
Sådan smutter du mandler
Du kan købe mandler, der både er smuttede og hakkede – både som flager, splitter eller bare hakkede. Men de koster fire gange så meget som mandler der ikke er. Og de er ikke nær så ”sprøde”.
Og så svært og tidskrævende er det altså heller ikke at smutte og hakke mandler.
Du kommer blot mandlerne i en beholder eller skål, der kan tåle varme. Hæld kogende vand over, og lad dem trække 8-10 minutter. Herefter smutter de lige så nemt som ingenting ud af deres skind, når du klemmer på dem med to fingre.
Hvor stammer gløggen fra?
Det siges, at gløggen – glühwein – stammer fra 1400-tallet, hvor folkene på de tyske slotte langs Rhinen eksperimenterede med at opvarme rødvin og tilsætte krydderier og drikke den for at holde varme i de kolde vintermåneder.
Men faktisk beskriver kogebogen ’de re coquinaria’ (om kogekunst) fra det 4. århundrede, at romerne havde en drik, de kaldte ’conditum paradoxum’ (overraskelsens krydderi). Den blev lavet af honning og vin, som blev krydret med knust peber, pinjekerner, lavendel, safran og dadelkerner. Og det menes, at denne drik er forløberen for gløgg.