Stracciatella is er en lækker italiensk is. Her får du Beates hjemmelavede opskrift på stracciatella is.

Stracciatella is
Ingredienser
- 1 vaniljestang
- 2½ dl fløde
- 3½ dl mælk
- 2 spsk. glukosesirup
- 5 æggeblommer
- 100 g sukker
- 150 g mørk chokolade
Sådan gør du
- Flæk vaniljestangen med en lille kniv, og skrab kornene ud.
- Hæld fløde, mælk og glukosesirup i en gryde, og kom vaniljekorn og -stang ned i gryden også.
- Bring det hele i kog.
- Pisk imens æggeblommer og sukker sammen til en luftig æggesnaps.
- Hæld i en tynd stråle den varme mælke-fløde langsomt ned i æggesnapsen, imens du pisker.
- Hæld hele herligheden tilbage i gryden, og varm det op til 80° C – endelig ikke mere – ved middel varme, til det begynder at tykne.
- Tag gryden af varmen, hæl massen over i en skål – gerne en du har haft stående i køleskabet – og sæt skålen i koldt vandbad, så massen hurtigt bliver kølet ned.
- Fisk vaniljestange op af massen.
- Hæld massen over i ismaskinen, og kør den i ca. 30 minutter, eller til den er næsten færdig.
- Smelt imens chokoladen.
- Hæld i en tynd stråle den smeltede chokolade ned i ismassen, mens ismaskinen stadig kører.
- Kør isen i endnu 10 minutters tid, til den er færdig.
- Fyld isen over i en fryseegnet beholder, og sæt den i fryseren i et par timer.
Nutrition
Min stracciatella is opskrift
Det er ikke helt sådan en rigtig italiensk stracciatella is – eller gelato, som det hedder på italiensk – laves. Her skal chokoladen nemlig helst være i så tynde flager som overhovedet muligt. Det bliver den ved, at den smeltes, smøres ud i et tyndt lag, afkøles og knækkes ved at slå på den med en grydeske eller lignende.
Isen behøver ikke at komme i fryseren lige efter turen i ismaskinen. For den er usandsynlig lækker, lige når den kommer ud af ismaskinen, fordi den har en mere cremet konsistens, end når den har været i fryseren et par timer.
Stracciatella is uden ismaskine
Selvom du ikke nogen ismaskine, skal du da ikke snydes for den lækre italienske is. Det tager selvsagt længere tid at lave isen uden ismaskine, men det kan sagtens lade sig gøre med lidt tålmodighed.
I pkt. 8 hælder du ismassen over i en fryseegnet beholder, og sætter den i fryseren i 2-3 timer – eller indtil den er som en tyk grødis. Husk at røre i ismassen for hver 30-45 minutter, mens den er i fryseren. For selvom der er glukosesirup i, kan den godt krystallisere.
Hak chokoladen fint – eller gør som ovenfor beskrevet – og rør den i isen. Sæt isen tilbage i fryseren i mindst 3 timer.
På samme måde kan du naturligvis også bare hakke chokoladen fint og blande den i isen, selvom du kører isen på din ismaskine, jeg synes bare, at det andet giver et bedre resultat.
Stil isen i køleskabet i ½ times tid eller på køkkenbordet i 10 minutters tid, før den skal serveres.
Se også opskriften på hjemmelavet is her.