Glühwein

Gå til opskrift Udskriv
Madskribent Pernille

Glühwein – Har du nogensinde besøgt et af de traditionelle julemarkeder eller været på skiferie i Østrig, så har du med garanti smagt glühwein. Denne herlige, dampende varme kop med tysk hygge. Den er perfekt til at få varmen ved, når du en kold vinterdag går rundt mellem de mange boder på julemarkedet eller efter en dag på de østrigske pister eller til julehyggen herhjemme i Danmark med en æbleskive eller to til.

Drikken er i familie med gløgg, men med et lavere alkoholindhold, da der hverken tilsættes portvin, snaps eller anden spiritus. Egentlig er det mere hen ad en rødvinstoddy.

-->

Glühwein

Glühwein – opskrift

5 fra 2 stemmer
Samlet tid: 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Pernille
I stedet for ekstrakt kommer du krydderierne direkte i drikken. Og da der ikke er nogen rosiner, der skal stå og suge snaps, er hele processen meget hurtigere og enklere.

Ingredienser

  • 1 flaske god rødvin – f.eks. Côtes du Rhone eller en vin lavet på druerne zinfandel primitivo eller malbec
  • dl vand
  • 3 nelliker
  • 1 kanelstang
  • 1 appelsin – evt. også 1 til pynt

Sådan gør du

  • Bland alle ingredienserne – undtagen appelsin – i en gryde, og varm op, til lige før vinen koger.
  • Skær appelsinen i små stykker, og tilsæt dem.
  • Lad det hele stå over varmen i ca. 10-15 minutter.
  • Hæld drikken i forvarmede krus, kopper eller glas – tag evt. nelliker og kanelstang op, eller lad dem pynte i drikken.
  • Pynt evt. med en skive appelsin.

-->-->

Andre varianter

Alkoholfri glühwein

Ligesom gløgg kan den tyske variant selvfølgelig også laves alkoholfri – Autofahrer-Glühwein (bilist) som tyskerne selv kalder den.

Det skal du bruge til 4 personer

  • 7 dl druesaft
  • 4 nelliker
  • 1 lille stykke kanelstang
  • ½ dl appelsinsaft
  • ½ dl citronsaft
  • 100 g honning

Fremgangsmåde

  1. Kom druesaft, appelsinsaft og citronsaft i en gryde sammen med nelliker, kanelstang og honning.
  2. Varm op til lige før kogepunktet.
  3. Rør, til honningen er opløst.
  4. Land bilist-gløggen stå på varmen i ca. 20 minutter – uden at det koger.
  5. Si drikken, og server den varm.

Denne variant er selvfølgelig også velegnet til børn.

Lys/hvid glühwein

Du skal da også lige have den lyse variant. For selvfølgelig kan den da også laves af hvidvin, nøjagtig som den gløgg, du kender så godt fra den danske jul.

Til 4 personer

  • 1½ l hvidvin
  • ¾ dl lys rom
  • 1¼ dl appelsinsaft
  • 4 spsk. sukker
  • 4 nelliker
  • 1 appelsin

Tilberedning

  1. Hæld hvidvinen i en gryde, og tilsæt rom, appelsinsaft, sukker og nelliker.
  2. Varm op til kogepunktet, og lad det varme i ca. 10 minutter under låg.
  3. Vask imens appelsinerne, skær dem i hele eller halve skiver, og fordel dem i 4 glas eller kopper.
  4. Si drikken, hæld den i glassene, og servér med det samme.

Glühwein som medicin

Glühwein – eller gløgg – er lige fra start af blevet brugt som helsedrik eller medicin. Det blev formentlig brugt mod sygdomme, som følge af vinterdepressioner. Og det virker nok stadig, hvis man drikker rigeligt af det.

Picture of Pernille

Pernille

spidskålssalat
Opskrifter

Spidskålssalat

Spidskål er en ”let” kål. Så selvom du ikke er så glad for kålsmag, så er det ikke sikkert at det forholder sig lige sådan

Læs mere »
varm kartoffelsalat
Opskrifter

Varm kartoffelsalat med pølser

Varm kartoffelsalat med pølser – Det med mad har ligesom alt andet noget med trends og mode at gøre. Nogle retter forbliver populære for evigt

Læs mere »
rugbrød
Bagning

Rugbrød

Rugbrød: Jeg er et af de mennesker, som ikke sover ret længe om morgenen. Derfor kan jeg godt lide at pusle rundt og gå og vågne,

Læs mere »
Grillede ørreder
Fiskeretter

Grillede ørreder

Er du så heldig, at du har fået fat på en hel ørred, så skal du selvfølgelig grille den hel. Det ville være synd andet.

Læs mere »
Poğaça
Bagning

Poğaça

Poğaça er en type kuvertbrød, der stammer fra Balkan, men er kendt i mange lande i sydeuropæiske og i det sydøstlige Europa og Tyrkiet. Oprindeligt

Læs mere »
stegt flæsk
Gammeldags danske opskrifter

Stegt flæsk

Lidt om min opskrift på stegt flæsk Danmarks nationalret – stegt flæsk med persillesovs. Retten er så populær, at den har sin egen sang – det har bøf

Læs mere »

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i december måneds lodtrækning til gavekort på 1000 kroner til Butik TusindTanker.dk

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.