Stegt lever er én af de retter, der deler vandene. Enten kan man lide det, eller også kan man ikke. Der er ingen gylden middelvej. Den eneste formildende omstændighed kan være, hvilket dyr leveren kommer fra.

Jeg er vild med lever, og har været det siden jeg var barn. Sjovt nok, for mine forældre bryder sig ikke om lever. Jeg spiser både okse-, kalve- og svinelever samt lever fra fjerkræ. Lever fra andre dyr har jeg aldrig smagt.

Lever smager lidt af jern og har også et højt indhold af jern, hvilket er godt for dig. Men det er som oftest den smag sammen med konsistensen, der får folk til at rynke på næsen. Derforuden har lever et højt indhold af A- og B-vitamin (især folat) samt kalium, fosfor, zink og selen. Lever er altså sundt. Derudover er det også billigt – det er al indmaden – i forhold til kødet på dyret.

Stegt lever

Stegt lever – opskrift

Lever skal ikke steges for længe. Så bliver den grynet og tør, og så er det ikke spor lækkert. Jeg har i denne opskrift brugt kalvelever, men svinelever kan tilberedes på samme måde, dog skal det have lidt længere stegetid.

Ingredienser til 4 personer

  • 3 løg
  • 600 g kalvelever
  • 4 spsk. mel
  • 30 g smør
  • 2 spsk. olie
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Pil løgene, og skær dem i ringe.
  2. Rens leveren for hinder, skyl den i koldt vand, og skær den i 2-3 cm tykke skiver.
  3. Varm halvdelen af smørret op i en dyb pande, og steg løgene ved jævn varme, til de er brune og bløde.
  4. Tag dem af panden, og hold dem varme.
  5. Skru op for varmen, og tilsæt det sidste smør og olien, og steg leverskiverne – evt. ad flere omgange, hvis der ikke er plads på panden – ved høj varme i 2-2½ minut på hver side.

Skal der sovs til, så lav en brun sovs ved at koge panden af og jævne med fløde og evt. en meljævning.

Kogte kartofler og grønne bønner samt lidt surt – som f.eks. en asie – smager godt til stegt kalvelever.

5 fejl, som gør, at du vil hade stegt lever

Al mad smager mindre godt, hvis du tilbereder det forkert. Så ligesom med oksesteakene, der ikke må få for meget, skal have en god stegeskorpe osv., påvirker tilberedningen af leveren også resultatet.

  1. Du køber skiveskåret lever – det kan du godt, men den gode smag forsvinder mere og mere, jo længere tid leveren ligger skiveskåret.
  2. Du skærer leveren i for tynde skiver – ligesom den gode steak skal lever have en vis tykkelse for ikke at blive tør og hård.
  3. Du glemmer at tilføre sødme og fedme – tilbehøret er med til at fremhæve den gode smag, spis en god, fed sovs til samt lidt surt.
  4. Du steger ved for lav varme – steger du ved for lav varme, sker der det samme, som hvis du kommer for mange skiver på ad gangen – leveren bliver kogt i stedet for stegt.
  5. Du steger for længe – lever skal have en god stegeskorpe og være rosa i midten.

God fornøjelse og velbekomme!

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 15 minutter

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Stegt lever
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)