For mange er æbleskiver nogle man laver ved at hente dem frosne i dagligvarebutikken og varme dem i ovnen. Ikke her hos os! Jeg elsker hjemmelavede æbleskiver, med alt hvad det indebærer. Jeg elsker at røre den tykke, glatte dej, jeg elsker at stege æbleskiverne i svinefedt i den gamle, tunge æbleskivepande, jeg elsker duften i hele huset, og jeg elsker at servere dem for familien med flormelis, sukker og gelé eller syltetøj.

Det eneste jeg ikke elsker, er at spise dem. Men det klarer resten af familien heldigvis. Der kan hurtigt ryge en 7-8 stykker ned til hver når først der står et helt fad æbleskiver på bordet foran dem, sammen med et rygende varmt glas gløgg eller en kop eftermiddagskaffe når det ikke er juletid.

Opskrift på gammeldags æbleskiver

For selvom vi spiser flest æbleskiver i julemåneden, så ryger der altså også nogle ned i løbet af året. Det er nemlig en god måde – ligesom pandekager – at få brugt sine æg på hvis de er ved at blive for gamle.

æbleskiver

Til ca. 60 æbleskiver skal du bruge

  • 6 dl kærnemælk
  • 5-6 æg – afhængig af størrelse
  • 350 g hvedemel
  • 2 knsp. bagepulver
  • 2 spsk. sukker
  • Lidt salt
  • 250 g smør eller stegemargarine
  • Svinefedt til at stege i – alternativt kan du bruge stegemargarine eller smør
  • En æbleskivepande

Sådan laver du æbleskiver

  1. Kom smørret i en gryde, og lad det smelte ved svag varme.
  2. Bland imens mælk og æggeblommer – gem æggehviderne i en skål.
  3. Bland mel, bagepulver, sukker og salt, og pisk det lidt ad gangen ud i mælke-/æggeblandingen.
  4. Kom det smeltede smør i, og pisk godt.
  5. Pisk æggehviderne stive, og vend dem lidt ad gangen i dejen til dejen er jævn og glat.
  6. Sørg for at æbleskivepanden er godt gennemvarm inden du begynder stegningen.
  7. Kom en ganske lille klat svinefedt i hvert hul, og lad det smelte. Alternativt brug stegemargarine eller smør!
  8. Hæld dej i hvert hul – fyld ca. ¾ op.
  9. Lad dejen få en tyk, fast og brunlig kant inden du vend en æbleskive ad gangen ved at stikke en tandstik, strikkepind, kødnål eller lignende ind øverst i kanten af æbleskiven og vende den med et snuptag. Vend alle æbleskiverne på denne måde.
  10. Lad nu den anden halvdel få farve og tykkelse før du igen vender æbleskiverne.
  11. Vend æbleskiverne løbende undervejs mens æbleskiverne steger færdig. På den måde får de en jævn overflade.
  12. Læg æbleskiverne i et lag på et fad eller lignende, og gentag proceduren fra punkt 7 til al dejen er brugt.

Server med masser af syltetøj og flormelis til.

God fornøjelse!

Alternative æbleskiver

Æbleskiver er en rigtig hyggelig og lækker spise. Børnene elsker det, og de fleste af os voksne er nok også ganske glade for dem. Hvis du er frisk på lidt alternative varianter så læs med her:

  • Fuldkorns æbleskiver – I stedet for at bruge 350 g hvedemel, så udskift 50 til 100 g hvedemel med fuldkornshvedemel.
  • Glutenfri æbleskiver – Udskift den normale mel med en glutenfri melmix.
  • Med æbler – Skær 2 æbler ud i meget fine små tern. Tilsæt dem i punkt to sammen med æg og mælk.
  • Med vanilje – Tag en stang vanilje – skær den op og kom kornene i blandingen punkt 2 sammen med æg og mælk. Alternativt kan du udskifte sukker med vaniljesukker!
  • Med mælk – Udskift kærnemælk med letmælk eller sødmælk!
  • Lidt syrlige – Tag en citron og riv skallen så du har mellem en halv til hel teske med revet citronskal og tilsæt det i punkt 5 sammen med æggehviderne.

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 40 minutter

Læs også Hurtig Mums’ opskrifter på klatkager og havregrynskugler – de er superlækre 😉

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Æbleskiver
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email