Hvid gløgg

hvid gløgg

Hvid gløgg opskrift

Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 25 minutter
Ret: Drinks
Antal: 4 personer
Kalorier: 202kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Opskriften herunder er med æblemost, men du kan også bruge hyldeblomstsaft eller hvidvin. Bruger du hvidvin må gløggen ikke koge, for så fordamper alkoholen i vinen. Så varm den op ved svag varme, og fjern den fra varmen, lige før den koger.

Ingredienser

  • 1 økologisk appelsin – skrællen kommer med i gløggen
  • ½ økologisk citron – også her kommer skrællen i berøring med gløggen
  • 3-4 flager sushiingefær – eller et lille stykke frisk ingefær
  • 1 l ufiltreret æblemost – helst økologisk
  • 2 små kanelstænger
  • 4 stjerneanis
  • 6 kardemommekapsler
  • 25 g mandler
  • 75 g tranebær

Sådan gør du

  • Vask appelsinen og den halve citron, og skær begge dele i skiver.
  • Skær ingefæren i strimler – eller hvis du bruger frisk ingefær, så skræl den, og skær den i supertynde skiver.
  • Kom æblemost, citrusskiver, ingefær og de øvrige krydderier i en gryde, og lad det koge i ca. 10 minutter.
  • Smut mandlerne.
  • Hak de smuttede mandler.
  • Fordel tranebær og hakkede mandler i fire glas eller krus.
  • Hæld den varme gløgg i glassene, og servér den med det samme.

Noter

Tip: Gløggen kan ”fortyndes” med hvid rom eller vodka, hvis der skal lidt ”drøn” på drikken til dem, der gerne vil have den lidt stærkere.

Nutrition

Kalorier: 202kcal | Kulhydrat: 42g | Protein: 3g | Fedt: 4g | Mættet fedt: 0.3g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 2g | Natrium: 12mg | Kalium: 462mg | Fiber: 5g | Sukker: 30g | Vitamin C: 31mg | Calcium: 91mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Min opskrift på hvid gløgg

Gløgg hører sig julen til. Uhm, gløgg med julens krydderier og æbleskiver til, når der rigtig skal hygges igennem. Det er superlækkert og luner rigtig dejligt i en kold tid. Gløgg kan laves med mørke drikkevarer, som regel rødvin – eller solbærsaft, hvis gløggen skal være alkoholfri. Eller den kan laves som hvid gløgg. Det er ofte den, der laves alkoholfri, men den kan også laves med hvidvin.

Hvid gløgg er blevet meget populært inden for de seneste år. Og den kan laves med forskellige slags hvide drikkevarer, og ”fyldet” varieres også mere end i den mørke – røde – gløgg. Ovenfor får du en opskrift på en hvid gløgg, du både kan lave med og uden alkohol.

Sådan smutter du mandler

Du kan købe mandler, der både er smuttede og hakkede – både som flager, splitter eller bare hakkede. Men de koster fire gange så meget som mandler der ikke er. Og de er ikke nær så ”sprøde”.

Og så svært og tidskrævende er det altså heller ikke at smutte og hakke mandler.

Du kommer blot mandlerne i en beholder eller skål, der kan tåle varme. Hæld kogende vand over, og lad dem trække 8-10 minutter. Herefter smutter de lige så nemt som ingenting ud af deres skind, når du klemmer på dem med to fingre.

Hvor stammer gløggen fra?

Det siges, at gløggen – glühwein – stammer fra 1400-tallet, hvor folkene på de tyske slotte langs Rhinen eksperimenterede med at opvarme rødvin og tilsætte krydderier og drikke den for at holde varme i de kolde vintermåneder. 

Men faktisk beskriver kogebogen ’de re coquinaria’ (om kogekunst) fra det 4. århundrede, at romerne havde en drik, de kaldte ’conditum paradoxum’ (overraskelsens krydderi). Den blev lavet af honning og vin, som blev krydret med knust peber, pinjekerner, lavendel, safran og dadelkerner. Og det menes, at denne drik er forløberen for gløgg.

Sidst opdateret: 23. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter