Stracciatella is er en mælkebaseret vaniljeis med mørk chokolade i. Den stammer fra det sydlige Italien – hvilket du nærmest kan høre på navnet. Jeg synes i hvert fald, det klinger italiensk, stracciatella.
Flæk vaniljestangen med en lille kniv, og skrab kornene ud.
Hæld fløde, mælk og glukosesirup i en gryde, og kom vaniljekorn og -stang ned i gryden også.
Bring det hele i kog.
Pisk imens æggeblommer og sukker sammen til en luftig æggesnaps.
Hæld i en tynd stråle den varme mælke-fløde langsomt ned i æggesnapsen, imens du pisker.
Hæld hele herligheden tilbage i gryden, og varm det op til 80° C – endelig ikke mere – ved middel varme, til det begynder at tykne.
Tag gryden af varmen, hæl massen over i en skål – gerne en du har haft stående i køleskabet – og sæt skålen i koldt vandbad, så massen hurtigt bliver kølet ned.
Fisk vaniljestange op af massen.
Hæld massen over i ismaskinen, og kør den i ca. 30 minutter, eller til den er næsten færdig.
Smelt imens chokoladen.
Hæld i en tynd stråle den smeltede chokolade ned i ismassen, mens ismaskinen stadig kører.
Kør isen i endnu 10 minutters tid, til den er færdig.
Fyld isen over i en fryseegnet beholder, og sæt den i fryseren i et par timer.