Glühwein

Gå til opskrift Udskriv
Madskribent Pernille

Glühwein – Har du nogensinde besøgt et af de traditionelle julemarkeder eller været på skiferie i Østrig, så har du med garanti smagt glühwein. Denne herlige, dampende varme kop med tysk hygge. Den er perfekt til at få varmen ved, når du en kold vinterdag går rundt mellem de mange boder på julemarkedet eller efter en dag på de østrigske pister eller til julehyggen herhjemme i Danmark med en æbleskive eller to til.

Drikken er i familie med gløgg, men med et lavere alkoholindhold, da der hverken tilsættes portvin, snaps eller anden spiritus. Egentlig er det mere hen ad en rødvinstoddy.

-->

Glühwein

Glühwein – opskrift

Samlet tid: 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Pernille
I stedet for ekstrakt kommer du krydderierne direkte i drikken. Og da der ikke er nogen rosiner, der skal stå og suge snaps, er hele processen meget hurtigere og enklere.

Ingredienser

  • 1 flaske god rødvin – f.eks. Côtes du Rhone eller en vin lavet på druerne zinfandel primitivo eller malbec
  • dl vand
  • 3 nelliker
  • 1 kanelstang
  • 1 appelsin – evt. også 1 til pynt


Sådan gør du

  • Bland alle ingredienserne – undtagen appelsin – i en gryde, og varm op, til lige før vinen koger.
  • Skær appelsinen i små stykker, og tilsæt dem.
  • Lad det hele stå over varmen i ca. 10-15 minutter.
  • Hæld drikken i forvarmede krus, kopper eller glas – tag evt. nelliker og kanelstang op, eller lad dem pynte i drikken.
  • Pynt evt. med en skive appelsin.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->

Andre varianter

 

Alkoholfri glühwein

Ligesom gløgg kan den tyske variant selvfølgelig også laves alkoholfri – Autofahrer-Glühwein (bilist) som tyskerne selv kalder den.

Det skal du bruge til 4 personer

  • 7 dl druesaft
  • 4 nelliker
  • 1 lille stykke kanelstang
  • ½ dl appelsinsaft
  • ½ dl citronsaft
  • 100 g honning

Fremgangsmåde

  1. Kom druesaft, appelsinsaft og citronsaft i en gryde sammen med nelliker, kanelstang og honning.
  2. Varm op til lige før kogepunktet.
  3. Rør, til honningen er opløst.
  4. Land bilist-gløggen stå på varmen i ca. 20 minutter – uden at det koger.
  5. Si drikken, og server den varm.

Denne variant er selvfølgelig også velegnet til børn.

Lys/hvid glühwein

Du skal da også lige have den lyse variant. For selvfølgelig kan den da også laves af hvidvin, nøjagtig som den gløgg, du kender så godt fra den danske jul.

Til 4 personer

  • 1½ l hvidvin
  • ¾ dl lys rom
  • 1¼ dl appelsinsaft
  • 4 spsk. sukker
  • 4 nelliker
  • 1 appelsin

Tilberedning

  1. Hæld hvidvinen i en gryde, og tilsæt rom, appelsinsaft, sukker og nelliker.
  2. Varm op til kogepunktet, og lad det varme i ca. 10 minutter under låg.
  3. Vask imens appelsinerne, skær dem i hele eller halve skiver, og fordel dem i 4 glas eller kopper.
  4. Si drikken, hæld den i glassene, og servér med det samme.

Glühwein som medicin

Glühwein – eller gløgg – er lige fra start af blevet brugt som helsedrik eller medicin. Det blev formentlig brugt mod sygdomme, som følge af vinterdepressioner. Og det virker nok stadig, hvis man drikker rigeligt af det.

Pernille

Pernille

Banankage med chokolade
Bagning

Banankage med chokolade

Lidt om vores banankage med chokolade opskrift Banankage med chokolade er et lækkert alternativ til ”bare” chokoladekage. Den er knapt så tung, men alligevel kan

Læs mere »
jordbærkage
Kager

Jordbærkage

Beates jordbærkage opskrift. Lidt om vores opskrift på jordbærkage Jordbærkage – Du kan ikke sige jordbær uden at tænke på solskin og sommer – i

Læs mere »
Engelsk bøf
aftensmad

Engelsk bøf

En god bøf skåret af oksefilet eller tyndsteg, stegt og anrettet med bløde løg er nok den mest kendte og traditionelle måde at tilberede en

Læs mere »
fastelavnsboller
Kager

Fastelavnsboller

Beates opskrift på fastelavnsboller Fastelavnsboller – Fastelavn hænger sammen med fasten. Fasten har med religion at gøre, og det er jeg faktisk overbevist om at fastelavnsboller

Læs mere »
Clubsandwich
kvikretter

Clubsandwich

Clubsanwich – Hvis det skal være helt originalt, så består en clubsandwich – også kaldet clubhouse sandwich – af tre skiver trekantet brød lagt i

Læs mere »
Skinkeschnitzler ret
Opskrifter

Skinkeschnitzel

Skinkeschnitzler skæres af inderlåret på grisen. Det er et magert stykke kød og kan ved for kraftig stegning derfor også blive meget tørt og sejt

Læs mere »
Cookie indstillinger
Annonce