Glühwein

Gå til opskrift Udskriv
Madskribent Pernille

Glühwein – Har du nogensinde besøgt et af de traditionelle julemarkeder eller været på skiferie i Østrig, så har du med garanti smagt glühwein. Denne herlige, dampende varme kop med tysk hygge. Den er perfekt til at få varmen ved, når du en kold vinterdag går rundt mellem de mange boder på julemarkedet eller efter en dag på de østrigske pister eller til julehyggen herhjemme i Danmark med en æbleskive eller to til.

Drikken er i familie med gløgg, men med et lavere alkoholindhold, da der hverken tilsættes portvin, snaps eller anden spiritus. Egentlig er det mere hen ad en rødvinstoddy.

-->

Glühwein

Glühwein – opskrift

Samlet tid: 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Pernille
I stedet for ekstrakt kommer du krydderierne direkte i drikken. Og da der ikke er nogen rosiner, der skal stå og suge snaps, er hele processen meget hurtigere og enklere.

Ingredienser

  • 1 flaske god rødvin – f.eks. Côtes du Rhone eller en vin lavet på druerne zinfandel primitivo eller malbec
  • dl vand
  • 3 nelliker
  • 1 kanelstang
  • 1 appelsin – evt. også 1 til pynt

Sådan gør du

  • Bland alle ingredienserne – undtagen appelsin – i en gryde, og varm op, til lige før vinen koger.
  • Skær appelsinen i små stykker, og tilsæt dem.
  • Lad det hele stå over varmen i ca. 10-15 minutter.
  • Hæld drikken i forvarmede krus, kopper eller glas – tag evt. nelliker og kanelstang op, eller lad dem pynte i drikken.
  • Pynt evt. med en skive appelsin.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->

Andre varianter

Alkoholfri glühwein

Ligesom gløgg kan den tyske variant selvfølgelig også laves alkoholfri – Autofahrer-Glühwein (bilist) som tyskerne selv kalder den.

Det skal du bruge til 4 personer

  • 7 dl druesaft
  • 4 nelliker
  • 1 lille stykke kanelstang
  • ½ dl appelsinsaft
  • ½ dl citronsaft
  • 100 g honning

Fremgangsmåde

  1. Kom druesaft, appelsinsaft og citronsaft i en gryde sammen med nelliker, kanelstang og honning.
  2. Varm op til lige før kogepunktet.
  3. Rør, til honningen er opløst.
  4. Land bilist-gløggen stå på varmen i ca. 20 minutter – uden at det koger.
  5. Si drikken, og server den varm.

Denne variant er selvfølgelig også velegnet til børn.

Lys/hvid glühwein

Du skal da også lige have den lyse variant. For selvfølgelig kan den da også laves af hvidvin, nøjagtig som den gløgg, du kender så godt fra den danske jul.

Til 4 personer

  • 1½ l hvidvin
  • ¾ dl lys rom
  • 1¼ dl appelsinsaft
  • 4 spsk. sukker
  • 4 nelliker
  • 1 appelsin

Tilberedning

  1. Hæld hvidvinen i en gryde, og tilsæt rom, appelsinsaft, sukker og nelliker.
  2. Varm op til kogepunktet, og lad det varme i ca. 10 minutter under låg.
  3. Vask imens appelsinerne, skær dem i hele eller halve skiver, og fordel dem i 4 glas eller kopper.
  4. Si drikken, hæld den i glassene, og servér med det samme.

Glühwein som medicin

Glühwein – eller gløgg – er lige fra start af blevet brugt som helsedrik eller medicin. Det blev formentlig brugt mod sygdomme, som følge af vinterdepressioner. Og det virker nok stadig, hvis man drikker rigeligt af det.

Picture of Pernille

Pernille

pizzadej
Italienske opskrifter

Pizzadej

​Pizzadej – Står der nem mad på menuen, så kunne retten godt være pizza. Men det betyder ikke at det skal være pizza fra din lokale

Læs mere »
matcha smoothie
Drikke

Matcha smoothie

Matcha smoothie – Matcha te er blevet meget populært i Danmark inden for meget kort tid, og det er ikke uden grund. For ikke nok

Læs mere »
cupcakes
Kager

Cupcakes

Cupcakes er blevet utroligt populære inden for de sidste år. Og det tror jeg, skyldes at de er nemme at variere, sjove at pynte, nemme at

Læs mere »
stuvet spinat
Juleretter

Stuvet spinat

Har du spinat liggende, der er begyndt at blive lidt slatten, er den oplagt at lave stuvet spinat af. Selvom du selvfølgelig kan lave  stuvet spinat

Læs mere »
Pad thai
aftensmad

Pad thai

Pad thai er – som navnet antyder – en thailandsk ret. En klassisk thailandsk ret, som sælges i gadekøkkener verden over. Det er forståeligt, for det

Læs mere »
vietnamesiske forårsruller
Opskrifter

Vietnamesiske forårsruller

Vietnamesiske forårsruller bliver også kaldet friske forårsruller. Det er hammer hyggeligt at lave og spise vietnamesiske forårsruller. Vi serverer det altid som ”saml selv-mad”. Alt

Læs mere »