Glühwein – Har du nogensinde besøgt et af de traditionelle julemarkeder eller været på skiferie i Østrig, så har du med garanti smagt glühwein. Denne herlige, dampende varme kop med tysk hygge. Den er perfekt til at få varmen ved, når du en kold vinterdag går rundt mellem de mange boder på julemarkedet eller efter en dag på de østrigske pister eller til julehyggen herhjemme i Danmark med en æbleskive eller to til.
Drikken er i familie med gløgg, men med et lavere alkoholindhold, da der hverken tilsættes portvin, snaps eller anden spiritus. Egentlig er det mere hen ad en rødvinstoddy.
-->

Glühwein – opskrift
Ingredienser
- 1 flaske god rødvin – f.eks. Côtes du Rhone eller en vin lavet på druerne zinfandel primitivo eller malbec
- 2½ dl vand
- 3 nelliker
- 1 kanelstang
- 1 appelsin – evt. også 1 til pynt
Sådan gør du
- Bland alle ingredienserne – undtagen appelsin – i en gryde, og varm op, til lige før vinen koger.
- Skær appelsinen i små stykker, og tilsæt dem.
- Lad det hele stå over varmen i ca. 10-15 minutter.
- Hæld drikken i forvarmede krus, kopper eller glas – tag evt. nelliker og kanelstang op, eller lad dem pynte i drikken.
- Pynt evt. med en skive appelsin.
-->-->
Andre varianter
Alkoholfri glühwein
Ligesom gløgg kan den tyske variant selvfølgelig også laves alkoholfri – Autofahrer-Glühwein (bilist) som tyskerne selv kalder den.
Det skal du bruge til 4 personer
- 7 dl druesaft
- 4 nelliker
- 1 lille stykke kanelstang
- ½ dl appelsinsaft
- ½ dl citronsaft
- 100 g honning
Fremgangsmåde
- Kom druesaft, appelsinsaft og citronsaft i en gryde sammen med nelliker, kanelstang og honning.
- Varm op til lige før kogepunktet.
- Rør, til honningen er opløst.
- Land bilist-gløggen stå på varmen i ca. 20 minutter – uden at det koger.
- Si drikken, og server den varm.
Denne variant er selvfølgelig også velegnet til børn.
Lys/hvid glühwein
Du skal da også lige have den lyse variant. For selvfølgelig kan den da også laves af hvidvin, nøjagtig som den gløgg, du kender så godt fra den danske jul.
Til 4 personer
- 1½ l hvidvin
- ¾ dl lys rom
- 1¼ dl appelsinsaft
- 4 spsk. sukker
- 4 nelliker
- 1 appelsin
Tilberedning
- Hæld hvidvinen i en gryde, og tilsæt rom, appelsinsaft, sukker og nelliker.
- Varm op til kogepunktet, og lad det varme i ca. 10 minutter under låg.
- Vask imens appelsinerne, skær dem i hele eller halve skiver, og fordel dem i 4 glas eller kopper.
- Si drikken, hæld den i glassene, og servér med det samme.
Glühwein som medicin
Glühwein – eller gløgg – er lige fra start af blevet brugt som helsedrik eller medicin. Det blev formentlig brugt mod sygdomme, som følge af vinterdepressioner. Og det virker nok stadig, hvis man drikker rigeligt af det.